POLEMIKA: RAMMSTEIN

Laibach: Bajagina je priča ‘folklor klasičnog srpskog humora i dementnog ribarskog pretjerivanja‘

Laibach

 Lucija Ocko/Cropix
‘Laibach je otklonio i suradnju s U2, koji su u početku 90-ih izrazili želju da nastupimo kao njihova predgrupa na stadionskoj turneji‘

Pjevač Momčilo Bajagić Bajaga u popularnom je podcastu "Agelast" voditelja Galeba Nikačevića podijelio da je svojevremeno u Sloveniji svirao s grupom Rammstein te je ispričao da je Rammstein zatražio da ih se upozna s grupom Laibach, ali potonji na to u tom trenu nisu pristali. Dvije godine kasnije, dodao je Bajaga, slovenski Laibach je navodno poželio biti predgrupa na turneji tada već etabliranog Rammsteina, ali ih je njemački bend odbio, piše Headliner.rs.

image
Lucija Ocko/Cropix

"Ja sam svirao s Laibachom... s Rammsteinom prije jedno 30 godina na nekom festivalu u Sloveniji, kada su oni bili totalno nepoznati. I oni su bili kao ‘eno neki luđaci iz Njemačke, idu s tri kombija‘. U jednom se voze, u drugom je oprema, a u trećem su ronilačka odijela i one sprave za bacanje vatre. I svi smo bili u fazonu - šta im je? A njima su Laibach bili idoli i tu se dogodi jedna nezgodna stvar po Laibach. Oni su tražili od organizatora da upoznaju Laibach. I ovi kažu kao: ‘Ko je Rammstein?‘ I uglavnom, otkače ih. I poslije jedno dvije godine Laibach ono radi ovdje, ali Rammstein pravi veliku turneju po Europi, već su razbili maksimalno, i onda ovi iz Laibacha pitaju bi li mogli biti predgrupa. I ovi kažu: ‘Naravno da ne bi mogli", ispripovijedao je.

Na Bajagine navode sada su se oglasili i iz slovenskog benda, a Headliner.rs donio je njihovu izjavu:

"S obzirom na to, da je izjava Momčila Bajagića Bajage o Rammsteinu postala viralna, možda je ipak higijenski da se o njoj oglasimo. S Bajagom, koji je inače simpatičan i respektabilan gospodin i relevantan popularni umjetnik sreli smo se jednom u Beogradu, u SKC. Bilo je to povodom našeg koncerta 1997. godine, kada je stao u obranu Laibacha jer je naš nastup u srpskome glavnom gradu (Hala sportova 14. studenog) tada skoro bio zabranjen.

image
Lucija Ocko/Cropix
image

Bajaga i instruktori

Lucija Ocko/Cropix

No, priča, koju sada širi, spada više u folklor klasičnog srpskog humora i dementnog ribarskog pretjerivanja. Istina je samo to da su Rammstein na početku bili veliki Laibach fanovi i da su kod Laibacha pronašli osnovnu inspiraciju za svoju glazbenu i stilsku usmjerenost. A da bi se Laibach ikada nudio Rammsteinu kao predgrupa, to nikako ne drži. Laibach je otklonio i suradnju s U2, koji su u početku 90-ih izrazili želju da nastupimo kao njihova predgrupa na stadionskoj turneji. Takvih poziva od velikih grupa bilo je još nekoliko. Mi smo se s momcima iz grupe Rammstein inače nekoliko puta i susreli, ali to su bili uglavnom uljudni sastanci jer su nas oni htjeli osobno upoznati. Članovi Rammsteina su obično redovito dolazili na naše koncerte u Berlinu. U Sloveniji su Rammstein nastupili samo dva puta, u veljači 2005. (Hala Tivoli) i aprilu 2013. (Arena Stožice). Spisak svih njihovih i naših nastupa – i još mnogo toga može se provjeriti na internetu, kao i podatak je li je Murska Sobota ‘tamo negdje‘ na granici Austrije i Italije", rekao je Laibach u priopćenju.

Spomenuti Rammstein prošloga je tjedna održao dva koncerta u Beogradu. Na prvom koncertu, koji je okupio nekoliko desetaka tisuća ljudi, Nijemci su, pisao je Jutarnji list, priredili spektakl. Ipak, osim u kontekstu glazbe i zabave, o koncertu se pričalo i zbog silnih intervencija. Ekipe Hitne navodno su tijekom noćne smjene intervenirale čak 104 puta, od čega 29 puta na javnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 11:08