POKRET OTPORA

Jean-Michel Jarre snimio pjesmu s odbjeglim 'zviždačem' Edwardom Snowdenom

 Reuters
Francuski glazbenik je čak putovao u Moskvu, gdje se susreo uživo sa odbjeglim Snowdenom i snimio ga videokamerom jer želi Snowdenovu poruku puštati mladim ljudima na festivalima

Jean-Michel Jarre, pionir elektronske glazbe i nositelj Guinnessovog rekorda najbrojnije koncertne publike u povijesti, snimio je zajedničku pjesmu s Edwardom Snowdenom, najpoznatijim "zviždačem" na svijetu koji je razotkrio svijetu načine kako velike obavještajne službe prisluškuju građane.

Pjesma se zove 'Exit' i biti će objavljena ovoga vikenda, a nalazi se na nadolazećem novom albumu Jarrea 'Electronica Volume II: The Heart Of Noise', na kojem između ostalih gostuju Pet Shop Boys, Gary Numan i Peaches.

"Edward je apsolutni heroj našeg vremena", rekao je Jarre za britanski list Guardian putem kojeg se i povezao sa Snowdenom prošle godine. Jarre je Snowdenu poslao radnu verziju pjesme i nakon toga su razgovarali putem Skypea oko 90 minuta, te zatim snimili Snowdenov glas kojeg je Jarre ukomponirao u pjesmu.

Francuski glazbenik je čak putovao u Moskvu, gdje se susreo uživo sa odbjeglim Snowdenom i snimio ga videokamerom jer želi Snowdenovu poruku puštati mladim ljudima na festivalima.

"Kad sam prvi put čitao o njemu, sjetio sam se svoje majke. Ona se pridružila francuskom Pokretu otpora 1941., kada su ljudi u Francuskoj još uvijek mislili da oni samo izazivaju nevolje, i ona mi je uvijek govorila da kada društvo generira stvari koje ne možete trpjeti, morate se tome suprotstaviti. Cijeli projekt Electronica je o ambivalentnom odnosu koji imamo s tehnologijom: s jedne strane nam je svijet u džepu, a s druge strane nas neprestano špijuniraju", izjavio je Jean-Michel Jarre za Guardian. Prema njegovim riječima, novi album obuhvaća pjesme o erotskom odnosu koji imasmo s tehnologijom, o tome kako dodirujemo naše pametne telefone više od svojih partnera, o nadzoru putem nadzornih kamera, o ljubavi u eri Tindra...

---

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 00:33