PROČELNIK ZA KULTURU

Ivan Šarar: Nisam ja cirkusant kao Mucalo...Ipak sam iz Leta 3!

Novi riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar nije regrutiran iz struktura konvencionalne kulture - muzeja, kazališta, galerija, kao što je do sada bila praksa.

Riječ je o poznatom riječkom glazbeniku, copywriteru i menadžeru, bivšem članu Leta 3 koji je sudjelovao u svim subverzijama tog benda (golotinja, brnjice, opanci, “Bombardiranje Srbije i Čačka”...), organizatoru festivala Hartera, čovjeku duboko uronjenom u pop kulturu. Njegov izbor za funkciju s koje će upravljati s više od 100 milijuna kuna gradskog budžeta svakako je riječki, pa i hrvatski presedan.

Od Šarara se očekuje, kako stoji u pomalo demagoškom obrazloženju gradonačelnika Vojka Obersnela, da u kulturu unese nove i progresivne ideje. Hoće li u tome uspjeti ili će gradska politika uniformirati i bivšeg Letovca?

Pop biografija

Odluka o imenovanju nije prošla bez kontroverzi. S jedne strane, medije zabavlja što je netko iz rokerskog miljea dospio u poziciju da upravlja sektorom koji raspolaže s više od 10 posto proračuna grada. S druge, tu su kritičari, SDP-ova opozicija u Rijeci, koja grmi o sukobu interesa. Šararova marketinška agencija je, naime, odradila dosta poslova, reklamnih kampanja za Grad Rijeku, kao i za SDP, a njegova je supruga u Gradu zaposlena u sektoru socijalne skrbi.

Ivan Šarar odbija bilo kakvu mogućnost da sukob interesa postoji.

- S preuzimanjem funkcije, napustit ću Manufakturu. Gotovo sve poslove koje smo odradili za Grad dobili smo preko javnih natječaja. Moja supruga radi u sektoru za koji je stručnjak, a s tim odjelom Manufaktura nikada nije surađivala niti će surađivati - kaže Ivan Šarari.

Rođen je 1973. i završio je psihologiju na riječkom Filozofskom fakultetu te upisao magisterij ekonomije u Zagrebu, no još nije magistrirao. Utemeljitelj je nezavisnog kazališta Traffic, za čije je predstave skladao i producirao glazbu.

Jedan je od osnivača tvrtke Manufaktura koja je odradila čitav niz kampanja za različite naručitelje. Sa svojim duhovitim radijskim reklamama ekipa iz Manufakture potpuno je promijenila način reklamiranja u riječkom radijskom eteru.

Šarar je jedan od utemeljitelja Kluba ljubitelja buke čiji su članovi i frontmen Leta 3 Damir Martinović Mrle, vlasnik Dallasa Goran Lisica Fox te arhitekti Saša Randić i Idis Turato. Organizator je festivala Hartera u bivšoj Tvornici papira koji je u okviru European Festival Awardsa ušao među 10 najboljih malih festivala u Europi.

Nikada, kaže, nije bio niti u jednoj političkoj stranci, niti se namjerava učlaniti.

11 rockerskih godina

Klavijature u Letu 3 svirao je od 1998. do 2009. godine.

- Pomalo mi smeta što se sada svi hvataju Leta 3 jer ne želim ispasti cirkusant kao Mucalo. Ponosan sam na sve što sam napravio s bendom, ali to nije moja jedina kvalifikacija. U menadžerskom smislu surađivao sam sa svim dijelovima kulturne scene, od glazbe preko kazališta do likovne umjetnosti - kaže novi pročelnik.

Zbog nove će se funkcije, kaže, povući i iz organizacije Hartere, no festival ide dalje jer je tim već uigran.

Novi je riječki pročelnik strastveni twitteraš s više od 1200 sljedbenika. To je, priznaje, njegova ovisnost i od nje zbog novog posla neće odustati.

- Jedino ću se truditi manje psovati. I paziti da ne twittam u “radno vrijeme”, iako mi je taj koncept radnog vremena glup. Twitter je bitan kao kanal za komunikaciju s ljudima “s ceste”. A za razliku od Facebooka, lišen je svog tog “privatnog cirkusa” - kaže Šarar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 19:11