ZABAVAN VIKEND

Egzotična kultura i okusi oduševili posjetitelje prvog Tajlandskog festivala u Zagrebu

Tajlandski festival

 Press/
Prvi Tajlandski festival privukao je stotine posjetitelja koji su uživali u autentičnoj kuhinji, plesu, borilačkim vještinama...

Zvuci tradicionalnih tajlandskih instrumenata i šarenilo raskošnih kostima preobrazili su zagrebački Cvjetni trg u pravi festival boja, okusa i zvukova. Dok su se mirisi egzotičnih začina širili zrakom, centar grada postao je mjesto susreta dviju kultura – hrvatske i tajlandske. Prvi Tajlandski festival u Hrvatskoj, održan ove subote, privukao je stotine posjetitelja koji su uživali u autentičnoj tajlandskoj kuhinji, plesnim izvedbama, borilačkim demonstracijama i brojnim interaktivnim sadržajima.

image

Tajlandski festival

Press/

"Cilj ovog festivala nije samo predstaviti našu kulturu i gastronomiju, već i ojačati odnose među ljudima iz Tajlanda i Hrvatske te doprinijeti međusobnom razumijevanju. Nadam se da će naši odnosi rasti i razvijati se u budućnosti. Danas smo donijeli dio naše tradicije i kulture ovamo u Zagreb i drago mi je da su svi ključni elementi tu – od tradicionalnih tajlandskih plesova do simbola poput slona, naše nacionalne životinje", istaknuo je Phrommes Bhaholpolbhayuhasena, Nj. Vel. veleposlanik Tajlanda u Budimpešti.

Festival je svečano otvoren zvukom pong langa, tradicionalnog tajlandskog bubnja, koji je zasvirao veleposlanik Tajlanda, nakon čega je kroz Cvjetni trg krenula šarena povorka predvođena ansamblom Kalasin College of Dramatic Arts, koji su u Zagreb stigli direktno iz Tajlanda. Njihova izvedba tajlandskog plesa zadovoljstva bila je samo uvod u jedan od najspektakularnijih trenutaka dana – izvedbu khona, tradicionalnog tajlandskog plesa upisana na UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine. Khon je specifičan po svojim bogato ukrašenim kostimima, raskošnim zlatnim maskama i plesu koji oživljava mitološke priče iz Ramayane, drevnog epa o borbi dobra i zla.

image

Tajlandski festival

Press/

Glazbeni dio festivala bio je jednako dojmljiv, s posebnim naglaskom na izvedbu tradicionalnih tajlandskih instrumenata poput khima, čembala s čekićem. Svirka je bila dopunjena revijom tajlandskih instrumenata koja je dodatno obogatila zvučnu kulisu ovog egzotičnog festivala.

Kada su mirisi tajlandskih specijaliteta od 11 sati nadalje ispunili zrak, posjetitelji su brzo formirali redove ispred gastronomskih štandova. Posjetitelji su mogli birati između tri autentična tajlandska jela – Pad Thai, popularnog jela od rižinih rezanaca, Pad Ka Phow, pikantnog jela s mesom i bosiljkom te Panang Red Curryja, aromatičnog crvenog curryja s kokosovim mlijekom. Svako od ovih jela odražavalo je autentične tajlandske okuse, kombinirajući ljutinu, slatkoću i svježinu začina, uz savršeno balansirane sastojke koji su izazvali oduševljenje kod svakog tko ih je probao.

image

Tajlandski festival

Press/

Osim tradicionalnih jela, posjetitelji su imali priliku kušati popularne MAMA instant noodlese, kao i osvježiti se tajlandskim zdravim sokovima ili čašom dobro poznatog tajlandskog piva Singha.

Festival je bio prepun interaktivnih sadržaja. Jedna od najpopularnijih aktivnosti bila je radionica oslikavanja tajlandskih kišobrana. Posjetitelji, od najmlađih do najstarijih, mogli su vlastitim rukama oslikavati mini kišobrane, izrađujući jedinstvene suvenire koje su zatim mogli ponijeti kući. Dok su boje prekrivale kišobrane, smijeh i kreativna energija preplavili su trg. Veliko zanimanje izazvale su i privremene tajlandske tetovaže, koje su posjetitelji nosili s ponosom. Iako su bile privremene, svaka tetovaža nosila je simboliku tajlandske kulture, pružajući posjetiteljima priliku da isprobaju tu umjetnost na vlastitoj koži. Na Tajlandu, tetovaže se smatraju zaštitom i blagoslovom, a proces tetoviranja često uključuje rituale i blagoslove budističkih redovnika.

image

Tajlandski festival

Press/

Atmosfera je bila puna uzbuđenja, posebice ispred štanda azijske trgovine, gdje je održan "fishing – lov na jaja" – igra u kojoj je svaki posjetitelj malenom mrežicom mogao uloviti jaje i dobiti priliku osvojiti razne darove poput noodlesa, tekstilnih predmeta s tajlandskim motivima, SuperCard poklon bonove, a oni sretnije ruke osvojili su i SelectBox putovanje za dvoje. Među darovima, slon, tajlandska nacionalna životinja, bio je jedan od ključnih motiva.

