VARAŽDIN CALLING

Fani Solomun i njezina Favela u fokus glazbene industrije stavljaju žene: ‘Ne radim kompromis nauštrb karaktera‘

Fani Solomun 

 Monika Rusak
Ova 27-godišnjakinja iz sigurnog posla i deficitarnog zanimanja hrabro je uskočila u nestabilno poduzetništvo u području kulture

Hvalevrijedan glazbeni projekt Women Music Network Amplified od 6. do 8. lipnja održava se u Varaždinu, točnije na Varteksu, lokaciji koja ima veliki povijesni značaj za Varaždince i industrijski razvoj grada. WMN Amplified usmjeren je na povećanje profesionalnih kapaciteta mladih glazbenica i onih koje zanima rad u glazbenoj industriji, a organizira ga Umjetnička organizacija Favela. Cilj je svim sudionicama omogućiti kako međusobno, tako i umrežavanje s profesionalkama u kulturi iz čitave regije. Projekt se održava u partnerstvu s varaždinskim KVART festivalom, čije izdanje već šestu godinu zaredom organizira Centar za mlade i nezavisnu kulturu PEČETRI. Uoči početka WMN Amplifieda, razgovarali smo s Fani Solomun, direktoricom Favele. Upoznajte ju u nastavku!

- Fani je 27-godišnja tinejdžerica koja živi i radi na relaciji Varaždin-Zagreb. Po struci magistra logopedije, po zanimanju direktorica Umjetničke organizacije Favela, a životni poziv joj je glazbenica. Glazbom se bavim još od malih nogu kad sam tatu maltretirala da sluša moje prve skladbe - naime, uglazbljivala sam tekstove iz slikovnica. Kratko sam mislila da ću biti solo pjevačica, ali hvala profesorici koja mi je iskreno rekla da mi to grozno ide - kaže nam simpatična i svestrana Varaždinka.

Njezina Umjetnička organizacija Favela od kraja 2021. dom je svim bivšim, sadašnjim i budućim projektima u području glazbe i kazališta. Fani ju je, uz razne suradnike, stvorila s dugogodišnjom prijateljicom Hanom Kunić, inače akademskom glumicom i lutkaricom te studenticom diplomskog studija dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

- Favela je naziv dobila prema biljci Cnidoscolus quercifolius, poznatijoj kao favela. Hana i ja pročitale smo da je za tu biljku karakterističan rast na neplodnom tlu pa smo tako odlučile nazvati i našu neprofitnu organizaciju koja se bavi kulturom u Hrvatskoj - objašnjava.

Uz konferenciju koja otvara projekt WMN Amplified, održat će se i dvije radionice. ‘Od ideje do projekta - prilike za mlade u kulturi‘ namijenjena je onima koji žele pretvoriti vlastitu ideju u projekt te saznati više o mogućnostima financiranja. Za vodstvo je zadužena Dorotea Solomun, voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina te predsjednica Povjerenstva Varaždina UNESCO-ovog grada glazbe. Druga radionica, ‘Vođenje glazbenog tima 101‘, povjerena je vrlo posebnoj gošći, mladoj beogradskoj poduzetnici Sonji Dendi. Osim što je ostvarila brojna postignuća u radu s umjetnicima na regionalnoj sceni, valja istaknuti njezinu poziciju asistentice peterostrukog dobitnika Grammyja, američkog glazbenika Michaela Leaguea. Finale projekta bit će WMN Amplified koncerti na KVART festivalu. Line-up čine talentirane kantautorice iz regije, a one su Tamara Popović - Tam (Srbija), Fani Solomun (Hrvatska), Dina Jashari (Sjeverna Makedonija) i LAV (Slovenija). Uz Favelu, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još pet organizacija u kulturi iz regije Alpe-Jadran.

image

Fani Solomun

Pavle Letic

WMN Amplified sufinanciran je iz Participativnog proračuna za mlade Grada Varaždina i programa Saveza Alpe-Jadran te od strane Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, a Grad Varaždin i županija od samog početka prepoznaju kvalitetu ovih projekata i potrebu za pružanjem istih zajednici.

Što se tiče budućnosti, Fani ističe kako bi kroz Favelu voljela razvijati sve više regionalnih i međunarodnih suradnji, osobito u području glazbe, budući da su joj takvi projekti dosad donijeli najljepša radna iskustva i najvrednija znanja. Iako u Varaždinu već postoje čuveni Špancirfest, Ljeto u Varaždinu, KVART festival za mlađu populaciju i slične manifestacije, ima još puno prilika za razvoj novih projekata.

- Tko se zaželi muvinga, Zagreb je udaljen samo sat vremena - kaže Fani, koja je u veljači objavila aktualan singl "Metak". Pitamo je kako je sve počelo, odakle ljubav prema glazbi i je li još netko u njezinoj obitelji muzikalan.

- Ljubav prema glazbi i majonezi uvijek mi je bila predstavljena na isti način - možeš povremeno, ali nemoj stalno. A kad djetetu nešto zabraniš... Dalje pretpostavljate što se dogodilo, nakon studija logopedije pozdravila sam struku i vratila se u područje glazbe i kulture. Članovi moje obitelji sjajni su zabavljači, glazbenici malo manje - otkriva nam Varaždinka, koja sama piše sve svoje pjesme, a za to je, kaže, inspirira baš sve.

- Tvorničke postavke očiju i ušiju su mi takve da detektiraju zanimljive rečenice prijatelja, ljudi za drugim stolom, situacije iz filmova i slično. Žanrovski je najsigurnije reći da je moja glazba (alternativni) pop, iako bih jako voljela pisati glazbu i/ili tekst za druge umjetnike, ne nužno iz istog žanra - govori Fani.

Najvećim uspjehom u dosadašnjem radu smatra hrabrost da iz sigurnog posla i deficitarnog zanimanja uskoči u nestabilno poduzetništvo u području kulture. A koliko je (i je li uopće) spremna na kompromise kad je glazbeno stvaralaštvo u pitanju?

- Kad dođe do trenutka gdje treba presjeći s nekom odlukom, a ja još nisam izbrusila određene potrebne vještine, odluku rado prepustim suradnicima kojima vjerujem. Što se kompromisa tiče, nisam, primjerice, htjela cenzurirati originalnu verziju svog nadolazećeg singla ‘Sedam godina‘, iako mi je puno njih reklo da bi to bilo pametnije. Možda nisam previše pametna, ali ne radim kompromis nauštrb karaktera - odlučna je ova talentirana kantautorica.

image

WMN Amplified

PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 15:05