SENZACIJA IZ PREDGRAĐA

Jeste li spremni za zef stil repera iz Južne Afrike?

ZAGREB - Njihovi su spotovi žestoki miks prosvjeda i zafrkancije, a pjesme su im vodopadi bijesa i ironije, pune najzabavnijih glazbenih bravura.

Oni su južnoafrička rep senzacija Die Antwoord (“odgovor” na afrikansu). Milijuni ih obožavaju već nekoliko godina zahvaljujući YouTubeu, a nedavno su ih otkrili i najveći američki mediji poput Wall Street Journala i CNN-a.

Već zreli umjetnici, Ninja i pjevačica Yo-Landi Vi$er, nevjerojatna plavuša dječjega glasa i mikroskopske veličine, glas su južnoafričkog “bijelog smeća”, mladih, besperspektivnih ljudi koji pune predgrađa i pokušavaju se nositi s prošlošću i uništenim društvom koje su naslijedili.

Njihovi hitovi poput “Enter The Ninja” i “Rich Bitch” utjelovljenje su zefa.

Zef je lokalni sleng za buntovni stil mladih Južnoafrikanaca, bez obzira na njihovo podrijetlo. Oni su cinični kao američki gangsteri, zbunjeni i sređeni kao mladi Japanci te ogorčeni kao sirotinja bilo gdje u svijetu.

Iako će vjerojatno uvijek biti previše eksplicitni za MTV, Die Antwoord pronose zef svijetom, kao atrakcija svakog važnijeg festivala, i daju vrijedan uvid u stvarnu Južnoafričku Republiku, bez sanjarenja i “mandelizama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 18:58