CIJENA STREAMINGA

GLAZBENICI TUŽILI SPOTIFY Traže 150 milijuna dolara odštete od streaming servisa zbog neplaćanja prava

 Wikipedia
Spotify je poručio da su spremni platiti autorima i izdavačima svaki novčić, ali da nažalost često nedostaju podaci o nositeljima prava

Glazbeni streaming servis Spotify našao se u nevolji jer je David Lowery, frotman bendova Camper Van Beethoven i Cracker podigao kolektivnu tužbu tešku 150 milijuna dolara zbog nepropisnog licenciranja i neplaćenih prava.

Istodobno, Spotify i dalje pregovara oko nagodbe s američkim udruženjem glazbenih nakladnika oko sličnih problema. Ovaj glazbeni servis već je odvojio između 17 i 25 milijuna dolara za isplatu tantijema, što Lowery u tužbi navodi kao dokaz da je Spotify bio svjestan da krši zakon.

Tužba navodi imena Crackerovih pjesama s albuma 'Berkeley to Bakersfield' iz 2014. godine, ali je formulirana kao kolektivna tužba kako bi mogla obuhvatiti i sve ostale muzičare koji smatraju da su im povrijeđena prava na sličan način, a navodno je takvih više od stotinu.

Nadalje, tužbom se traži da sud naloži da Spotify angažira neovisnu reviziju kako bi se identificirale pjesme koje su streamne bez propisne dozvole, te da se zabrani buduća povreda autorskih prava i da se uklone sve nelicencirane pjesme.

Statutarna kazna za svako djelo korišteno bez dozvole može biti od 750 do 30 tisuća dolara, a ako se namjerno krše prava kazna može iznositi do 150 tisuća dolara, kako se navodi u tužbi.

Glasnogovornik servisa Spotify u priopćenju je poručio da su spremni platiti autorima i izdavačima svaki novčić, ali da nažalost često nedostaju podaci o nositeljima prava, ili su ti podaci nepotpuni, pa čak i pogrešni, ta da su stoga i odvojili zaseban fond za takve slučajeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 09:58