Dina Rizvić

Lijepa glazbenica iz Labina svojim je emotivnim skladbama osvojila i Hollywood

 Dinko Šimac
Upravo je objavila novi album "Iz sjene" koji je, kaže, njezin unutarnji svijet bez filtera

Dina Rizvić, 28-godišnjakinja iz Labina posljednjih godina živi u Londonu kamo je otišla nakon što je stekla diplomu najvećeg svjetskog nezavisnog glazbenog učilišta, Berklee College of Music u Bostonu.

Protekla dva singla "Tu" i "Pronađi me", talentirane multiinstrumentalistice i diplomirane kompozitorice, našli su se na prvom mjestu top20 ljestvice na HR radiju, a iako su iza nje brojni u svijetu prepoznati uspjesi, pred njom je sada posebno uzbudljivo razdoblje.

"Iz sjene" je njen novi album čija je premijera na svim streaming platformama bila 10. lipnja. Dina ga je napisala, otpjevala, odsvirala, snimila, miksala i producirala, a objedinjuje njen rad u posljednjih nekoliko godina.

"Album ‘Iz sjene‘ je moj unutarnji svijet bez filtera kojeg sam stvarala zadnjih par godina većinom iz proživljenih trenutaka. Svaka pjesma je drukčija, ali cijelu priču osim emocionalnog ogoljenja obilježuje moj put prihvaćanja i stavljanja u fokus ideju progresa umjesto savršenosti kojoj svi na neki način težimo. To je nešto na čemu ću vjerojatno cijeli život raditi, a ovaj album je podsjetnik u vremenu", rekla je Dina.

Ova mlada hrvatska glazbenica pažnju šire javnosti privukla je prošle godine osvojivši prestižnu nagradu "Hollywood Music in Media Award" u Los Angelesu za svoju skladbu "Imaginarium". Radi se o nagradi za originalnu glazbu u audiovizualnim medijima iz cijelog svijeta u kategoriji Novi skladatelji, a na listama pobjednika i nominiranih nalaze se velika imena kao što su Billie Eilish, Hans Zimmer, Jennifer Hudson, John Legend, Elton John i drugi.

image
Matej Grgić

Dinin glazbeni talent prepoznat je vrlo rano, pa je već sa 16 godina potpisala prvi izdavački ugovor s izdavačkom kućom Croatia Records i objavila svoj prvi kantautorski pop album "Bez poraza". Dvije godine kasnije preselila je u Boston gdje je diplomirala na prestižnoj glazbenoj akademiji "Berklee College of Music" u smjeru suvremene kompozicije i produkcije.

Tamo je našla, kako je jednom ispričala, sve što ju zanima - od filmske glazbe, jazza do klasike.

"Zapravo nisam bila ni toliko svjesna te promjene koja će se dogoditi kada sam otišla s osamnaest godina, jer sam tek završila srednju školu i nisam bila dalje od Rijeke, na neki način. Kada sam pomislila na klasiku ovdje, recimo na glazbenu akademiju, to me nije ispunjavalo. Druga opcija bila je jazz u Klagenfurtu ili Grazu, ali ono što me zapravo najviše zanimalo bio je songwriting, aranžiranje, kompozicija i produkcija", rekla je i dodala kako su joj u studiranju jako pomogle stipendije te podrška roditelja.

2018. godine izdala je album "Miracles" s jazz orkestrom HRT-a za koji je skladala, aranžirala, odsvirala i otpjevala svoj opus za big band, a 2021. godine i svoj prvi engleski EP "Waves" koji je prošao zapaženo na BBC Radio Music Introducing London.

Dina do sada broji suradnje s mnogim glazbenicima, orkestrima i dirigentima kao što su Boško Petrović, Josipa Lisac, HRT jazz orkestar, RTS Big Band, Alan Bjelinski. Također surađuje s audio inženjerom i sedmerostrukim dobitnikom nagrade Grammy Brianom Vibbertsom u čijem su "portfelju" slavni glazbenici kao Michael Jackson, Elton John i Tony Benett.

Obrada poznate pjesme "Superstition" koja se također nalazi na novom albumu, rezultat je suradnje s londonskim audio inženjerom Ollie Dowom koji je je radio sa svjetski poznatim glazbenicima poput Due Lipe, Pata Methenya i Jamesa Blunta, a pjesmu "Zauvijek zajedno" pisala je s hrvatskom pjevačicom i kantautoricom Lelom Kaplowitz. "Samo ti" miksao je Taisuke Kimura, a cijeli album masteriran je u Japanu.

Dina trenutno živi u Londonu gdje je studirala audio produkciju na "University of Westminster", a također radi i kao producentica, aranžerka, skladateljica glazbe za televizijske, radio i filmske medije, te surađuje i nastupa internacionalno s grupom SkyBridge.

Najavni spot za pjesmu "Ne drži me u mraku" njenog novog albuma možete pronaći na:

https://www.youtube.com/watch?v=bxqWEFXCy-E

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:04