NASTUP U NOVOM SASTAVU

LEGENDARNI 'OREGON' U ZAGREBU Kada jazz koketira s folkom, istokom i klasičnom glazbom

 Wikimedia
Oregoni već više od 40 godina oduševljavaju ljubitelje jazza diljem svijeta

Ugledni američki jazz sastav Oregon, čiji će se koncert u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održati 9. travnja, stiže u Zagreb u ponešto izmijenjenom sastavu. Jedan od osnivača, basist Glen Moore odlučio je napustiti band, a njegovo mjesto zauzet će Paolino Dalla Porta.

Glen Moore je odlučio trajno napustiti Oregon, sastav koji je 1971. osnovao zajedno s Paulom McCandlessom (oboa, engleski rog i saksofon) i Ralphom Townerom (gitara, klavir i sintesajzer). Moore je pojasnio da želi slijediti svoj vlastiti glazbeni put i više vremena provoditi s obitelji.

Oregoni nastavljaju proljetnu turneju, koja uključuje i nastup u Zagrebu, s dugogodišnjim članom, udaraljkašem Markom Walkerom, i novim basistom Talijanom, Paolinom Dalla Portom.

Oregoni već više od četrdeset godina oduševljavaju ljubitelje jazza diljem svijeta, a nastupili su, među ostalima, u Carnegie Hallu, Lincoln Centeru, u bečkoj Mozartsaal, Dvorani Berlinske filharmonije, te na svim važnijim svjetskim jazz festivalima od SAD-a, preko Europe do Afrike i Azije. Svaki od članova ima bogatu i vlastitu diskografiju, ne samo Ralph Towner, a kao sastav Oregoni su snimili zajedno 26 albuma, od kojih i „Oregon in Moscow“, 1999. godine, sa Simfonijskim orkerstrom Čajkovski. Taj je album nominiran za Grammyja u četiri kategorije.

Njihova jazz glazba nadilazi žanrovske granice, koketira s istokom, ali i klasičnom glazbom, folkom i sasvim avangardnim izričajima u vrlo širokom rasponu, a njihovi koncerti redovito predstavljaju posebno iskustvo. Za domaću zadaću možda valja poslušati njihov album “Oregon”, prvi od tri albuma koji su snimili za ECM iz davne 1983. i zadnji album Family Tree iz 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 01:01