ZVUK SAHARE

FOTO: TAMIKREST Pustinjski blueseri iz Malija u Zagrebu promovirali novi album

 Mladen Pobi / Cropix
Tamikrest su bili pravo otkriće za Chrisa Eckmana iz The Walkaboutsa 2009. godine tijekom njegova putovanja Saharom, koji je na koncu producirao njihov prvi album 'Adagh'

Pustinjski blueseri iz Malija sinoć su u zagrebačkom Vintage Industrial Baru održali koncert u sklopu turneje kojom promoviraju svoj treći album 'Chatma' izdan krajem 2013. godine.

Još od kada su Tamikrest izdali prvi album "Adagh" 2009. godine, povlači se poveznica sa još jednim proslavljenim tuareškim glazbenicima Tinariwen, koji je nastupio na INmusic festivalu 2008. godine.

S glazbene strane, Tamikrest nam nude zrelo ostvarenje pustinjskog bluesa. Tamikrest stižu iz sjevernog Malija, a okupili su se 2006. godine u području Kidala, svi članovi redom u dvadesetim godinama. Sam naziv "Tamikrest" na Tamasheku znači "spajanje, savez ili budućnost".

Kako to često biva, mnogim glazbenicima koji istražuju glazbu izvan granica glazbene industrije, Tamikrest su bili pravo otkriće, pa je tako je i susret Tamikresta sa Chrisom Eckmanom iz The Walkaboutsa, 2009. godine, tijekom njegova putovanja Saharom, završio suradnjom, te je producirao njihov prvi album "Adagh". Na istom je albumu svoj glazbeni trag ostavio i glazbenik i producent Hugo Race, bivši član Caveovih Bad Seedsa. Suradnja sa Chrisom Eckmanom nastavila se i 2010. godine na njihovom drugom albumu "Toumastin" koji je izdan 2011. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:03