NIKAD ISPRIČANA PRIČA

Jon Bon Jovi: Pročitajte sve o tajnom životu rockera koji sutra stiže u Zagreb

Znali su da moraju umrijeti na pozornici ako žele uspjeti. To je bio početak. Poslije su došli droga, seks i veze s kokainskom mafijom

ZAGREB - Pjesme su im sladunjave i nose fen frizure, ali Bon Jovi su prave rock zvijezde, samo što su iz New Jerseyja. Naučili su svirati u rock klubovima za radničku djecu u Asbury Parku, gdje su shvatili kako je jedini način da se izdvoje da poginu na pozornici. Imali su najboljeg učitelja.

U vrijeme kad je srednjoškolac Jon Bon Jovi s prijateljima svirao prve gaže, nitko u New Jerseyju nije mislio da bi nakon Springsteena netko njihov mogao uopće snimiti ploču. Zapravo, nitko osim Springsteena. On je prvi uočio Jona. Mali je bio pravi rocker, iskren i bespoštedan te je ubrzo Boss, kad god je mogao, skakao na stage s njim. To je šokiralo publiku jer Bon Jovi sve do vrhunca svoje karijere, dok u ulični rock New Jerseyja nije dodao metal i pop, nije postigao pravu popularnost u svom kraju.

Jon Bon Jovi odrastao je pod velikim Springsteenovim utjecajem. Od njega i od publike u New Jerseyju naučio je da ako se želi izdvojiti, mora svaki put poginuti na pozornici. Bend je stvorio Jon Bon Jovi s klavijaturistom Davidom Bryanom. Nikad im se ništa nije otvaralo, sve dok Jon nije otišao u New York kako bi bio potrčko u legendarnom studiju Power Station.

Toliko je htio snimiti ploču da je naštancao više od 50 demo snimaka, ali i dalje se nije micao s mjesta.

Kuhao je kave, čistio studio, ponekad dovodio prijatelje da možda nalete na Micka Jaggera ili Ozzyja Osbournea, i nitko ga nije primjećivao

Sve dok 1982. nije odnio snimku pjesme Runaway na njujorški radio WAPP, koji je bio glavni za novi i progresivni rock. Oni pjesmu nisu ni pustili, nego su je stavili na kompilaciju radiostanice. Bez ičijeg angažmana, davno prije YouTubea, pjesma je sama od sebe postala hit u cijeloj Americi. Odjednom su se najveće diskografske kuće otimale za Jona. Pobijedio je Mercury jer su jedini obećali da će mu odmah snimiti album. U paničnom skupljanju glazbenika za prvi album nastao je bend Bon Jovi, koji nije mijenjao sastav sve do devedesetih.

Čudak u sakou

Prvo je došao basist Alec Such, on je doveo bubnjara Tica Torresa, a Richie Sambora prijavio se sam. Bio je ozbiljno pomaknut mladić. Gitaru je učio svirati sam puštajući ploče svojih idola. - Što se mene tiče, učio sam svirati s Claptonom, Zeppelinima i Johnnyjem Wintersom - govorio je.

Kako se osjećao, tako se i ponašao -kao iskusni profi. Na prvoj godini prekinuo je studij da bi živio od gitare, iako nije imao ni jedan angažman. Kad je vidio Bon Jovi, zaključio je da bi bend mogao postati slavan skupa s njim.

Nakon gaže prišao je Jonu i zamolio kazetu da skine stvari. Jonu se taj čudak u sakou i bijeloj košulji isprva nije svidio, ali popustio je.

Sambora se pojavio na idućoj probi, znao je sve pjesme i odsvirao ih bolje nego članovi benda. Bon Jovi bili su kompletirani. Svirali su pošteno, imali su frontmena koji je obarao s nogu izgledom i glasom, imali su zarazne rifove na početku pjesama i emotivne refrene, ali kretali su s pozicije gore od nule. Nitko ih nije razumio. Izgledali su grozno, ponašali se seljački i većina publike nije im ni dala šansu.

Nisu birali

Ipak, menadžer Motley Crew, legendarni DocMcGhee, dovoljno je vjerovao u Bon Jovi da se posveti samo njima. Obećao im je da će biti najveće svjetske zvijezde i bacio se na posao. Jon nije birao, prihvaćao je sve gaže. Bili su predgrupa Kissu i Scorpionsima, svirali po rupama i sportskim arenama.

Tico Torres i Alec Such bili su oženjeni, bend još nije ništa zarađivao, a oni nisu htjeli odustati, pa je Tica ostavila žena. Samboru je zanimao samo bend. Jon je imao odan bend, san svakog šefa, ali i njemu se srušio svijet kad ga je ostavila Dorothea Hurley. Ta je djevojka bila njegova sudbinska ljubav i kad je odlučila da neće sjediti kod kuće dok on putuje svijetom, slomila mu je srce. Jon je skrivao bol čak i od benda. Prvi album “Bon Jovi” iz 1984. slabo se prodao.

Drugi, objavljen iduće godine, bio je totalno depresivan, jer su ga pisali u ljubavnim jadima. Tulumi, žene i alkohol bili su posvuda. - Nemojte ni trenutka sumnjati da smo išta propustili. Proživjeli smo sve i do kraja - rekao je kasnije Jon. U to je vrijeme počeo vezu s glumicom Diane Lane, miljenicom 80-ih. Ona im je jedina bila dorasla u tulumarenju, bio je očaran njenom životnom energijom.

Paparazzima su bili nedostupni. Jon Bon Jovi učinio je sve, a to čini i danas, da sačuva ljepšu sliku benda. Ne pamti se da je njihova PR mašinerija napravila ijedan veći propust. Ali lani objavljena knjiga “Sex, Drugs and Bon Jovi” njihova bivšeg tour managera Richa Bozetta, kojemu je Doc svojedobno dao otkaz, otkrila je o čemu je bend šutio.

Najbolje čuvana tajna bilo je Jonovo drogiranje prije i nakon svakog koncerta, povezanost benda s najvećim operacijama krijumčarenja kokaina i marihuane koje je tada vodila američka mafija, česti problemi na aerodromskim kontrolama i s američkom narkopolicijom D.E.A., skidanje Jona do gola na pretresima i slično.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:31