ATRIJ KNEŽEVA DVORA

Francuski kvartet Arod, ovjenčan titulom BBC-jevih "Umjetnika nove generacije", u potpunosti je opravdao superlative

Nastup kvarteta Arod u atriju Kneževa dvora

 Dubrovačke ljetne igre
U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara izveli su dva gudačka kvarteta Claudea Debussyja i Ludwiga van Beethovena te jedan Haydnov stavak

U petak 26. srpnja na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupio je gudački kvartet Arod, a na programu koncerta u atriju Kneževa dvora bile su dvije velike skladbe: "Gudački kvartet u g-molu" Claudea Debussyja i "Gudački kvartet br. 14 u cis-molu", op. 131 Ludwiga van Beethovena.

Gudački kvartet Arod raspolaže iznimno velikom raznolikošću zvukova, od onog nježnog, gotovo puhačke kvalitete, do moćnog i bogatog, nalik orkestralnom. Ta je vrlina posebno došla do izražaja u izvedbi Debussyjeva djela, u kojemu velik dio glazbenog događaja proizlazi iz zvukovne kvalitete, a pojedinačni detalji izviru iz unutrašnjosti glazbenog tkiva. To je naglasio i violončelist koji se obratio publici između izvedbi dviju skladbi: "dok je Debussyjev kvartet ‘francuski‘, sanjiv, s naglaskom na zvuku i boji, Beethovenovo je djelo teško, duboko, čvrsto i dramatično", rekao je. Istovremeno, nepregledna raznolikost zvukova koje proizvodi kvartet Arod ipak se čitavo vrijeme zadržava u okviru profinjenog, mekog, nježnog, toplog i ugodnog, lijepog tona koji je karakterističan za ovaj ansambl. Zbog toga je posebno zanimljiva bila njihova izvedba Beethovenova djela, bez žestine, grubosti i reskosti, što bi se moglo očekivati u izvedbi ove skladbe, a što je u brojnim izvedbama često i prisutno.

image

Nastup kvarteta Arod u atriju Kneževa dvora

Dubrovačke ljetne igre

Ovaj francuski kvartet u ponešto izmijenjenom sastavu djeluje već deset godina te je već zabilježio prestižne uspjehe, kao što je prva nagrada na ARD-ovom Međunarodnom glazbenom natjecanju u Münchenu 2016. godine i titula BBC-jevih "Umjetnika nove generacije" od 2017. do 2019. Glazbenici Jordan Victoria, Alexandre Vu, Tanguy Parisot i Jérémy Garbarg na koncertu u Dubrovniku pokazali su iznimno tehničko umijeće, savršenu zajedničku uigranost, detaljno poznavanje partitura te jasnu viziju i rafiniranost izvedbe. Svojim su sviranjem u potpunosti opravdali superlative iz najave koncerta i oduševili publiku, koja ih je na kraju ispratila dugotrajnim pljeskom i stajaćim ovacijama. Kao dodatak, izveli su zadnji stavak iz "Gudačkog kvarteta u D-duru", op. 76 br. 5 Josepha Haydna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:04