ALBUM TJEDNA

Liam Gallagher brži i bolji od brata Noela

ZAGREB - Odlaskom Noela Gallaghera iz Oasisa 2009. godine, jednog od dva najveća i najpopularnija britanska rock benda posljednja dva desetljeća - drugi je Blur - nametnulo se pitanje što će poduzeti posvađana braća Gallagher. Logika je nalagala da će novi album, jer bio je autor najvećeg broja pjesama i najvećih hitova Oasisa, prvi objaviti Noel. Unutarnja dinamika Oasisa iznjedrila je drukčiji rezultat.

Liam je na svoju stranu privukao ostatak benda, nazvali su se Beady Eye, a prvi album “Different Gear, Still Speeding” osvanuo je ovih dana.

Skeptici koji do sada nisu polagali previše pažnje na Liamov tanak autorski doprinos Oasisu mogli bi biti ugodno iznenađeni, a ne treba smetnuti s uma da unutar Oasisa do jačeg autorskog angažmana nisu uspijevali doći ni gitarist Gem Archer ni basist Andy Bell, lider nekoć hvaljenog indie-rock benda Ride čiji sjajni predratni nastup u zagrebačkom Pauku još i danas pamti nekoliko stotina ljudi.

Besplatan download singl “Bring The Light” najavio je album na kojem Beady Eye moćno turiraju i zvuče uvjerljivije od posljednjih, umornih izdanja Oasisa.

Želja za dokazivanjem davno je minula iz rada Oasisa pa iako sadržajno i stilski slični, Beady Eye snažniji su u bržim pjesmama, a Liam nije štedio na osjećajima u nježnijim pjesmama. Kao da im je s leđa pao težak teret vladavine starijeg Gallaghera. Ipak, Noelovim odlaskom iz Oasisa osnovni problem Liama nije iščilio.

Beatlesi i Stonesi iz druge polovice 60-ih ostali su njegovom gotovo pa jedinom inspiracijom. Želja da se mjeri s Beatlesima i Stonesima i zauvijek ostane upisan u knjigu najvećih britanskih rock izvođača posve je legitimna, no problem je što Liam, kao i Noel, previše poseže za davno napisanim i prokušanim receptima Lennona i McCartneya koje potom podebljava karizmom kurčevitog rock'n'roll pjevača čiji su novinski okršaji sa starijim bratom ostali izuzetno zabavni.

S druge strane, niz izvođača sklon je citiranju, na kraju dana broje se dojmljive i pamtljive pjesme te glazbena i scenska uvjerljivost pa su u vremenima u kojima od ovakvog tipa glazbe mnogi izvođači bježe u nekom drugom pravcu, Beady Eye izvođački prilično uvjerljivi, a Liamova vjera u klasični britanski rock'n'roll koji počiva na tradiciji Beatlesa i Stonesa te Kinksa i The Who možda i važnija nego što nam se u ovom trenu čini.

Uostalom, ne žele, ne mogu biti i nisu svi Thom Yorke čiji teritorij, pak, besplodno zapišavaju premnogi izumitelji tople vode koji zadojeni pukim eksperimentiranjem ne znaju dosegnuti čak ni pristojnu razinu classic-rock debija Beady Eye.

NOVITETI

BRIGHT EYES The People's Key

Polydor/Universal Music Croatia ocjena: 3

U vremenima kad nove albume izvođači u prosjeku objavljuju svake tri godine, mada se i to pod pritiskom tehnologije i ekonomije mijenja, autorska groznica Conora Obersta (i Ryana Adamsa) podsjeća na praksu sredine 60-ih. Conor Oberst unatoč nabijenom izdavačkom tempu nije mnogo promašivao, ali nije zakucavao ni hitove. Ostao je miljenikom kritičara i konosera kantautorskog rocka. Na “filozofskom” djelu o genomu, univerzumu, tehnologiji i prividu, bez ispovjednog tona, Oberst ostaje vjeran folk-rocku i ekspresivnijem zvuku britanskog indie-rocka 80-ih (The Smiths, The Cure, New Order), uvodeći poigravanje sa sintisajzerima i semplovima. Nažalost, putem se izgubila sklonost melodijama, ispovjedništvu i gorljivom obračunu sa svjetskim problemima.

