GLAZBENI SPEKTAKL

Mahmood i Blanco osvojili San Remo, idu na Eurosong! Festival zasjenila scena ‘samokrštenja‘ koja je uzrujala Vatikan

Mahmood i Blanco

 Maria Laura Antonelli/Avalon/Profimedia
Achille Lauro na sebe je tijekom posljednje večeri navukao bijes vatikanskih biskupa kada je na sceni polugol fingirao ‘samokrštenje‘

Balada "Brividi" ("Trnci") Mahmooda i Blanca predstavljat će Italiju na ovogodišnjem Eurosongu nakon što je pobijedila na 72. festivalu talijanske kancone u Sanremu.

U trenutku dok ovo pišemo još nije poznata gledanost pete, finalne večeri festivala, ali zna se da je svake od prve četiri večeri festival pratilo oko 13 milijuna Talijana.

Sanremo tamo gledaju svi, uključujući i vatikanske biskupe, koji su se oglasili u srijedu kritizirajući nastup Achillea Laura, koji je na sceni polugol fingirao "samokrštenje" kao neoprostivo bogohuljenje.

Prizori koje su, prema svemu sudeći, biskupi okarakterizirali kao bogohuljenje počinju u 3:38 minuti nastupa:

No vratimo se pobjednicima: Alessandru Mahmoudu (29), kantautoru iz Milana, ovo je drugi put da slavi na Sanremu, a eurovizijska publika upoznala ga je 2019. kada je s pjesmom "Soldi" na Eurosongu u Tel Avivu osvojio drugo mjesto. U domovini je postao poznat nakon sudjelovanja u talijanskom izdanju "X-faktora". U njemu nije postigao preveliki uspjeh i nakon toga je radio kao konobar te pohađao glazbenu školu.

Otac mu je Egipćanin, a majka sa Sardinije, ali Mahmoud odbija biti označen po svojoj nacionalnosti ili seksualnosti.

Svoju glazbu opisuje "kao marokanski pop", no pobjednička balada "Brividi" tipični je, uhu ugodni, proizvod talijanske zabavne glazbe. Govori o ljubavi koja se preobražava u nostalgiju, poeziju, u čežnju i ludilu kada ostaje neostvarena.

Blanco (19), koji je pjesmu otpjevao s Mahmoudom, rođen je kao Riccardo Fabbriconi u mjestu Calvagese della Riviera u Lombardiji.

Još kao dječaka nadahnuo ga je slavni talijanski kantautor Lucio Battisti. Njegov debitantski album "Blu celeste" ("Nebesko plavo") je 2021. izbio na prvo mjesto top-liste Talijanske glazbene federacije, a singl "Mi fai impazzire" ("Izluđuješ me") zadržao se osam tjedana na vrhu talijanske top-liste.

Drugo mjesto na Sanremu osvojila je Elisa s pjesmom "O forse sei tu", dok je legendarni talijanski pjevač Gianni Morandi natjecanje završio na trećem mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:08