NIZOZEMSKI BEND

Ljubitelji darkwavea, gothica i crnila ‘80-ih dolaze na svoje: Clan of Xymox na Dan žena sviraju u Močvari!

Clan of Xymox

 PROMO
U svojoj vrlo bogatoj karijeri dosad su izdali 17 studijskih albuma, kao i brojne EP-jeve, kompilacije i remikseve

Nakon više od 40 godina postojanja, u Zagreb iz Nizozemske premijerno stižu pioniri darkwavea, legendarni Clan of Xymox! Mjesto održavanja ove iznimne svečanosti je Močvara, a u pametne telefone ili planere za 2024. valja upisati petak, 8. ožujka.

Clan of Xymox, poznat i samo kao Xymox, nastao je 1983. u nizozemskom gradu Nijmegenu, a godinu dana poslije objavljen je i EP "Subsequent Pleasures at Xymox" u tiraži od svega 500 primjeraka. Samo ime igra je riječi zymotic ("koji uzrokuje fermentaciju") i na neki način zapečatilo je sudbinu benda.

Iako ih se smatra pionirima darkwavea, znali su povremeno koketirati i s drugim žanrovima, pogotovo u ranim ‘90-ima, kao što su acid house i grunge. U svojoj vrlo bogatoj karijeri dosad su izdali 17 studijskih albuma, kao i brojne EP-jeve, kompilacije i remikseve, a najaktualniji album "Limbo" iz 2021. ovom prilikom promovirat će u Močvari.

Vrlo često headlineri su na festivalima alternativne glazbe, kao što su M’era Luna (Njemačka), Triton (New York), Summer Darkness (Nizozemska), Whitby Gothic Weekend (Engleska), a tu je i najveći festival Wave-Gotik-Treffen u Leipzigu, gdje bend trenutačno i živi.

Članovi Clan of Xymoxa su osnivač Ronny Moorings (vokal, gitara), Mojca Zugna (bas), Mario Usai (gitara) i Sean Göbel (klavijature).

Ljubitelji darkwavea, gothica i crnila ‘80-ih nipošto ne smiju propustiti koncert ovih legendi! Dan nakon, također u organizaciji Hangtime Agencyja, bend će nastupiti u beogradskoj Zappa Bazi.

Pretprodajna cijena ulaznica je 23 eura. Mogu se kupiti u Dirty Old Shopu i na njihovom webu. Na dan će koštati 26 eura, a iz organizacije poručuju da je interes za koncert velik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:49