ODBIO 'NAZORA'

Malec: Odbio sam nagradu, a oni koji trebaju znaju zašto

Ivo Malec, hrvatski skladatelj s pariškom adresom, jedan je od ovogodišnjih laureata nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u području glazbe, no kada se 19. lipnja budu uručivale nagrade u Muzeju Mimara, njega neće biti na dodjeli.

Naime, 88-godišnji Malec nagradu je odbio iz “osobnih razloga”, kako je navedeno u priopćenju Ministarstva kulture.

Telefonom smo kontaktirali Ivu Maleca, no on nije htio obrazložiti svoju odluku, rekavši da je sve već odgovorio onima koji trebaju znati.

Godišnje nagrade

Skladatelj koji već 65 godina živi u Francuskoj u domovini se rijetko pojavljuje u javnosti, a iznimku je napravio prošle godine kada je bio predsjednik žirija prvog međunarodnog natjecanja za skladatelje “New Note” , što ga je pokrenuo festival Samoborska glazbena jesen.

Osim Maleca, dobitnici nagrade za životno djelo još su pisac i prevoditelj Luko Paljetak, filmski snimatelj Ivica Rajković, kiparica Marija Ujević Galetović, dramski umjetnik Nenad Šegvić i arhitektica Hildegard Auf Franić. Ovo najviše državno priznanje dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su “obilježili vrijeme u kojem su djelovali”, a o njima je odlučio odbor nagrade na čelu s Milivojem Solarom.

Nagrada Vladimir Nazor dodjeljuje se i za najbolja umjetnička ostvarenja u protekloj godini: Tatjana Gromača osvojila je nagradu za roman “Božanska dječica”, u kategoriji glazbe godišnju nagradu dobila je violončelistica Monika Leskovar, dok je godišnja nagrada za film pripala Reneu Bitorajcu, za ulogu u filmu “Ljudožder vegetarijanac”.

Klifova instalacija

Za likovne i primijenjene umjetnosti nagrađen je Ivan Marušić Klif za site-specific instalaciju Lambda, koju je predstavio u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo i galeriji Sveta Srca u Puli, godišnju kazališnu nagradu dobio je Zlatko Sviben za režiju predstave “Unterstadt” postavljenu u osječkom HNK, dok su nagradu za arhitekturu podijelili Neno Kezić i Emil Šverko, za Studentski dom i centar Sveučilišnog kampusa u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 13:28