Jedna od najzabavnijih aktivnosti dana bio je kviz o Tajlandu, koji se odvijao u trima sekcijama, tijekom kojeg su posjetitelji mogli testirati svoje znanje o ovoj dalekoj zemlji. Pitanja su se postavljala putem Kahoot platforme, a natjecatelji su odgovarali na svojim mobilnim uređajima. Najbolji u svakoj kategoriji otišli su kući s fantastičnim darovima.

image

Tajlandski festival

Press/

U prvoj sekciji, natjecatelji su osvojili butelju Coral Wine magnum vina odležanog godinu dana na morskom dnu na dubini od 30 metara, tajlandsku masažu u Thai Massage Floating Centru Amabilia i MAMA noodlese. Druga sekcija donijela je vaučere za Zlatarnu Dodić i dvije tajlandske masaže s floatingom. U trećoj sekciji, posjetitelji su otišli s poklon-bonovima i vaučerima za Zlatarnu Dodić, Charm Silver i vinoteku Witrina.

Voditeljica programa Jelena Glišić, i sama zaljubljenica u Tajland, koja je ovu destinaciju posjetila dvaput, istaknula je svoje oduševljenje festivalom. "Tajland je destinacija koja vas očara svojom ljepotom, kulturom i toplinom ljudi. Ovaj festival pruža priliku da barem na jedan dan doživimo tu čaroliju ovdje u Zagrebu", rekla je uz osmijeh Glišić.

image

Tajlandski festival

Press/

Za ljubitelje opuštanja, nezaobilazna stanica bila je tajlandska masaža, gdje su posjetitelji mogli osjetiti snagu drevne tehnike Nuad Phaen Boran. Tajlandska masaža kombinira duboke pritiske, istezanje i akupresuru, s naglaskom na poboljšanje fleksibilnosti, protoka energije i opće tjelesne ravnoteže. Ova vrsta masaže ne samo da poboljšava cirkulaciju i smanjuje napetost, već ima pozitivan učinak na smirenje uma, podizanje energije i poticanje opće dobrobiti. Posjetitelji su nakon masaže odlazili opušteni i osvježeni, svjedočeći o učinkovitosti ovog tradicionalnog tretmana koji donosi ravnotežu energija.

Onima željnim akcije i adrenalina, demonstracija Muay Thaija bila je jedan od vrhunaca dana. Ova tajlandska borilačka vještina, poznata i kao "umijeće osam udova", oduševila je publiku svojim brzim i snažnim tehnikama. Borci Saveza tajlandskog boksa grada Zagreba (klubovi Tigar Cikatić, Bronx gym, Nikola Šubić Zrinski, Mauy Thai akademija i Leon gym) demonstrirali su kako Muay Thai razvija snagu, izdržljivost, ravnotežu i koordinaciju, ali i kako potiče samopouzdanje, mentalnu snagu i osjećaj sigurnosti. Posjetitelji su s divljenjem pratili svaki pokret, uživajući u snazi i ljepoti ove vještine, a neki su i sami isprobali ovu borilačku vještinu.

image

Tajlandski festival

Press/

Kroz bogatstvo sadržaja – od plesa, hrane, kreativnih radionica i zabavnih igara do opuštanja uz masažu i adrenalina borilačkih vještina – festival je na Cvjetni trg donio tek djelić onoga što Tajland pruža, a posjetitelji su, barem na jedan dan, imali priliku osjetiti čaroliju ove daleke, ali fascinantne zemlje.

"Naša želja je da ovaj festival postane tradicija, da stvorimo dugoročnu kulturnu razmjenu. Kultura je ta koja prva spaja narode, a Tajland i Hrvatska posjeduju iznimno bogatu kulturnu baštinu. Nadamo se da će to otvoriti putove suradnje i u gospodarstvu jer kada se dva naroda povežu, otvaraju se mnoge mogućnosti", rekao je Stjepan Ćurić, počasni konzul Kraljevine Tajlanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 12:42