DOLAZE U ZAGREB!

Dubioza kolektiv: ‘Prilično je frustrirajuće što su mnoge teme kojih smo se dotakli u pjesmama prije 5 godina još uvijek aktualne‘

Dubioza kolektiv

 /Goran Lizdek & Edvin Kalic
Uoči njihova nastupa u subotu i nedavnog predstavljanja hita U3PM malo smo razgovarali o svemu i svačemu

Dubioza kolektiv konačno u subotu, 1. lipnja, ima veći nastup u Zagrebu, jer nismo ih slušali uživo duže, još od prije pandemijskih dana. Osim ako ste nedavno imali sreću voziti se tramvajem dok izvode svoj hit U3PM ili ste se našli slučajno na Dolcu kad su prije godinu i nešto iznenadili ekipu nastupom na tržnici.

S Vedranom Mujagićem ‘razgovarali‘ smo mailom...

Uskoro imate nastup na Zagreb Music Festu na Jarunu, kao dio velikog finala festivala, što publika može očekivati…

- U Zagreb se vraćamo nakon više od 5 godina, kada smo svirali na posljednjem Pozitivnom koncertu. Od tada su objavljena dva albuma, #fakenews i Agrikultura kao i novi single U3PM, tako da imamo dosta toga novoga za odsvirati Zagrepčanima.

image
Lucija Ocko/Cropix

Kroz svoje ste pjesme progovorili o mnogim problemima u trenutku kad su bili aktualni, koje vas sad teme inspiriraju ili provociraju?

- Prilično je frustrirajuće što su mnoge teme kojih smo se dotakli u pjesmama još uvijek aktualne i što nas još uvijek "žuljaju", a da su neke od njih evoluirale i prerasle u groznije varijante od onih od prije desetak i više godina. I tu nastaje dilema - da li pokušati pričati o istim temama na neki drugačiji način ili te teme zaobići i baviti se nečim drugim!? Na primjer, poljoprivredom…

Što mislite da nas čeka nakon kapitalizama, neki kažu da to nisu varijante ideje komunizma nego neo - feudalizam?

- Kod nas se sve ideologije prime jako iščašeno - tranzicija u kapitalizam nam je donijela njegovu najgoru neoliberalnu inkarnaciju koja je kod nas još dodatno nakaradno mutirala. "Nevidljivom rukom tržišta" su kod nas od početka upravljali najkorumpiraniji i najbeskrupulozniji likovi kojima nije bilo mrsko da profitiraju na sukobima, ratovima i mržnji. Naredna tranzicija u ono što nazivaju tehno-feudalizmom sigurno neće donijeti ništa lijepo - ratne profitere će zamijeniti svemoćne tehnološke korporacije, koje će algoritmima diktirati i što ćemo željeti jesti i oblačiti i za koga ćemo glasati na izborima. A mi ćemo kontati da i dalje imajmo kontrolu nad svojim životima.

U kojem se ‘bubbleu‘ skrivate u svoje privatno vrijeme, što vas opušta od društvene svakodnevice, imate li možda neki hobi?

Toliko vremena provodimo na putu da zbog toga još više cijenimo vrijeme koje možemo provesti sa svojim porodicama. Brano i ja već godinama imamo projekt Diskobajagi koji je kombinacija DJ-ing i VJ-ing. To je na neki način i hobi i pokušaj da nama samima napravimo party po vlastitom ukusu.

image
Lucija Ocko/Cropix

U smislu eksperimentiranja s glazbom koji vas stil trenutno privlači?

Nedavno smo na turneji u Meksiku upoznali bend Son Rompe Pera i njihova kombinacija cumbia zvuka i punka je jako zanimljiva, pa sa njima trenutno radimo na jednoj novoj pjesmi.

Jednom ste rekli da u bendu imate 24 djece, dal se broj u međuvremenu povećao? Koliko vas trenutno ima u bendu?

U bendu nas je sada sedam na pozornici, a u široj ekipi je ukupno 13 ljudi. Demografska slika u Dubioza Kolektivu, za razliku od okruženja, je poprilično svjetla, ali za sada bez naznaka daljnjeg rasta - mada, nikad se ne zna.

Kako se nosite s eventualnim padom energije pred nastup, s obzirom na to da ste energetska bomba?

- Tajna je u delikatnom balansu odgovarajuće visokokalorične dijete i konzumacije osvježavajućih alkoholnih napitaka.

I za kraj, preporučite nam neki mladi bend na koji treba obratiti pažnju?

- Na sceni je cijela jedna nova generacija bendova koji su meni jako zanimljivi. Na primjer, iz Sarajeva bend Fakat!, Neven iz Beograda, pa onda bend koji takođe svira na Zagreb Music Festu - Šarena pojava. Nova scena je šarena i nemojte se plašiti temeljito je istražiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 17:11