HERCULES AND LOVE AFFAIR Blue Songs

Cooperative/Universal Music Croatia ocjena: 2 i pol

Bruklinški kolektiv DJ-a Andyja Butlera, Hercules And Love Affair, pažnju javnosti zaokupio je 2008. godine istoimenim debi albumom na kojem su uz alter-disco i house matrice zapjevali Antony Hegarty (lider freak-folk grupe Antony & The Johnsons) i Nomi Ruiz. Bio je to blistavi debi DJ-a koji interesantno promišlja prošlost i budućnost plesne elektronske glazbe. Matrice su ponovo postavljene na tragu čikaškog minimalističkog housea i elektronskog njujorškog disca 80-ih uz ponešto pozivanja na post-punk scenu s konca 70-ih, no rezultat, iako kontemplativniji, manje je dojmljiv, možda i zato jer Kele Okereke iz engleskog post-punk benda Bloc Party jednostavno nije na vokalnom i emotivnom nivou hipersenzibilnog Antonyja.

BETH DITTO EP

Deconstruction/Menart ocjena: 3 i pol

Osebujni trio Gossip popularnost je zadobio najviše zahvaljujući izražajnosti i snazi glasa pjevačice Beth Ditto te uspješnom produkcijskom redizajnu i blagoj elektronizaciji u režiji Ricka Rubina. Iz mješavine soula, bluesa i minimalističnog punka i post-punka Beth Ditto - velika i unatoč višku kila prekrasna žena i ikona lezbijstva još ljepšeg glasa - na samostalnom maksi-singlu od četiri pjesme u produkciji engleskog tima Simian Mobile Disco posve je spuznula u blago zatamnjene electro-pop vode kakvima u Europi trenutno vlada plavokosa švedska pjevačica Robyn. Moglo bi se reći i kako se Beth upustila u avanturu donekle srodnu avangardnom disco-stilu stilu Grace Jones i synth-popu Yazoo i Human Leaguea s početka 80-ih, a najuspješnije u posljednjoj pjesmi “Open Heart Surgery”.

KONCERT

Majke

Zagreb, Močvara, petak, 4.3.

Nakon Psihomodo Popa i Partibrejkersa, još jedno veliko regionalno rock ime u relativno malom klupskom prostoru Močvare u relativno kratkom razdoblju. Vjerovali ili ne, Majkama je ovo prvi nastup u Močvari, a uz dobro poznate pjesme iz gotovo četvrt stoljeća duge diskografske karijere najrokerskijeg hrvatskog benda na repertoaru bi se trebale “okušati” i pjesme za nadolazeći album Baretove družine. Dio albuma je snimljen, a kad će ostatak, možda saznamo u Močvari. Ulaznice u pretprodaji koštaju 95, a na dan koncerta 115 kuna.

PREPORUKA

Adele 21

U rock'n'soul, pop i country pjesmama o bolnom raskidu ljubavne veze Adele, pod producentskom palicom Ricka Rubina i Anyja Epwortha, briljira tamnim, zadimljenim i impresivnim glasom koji istodobno podsjeća na Ettu James i Alison Moyet, Wandu Jackson i Dusty Springfield.

Gregg Allman

Low Country Blues

Gregg čije su glasnice snažne, a kosa i brada bujni kao i prije četiri desetljeća, okrenuo se starim blues pjesmama Muddyja Watersa, Otisa Rusha, B.B. Kinga, Skipa Jamesa, Juniora Wellsa i tradicionalima, a rezulat je potmula melasa prašnjavog bluesa, boogie-woogieja i southern-rocka.

Motorhead

The World Is Yours

Čovjek ponekad poželi T-Bone steak s krumpirima, pa kad ga naruči, onda očekuje oveći komad mesa s kosti, a ne kerefeke na prevelikom tanjuru. U svijetu prepunom pomodarstva, Motorhead su krvavi T-Bone steak pa ako si kod Lemmyja, onda ćeš i dobiti pakleno brz i bučan rock'n'roll.

TOP LISTA 10 esencijalnih Britpop albuma

Blur - Parklife

Oasis - Definitely Maybe

Pulp - Different Class

Radiohead - The Bends

Oasis - What's The Story Morning Glory

Manic Street Preachers - Everything Must Go

Supergrass - In It For The Money

Suede - Suede

The Charlatans - Tellin' Stories

The Verve - Urban Hymns

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:33