POČINJE NOVA KONCERTNA SEZONA

Klavir Anke Gvozdanović sutra će se oglasiti nakon više od 60 godina šutnje

Klavir Anke Gvozdanović, koji je za njezina života bio aktivan sudionik salonskih koncerata u gornjogradskoj Palači Gvozdanović, u Visokoj ulici 8, ovih će dana biti vraćen u život.

Nakon što su u prošloj koncertnoj sezoni sakupljena sredstva za restauraciju, tvrtka Heferer d.o.o. obnovila je klavir. Igrom slučaja, klavir je obitelj Anke Gvozdanović kupila upravo od obitelji Heferer. Klavir je izgrađen 1905/1906. godine u Berlinu, a u Zagrebu je kupljen godinu ili dvije kasnije. U Palaču Gvozdanović je dopremljen nakon udaje Anke Busch za Dragutina pl. Gvozdanovića 1919. godine.

- U klavir se, čini se, izlila tekućina i tipke su mu bile blokirane. Olovni utezi su oksidirali, što je uzrokovalo da se one raspuknu i rašire. Sanacija tih tipki i olovnih utega u njima bio je najveći dio posla - ispričao nam je Tomislav Faullend Heferer.

Na sutrašnjem koncertu klavir će biti vraćen u glazbeni život Palače i Zagreba, na koncertu na kojem će flautistica Ana Batinica uz pratnju pijanistice Zrinke Ivančić izvesti djela Georga Philippa Telemanna, Franka Martina, Sergeja Prokofjeva te Jakoba Gadea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:30