BLOOD RED SHOES

DRAGAŠ Ništa ne može nadmašiti mladi bend u naponu snage

Duo Blood Red Shoes bi diljem svijeta mogao svojim koncertima mladim sastavima držati lekciju na temu kako u rocku s minimumom instrumenata polučiti maksimum uvjerljivosti

Blood Red Shoes vjerojatno nikada neće doživjeti popularnost kakvu su ostvarili The White Stripes ili The Black Keys, no u Tvornici je u četvrtak navečer bilo i onih koji su se kleli kako im je ovaj muško-ženski duo iz engleskog Brightona uzbudljiviji od spomenutih dua s kojima, osim po postavi, i nemaju dodirnih točaka.

Akrobat na bubnjevima

S time se ne bih složio, ali drago mi je priznati kako su Blood Red Shoes, čija će popularnost vjerojatno ostati u okvirima one kakvu su polučili The Kills ili The Raveonettes s kojima također ne dijele stilsku srodnost, do pucanja napet i ekstatičan alter-rock duo.

Nevjerojatno žustar bubnjar Steven Ansell, koji uz konstantno, zavidno vješto kuhanje s palicama nalazi vremena za solidno pjevanje i akrobatske točke na bubnjevima, te vibrantna gitaristica i pjevačica Laura-Mary Carter koja po gitari nemilice dere poput PJ Harvey ili Courtney Love, a vokalno podsjeća na Karen O iz Yeah Yeah Yeahs, perfektno su uigran duo koji pažnju plijeni dinamikom kakvu smo upoznali s Pixiesima i Nirvanom, a pod utjecaje bi se mogli navesti i Siouxsie & The Banshees, Babes In Toyland i Sonic Youth.

Sladak komad buke

Upravo naziv potonjih, “sonična omladina”, savršeno pristaje bučnom i iskričavom duu Blood Red Shoes koji bi diljem svijeta mogao svojim koncertima mladim sastavima držati lekciju na temu kako u rocku s minimumom instrumenata polučiti maksimum uvjerljivosti te kako definirati zvuk kao sredstvo čija je izražajnost bitna koliko i autorstvo. The Handsome Furs su otišli, nema ih više, ali Zagreb je kroz Blood Red Shoes kao neopisivo sladak komad buke i energije dobio svoj novi omiljeni duo.

Sjajna i poučna večer kojom je potvrđena teza da je u popularnoj glazbi teško nadmašiti mladi rock bend u naponu snage, u ovom slučaju sačinjen tek od jedne krhke gitaristice i jednog babyface bubnjara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:01