GLAZBENO PUTOVANJE

IZLOG SUVREMENOG ZVUKA Akustična istraživanja 80 umjetnika bez granica

 Zvonimir Ferina
Pregled 80 zanimljivih imena suvremene glazbe iz 10 zemalja ove godine započinje koncertom saksofonističkog Papandopulo kvarteta

Treći međunarodni festival Izlog suvremenog zvuka , koji se održava od 6. do 9. svibnja u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, kroz četiri dana predstavit će 80 zanimljivih i umjetnički kvalitetnih imena suvremene glazbene scene i njihove poetike, neopterećeno žanrovskim ograničenjima i formalnim okvirima.

Rad sudionika iz deset zemalja bit će predstavljen kroz tridesetak programa: koncerte, predavanja, audiovizualne projekte, umjetnička akustička istraživanja, rezidencije i razgovore s autorima.

Kratko, ali intenzivno zvučno putovanje ove godine započinje koncertom saksofonističkog Papandopulo kvarteta, koji se profilirao u jedan od najaktivnijih i najposvećenijih domaćih ansambala kojima je u fokusu suvremena glazba.

Osim dosadašnjih festivalskih prostora, Teatra &TD, MM centra i Galerije SC, ovogodišnji Izlog donosi i program u obnovljenom Francuskom paviljonu, čija je specifična akustika vrlo inspirativna i upravo savršena za site-specific glazbene projekte koji ju uzimaju kao polazište i/ili važan konstitutivni element svog umjetničkog rada.

U Francuskom će paviljonu biti izvedeno kultno i ključno djelo eksperimentalne glazbe I am sitting in a room kojime je Alvin Lucier još 1969. godine započeo akustičko istraživanje rezonantnih frekvencija prostora i njihovu upotrebu u muzičkom djelu. Skladatelj i sound artist Gerriet K. Sharma izvest će kompozicije za IEM ikosaedralni zvučnik, novi muzički instrument na čijem je razvoju radio s akustičarom Franzom Zotterom i drugim inženjerima na Institutu za elektroničku glazbu i akustiku u Grazu.

Nastavno na umjetničko akustičko istraživanje realizirano u prosincu 2014. u sklopu Velesajma kulture, Izlog će u popodnevnim satima otvoriti vrata Francuskog paviljona za akustičko istraživanje kroz kraće improvizacije gitarista i elektroničara Miodraga Gladovića i vokalnog ansambla Antiphonus.

Hilary Jeffery

U ovogodišnjem Eksperimentalnom ansamblu Muzičkog salona pod umjetničkim vodstvom britanskog trombonista i skladatelja Hilaryja Jefferyja sudjelovat će glazbenici iz Hrvatske, Japana, Australije i Mađarske, a osim studenata Muzičke akademije u Zagrebu predstavit će se i studenti Umjetničke akademije u Splitu, Akademije umetnosti Novi Sad, Akademije za glasbo u Ljubljani, te Musikhochschule u Stuttgartu.

Uz pomoć Austrijskog kulturnog foruma koji ove godine slavi 60 godina svog postojanja i austrijskog Muzičkog informativnog centra Izlog ugošćuje skladatelja, audiovizualnog umjetnika i istraživača Marka Cicilianija, iznimnu violinisticu Barbaru Lüneburg, ruskog skladatelja i improvizatora s austrijskom adresom Alexandra Chernyshkova, te violončelisticu Katharinu Gross.

Iz susjedne Srbije dolaze Ansambl Studio 6 i članovi Improve2 kolektiva – glazbenici koji su izuzetno aktivni na srpskoj suvremenoj glazbenoj sceni, ne samo kao autori i izvođači, već i kao inicijatori i organizatori, te su kroz istoimenu seriju koncerata ImprovE2 stvorili važnu platformu za predstavljanje domaćih i međunarodnih improvizatora i eksperimentatora, a koja danas zauzima ključno mjesto na izvaninstitucionalnoj beogradskoj glazbenoj sceni.

U suradnji s Multimedijalnim institutom predstavlja se pijanist Reinhold Friedl, osnivač jedne od najutjecajnijih suvremenih glazbenih skupina Zeitkratzer, a suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom ove godine osim snimanja i praćenja festivalskog programa donosi i specijalno izdanje emisije Putovi hrvatske glazbe koja će se emitirati uživo iz Teatra &TD.

Kaja Farszky (foto: Zvonimir Ferina)

Udaraljkaši Kaja Farszky i Josip Konfic, te elektroničar Nenad Sinkauz, zaobilazeći klasičnu poziciju scene, bave se vremenskim, zvučnim i fizičkim prostorom, pretvarajući veliku dvoranu Teatra &TD u dio instrumentarija projekta through & out of space.

Nenad Sinkauz

Zadnje će večeri Izloga zazvučati i znak &TD, novi instrument na krovu u atriju, za kojega kompozicije pripremaju skladatelji Arnold Marinissen i Hugo Morales Murguia, te udaraljkaši Kaja Farszky, Ryoko Imai i Josip Konfic.

Josip Konfic

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 05:48