JAZZ-ORKESTAR HRT-a U NOVOJ SEZONI

Gošće koncerta u čast maestra Miljenka Prohaske bile su vokalne dive Radojka Šverko i Zdenka Kovačiček

 HRT
Autor je Intime, jedine hrvatske jazz-skladbe koja je uvrštena među svjetske jazz-standarde

ZAGREB – Koncertom u čast maestra Miljenka Prohaske u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti Jazz-orkestar Hrvatske radiotelevizije započeo je novu sezonu. Svojevrsnom retrospektivom obilježena je 90. obljetnica maestrova rođenja, a orkestar je brojnu publiku u dvorani Gorgona podsjetio na širinu njegovih glazbenih interesa.

„Bio je to uvod u novu etapu razvoja Jazz-orkestra HRT-a s novim voditeljem Andreasom Marinellom“, izjavio je ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman. „Prohaska nije samo naše ime, on je doista ime europskoga jazza. U svim europskim mekama jazza Prohaska je ime koje znači, koje se povezuje s ogromnim opusom autorskih djela, ali i onim što je prenoseći kulturu jazza u Hrvatsku ostavio oblikujući skladatelje u čijim djelima danas možemo uživati. Bio je pedagog i poučavatelj, a nije se bojao prelaziti granice glazbe i žanra“, dodao je Radman.

Gošće su koncerta bile Zdenka Kovačiček i Radojka Šverko, glazbene dive čije karijere je obilježila i suradnja s maestrom Miljenkom Prohaskom. „To je bila divna suradnja, jazz je moja velika strast. Uvijek sam uživala kad sam bila u mogućnosti pjevati jazz, a Prohaskina skladba Zbog jedne davne melodije na neki je način obilježila moju karijeru, usmjerila me i ostala mi do danas najdraža“, rekla je za HRT Zdenka Kovačiček.

Radojka Šverko s maestrom je surađivala u rock-operama Gubec-beg i Grička vještica. „Moram naglasiti da je gospodin Miljenko Prohaska uz gospodina Ivicu Krajača suautor glazbe. Njih su dvojica uistinu obilježili jedno glazbeno poglavlje naše kulture. Bilo bi mi drago da smo mogli i više surađivati, a svaki je susret, profesionalan ili privatan, obilježilo jedno jako lijepo druženje“, rekla je Radojka Šverko.

Autor je Intime, jedine hrvatske jazz-skladbe koja je uvrštena među svjetske jazz-standarde, a koju su izvodili i snimali brojni ugledni glazbenici u Americi i drugdje. Zahvaljujući skladbama i aranžmanima te dugogodišnjem umjetničkom vodstvu Miljenka Prohaske, Plesni orkestar RTZ-a, a danas Jazz-orkestar HRT-a, oblikovao je svoj prepoznatljiv i autentičan zvuk, koji su cijenili vodeći autoriteti jazza poput Leonarda Feathera, Dizzyja Gillespieja, Dona Ellisa, Clarka Terryja i Johna Lewisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:34