‘STEFANIA‘

Eurovizijska pjesma postala ukrajinska himna: ‘Posvećena je mojoj majci, no sada je, zbog agresije, za sve majke‘

Oleh Psiuk

Oleh Psiuk, frontmen Kalusha, koji će u Torinu predstavljati Ukrajinu, dao je intervju Sky Newsu

Članovi ukrajinske folk rap grupe Kalush, koji predstavljaju zemlju na ovogodišnjoj Euroviziji, kažu da je njihova pjesma "Stefania" postala "ukrajinska himna".

Oleh Psiuk, frontmen benda, razgovarao je sa Sky Newsom.

- Svi pjevuše našu pjesmu. Ona je originalno bila posvećena mojoj majci, po kojoj je i dobila ime, no sada je to pjesma za sve majke - rekao je pjevač o pjesmi koja je oda ženi, u kojoj narator priča o svojim lijepim uspomenama vezanim za majku.

Zastrašujuće stanje

Pjesma zapravo govori o starenju, a atmosfera je nostalgična. Narator shvaća koliko je majka učinila za njega, svjestan je njezinih borbi i svega što je prošla. Na kraju strofa čuje se i uspavanka, koja je značajna za atmosferu u pjesmi. Psiuk se slaže s izbacivanjem Rusije iz natjecanja. Podržava i što neće sudjelovati ni u Ligi prvaka ni Formuli 1.

- Agresorska zemlja mora biti zabranjena svuda, isključena iz svih mogućih dijelova ekonomije i politike jer ljudi koji tamo žive ne shvaćaju da je njihova zemlja agresor, ne samo za Ukrajinu, nego i za cijeli svijet – govori Psiuk, koji živi u gradu Kalush, smještenom na zapadu zemlje, a upravo je prema mjestu iz kojeg dolaze bend i dobio ime.

image

Kalush Orchestra

Kalush Orchestra

On potvrđuje da su civili primorani sami se braniti.

- Moja je djevojka ovih dana izrađivala Molotovljeve koktele. Bio je to prvi put da to radi. Za sve nas je to iznimno zastrašujuće – izjavio je.

Pomaže ljudima

I samom mu se život drastično promijenio. Pridružio se volonterskom timu, koji asistira izbjeglicama. Pomažu im da pobjegnu te im osiguravaju hranu i ostale za život nužne potrepštine.

Odlučio je, priča, da će ostati i pomoći, bijeg mu samome nije opcija. Sve o čemu su prije razmišljali i čime su se bavili danas je, kaže, irelevantno. Osnovao je i grupu "Volonteri iz Kalusha", preko koje je za sada za ukrajinsku vojsku skupio oko 25 tisuća funti.

- Nije važno što se nisam educirao za ovo, moj je red da pomognem ljudima i ponosan sam na ono što činim – kaže pjevač.

Komentirao je i predsjednika Zelenskog, koji je prije političke karijere bio glumac i komičar. Kaže kako ima podršku Ukrajinaca.

- Na predsjednika danas svi gledaju kao na ozbiljnog vođu i cijela ga zemlja podržava - govori Psiuk.

Inače, njegov je bend do sada izdao dva albuma, a postoje posljednje tri godine. Borba za dolazak do Eurovizije nije im bila laka. Eurovizija je, koliko god bila zabavna, uvijek itekako imala veze s politikom.

Pa ni ne čudi da je Rusija isključena iz ovogodišnjeg izdanja, a iz European Broadcasting Uniona (EBU) su objasnili da je to jer bi ostanak Rusije značio "uništavanje reputacije natjecanja".

Tome je prethodila još jedna malverzacija; u Ukrajini grupa Kalush nije bila prvotni izbor za predstavnika na natjecanju za najbolju pjesmu Europe. Pobjednica internog ukrajinskog natjecanja bila je Alina Pash, koja se povukla zbog optužbi da je 2015. godine nezakonito putovala na Krim, koji je Rusija okupirala godinu prije. Ukrajinci, naime, smiju odlaziti na ovaj poluotok isključivo preko određenih točaka iz svoje države, a Pash su optužili da je tamo išla preko Rusije, što je protuzakonito. Iako je odbila te tvrdnje, povukla se iz natjecanja, a neki su tvrdili i da je sam njezin izbor ionako bio upitan zbog problema s telefonskim linijama.

Komisija Vidbira (koji je u Ukrajini ono što je kod nas Dora) odlučila je da će naciju predstavljati drugoplasirani bend Kalush.

Inače, Ukrajina je i 2019. suspendirala pjevačicu Maruv zbog njezinih planova da napravi turneju Rusijom.

Redovito u finalu

U svakom slučaju, grupa Kalush je trenutni favorit za pobjedu na Euroviziji, sudeći prema predviđanjima stranice Eurovisionworld.com.

Psiuk kaže da ne može znati hoće li pobijediti te da je na njima samo da budu maksimalno spremni.

- Ne znam što će se dogoditi, no mislim da je Eurovizija sjajna platforma koja može dovesti do toga da cijeli svijet pjeva ukrajinske pjesme i upozna naš rap. A ja ću učiniti sve što je potrebno da tako i bude – govori pjevač.

Finale Eurovizije održat će se u Torinu, u subotu, 14. svibnja.

Inače, Ukrajina redovito dominira ovim natjecanjem, u kojem sudjeluje posljednjih 16 godina. Pobijedili su 2004., kada ih je predstavljala Ruslana s pjesmom "Wild Dances", a potom i 2016., s Jamalom i pjesmom "1944". postali su prva istočnoeuropska zemlja koja je pobijedila na natjecanju dva puta, a sukladno tome su u Kijevu ugostili ovo natjecanje 2005. i 2017. godine.

Do danas je Ukrajina jedina zemlja koja se svaki puta plasirala u polufinale, a od 2004. su redoviti i u finalu. Osim što su dva puta baš pobijedili, redovito su imali sjajne plasmane.

Ček sedam puta njihovi su izvođači bili u top pet: Verka Serduchka (2007.) i Ani Lorak (2008.) na drugim mjestima, Zlata Ognevich treća (2013.), Mika Newton četvrta (2011.) i sastav Go_A peti (2021.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 16:05