IZBOR ČITATELJA

Glazba kako je vide geekovi koji se ne skidaju s Pitchforka

14 July 2012 - Lisbon, Portugal - Thom Yorke from Radiohead performing on third and last day of Optimus Alive Festival, in Alges, outskirts Lisbon.** EDITORIAL USE ONLY **Photo Credit: Pedro Nunes/Sipa USA/sipausa.11205168/***WORLD RIGHTS***/1207161359
 SIPA/CROPIX / Pedro Nunes

U povodu 15. godišnjice postojanja, internetski glazbeni magazin Pitchfork , na glasu i kao online Biblija fanova indie rocka, nedavno je objavio “People’s List”, rezultate ankete provedene među čitateljima koji su glasali za najbolje albume u razdoblju od 1996. do 2011. godine. Glazbeni geekovi obožavaju sastavljati top liste, pa je tako i u ovoj sudjelovalo preko 27 tisuća čitatelja.

Brooklyn vodi

Pitchfork je na kraju složio listu 200 najboljih albuma, a rezultati su prilično očekivani: prvo i drugo mjesto zauzeo je Radiohead s albumima “OK Computer” i “Kid A”, dok je na šestom mjestu završio album “In Rainbows”. Među prvih dvadeset nalaze se i Arcade Fire, Animal Collective, White Stripes, Wilco i Bon Iver, a visoko su plasirani i Modest Mouse i Broken Social Scene, bendovi koji je “isfurao” upravo Pitchfork.

Ono što je najočitije na listi jest da čitatelji Pitchforka ignoriraju gotovo pa svaki glazbeni žanr osim indie rocka (s iznimkom albuma hip-hopera Kanyea Westa kojih je čak pet), kao i to da za njih glazba s neengleskog govornog područja jedva da postoji - čak 174 albuma dolazi iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade, dok su jedine neanglofone zastupljene nacije Francuska, Švedska i Island.

Od ukupnog broja glasača samo je 12 posto žena, a najveći broj glasača je u dobi između 16 i 40 godina, što je također očekivano, budući da je glasati bilo moguće samo putem Facebooka i Twittera. Zanimljiv je i podatak da je među američkim gradovima po broju albuma najzastupljeniji Brooklyn (31 album), što govori u prilog teze kako postoji vrlo jaka brooklynska scena. S druge strane, Seattle, nekadašnja perjanica grungea, na listi američkih gradova tek je na osmom mjestu, što jasno pokazuje kako se mijenja glazbena scena koja diktira trendove.

Najviše kritika

Najslabije godine za glazbu bile su 1996. i 1998., dok je, prema sudu čitatelja, najviše najboljih albuma bilo izdano 2007. i 2011. godine. Najviše kritika lista je dobila zato što se među 200 albuma nalazi tek 23 koje su izdale žene, pa se mnogi s pravom pitaju nisu li glazbene heroine poput Björk (51. mjesto) ili PJ Harvey (tek 125. mjesto) zaslužile viši plasman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 13:47