KORANA U GOSTIMA

DJ Sergej Snooze: ‘Imam uređaj pomoću kojeg mi biljke pjevaju, a ja uz njih sviram‘

Sergej Lugović

 Boris Kovacev/Cropix
Sergej Lugović noću je DJ Sergej Snooze, a danju poduzetnik i osnivač tvrtke Vesela Motika, za zelena urbana rješenja. Pustio nas je u svoj dom...

Sergej Lugović i njegova supruga Olja legende su elektronske glazbene scene. Noću DJ Sergej Snooze, danju je osnivač tvrtke Vesela motika, za zelena urbana rješenja, pod motom "Jedi, uživaj i živi zeleno". Uzgajati jestivo bilje u središtu Zagreba čini se kao nemoguća misija, no uspjeli su u tome, poštujući pritom ekološka načela. Sergej je i profesor na Šibenskom veleučilištu, predaje digitalni marketing i analitiku, što je bila i tema njegova doktorata. Da ne bismo govorili o multitaskingu, šalimo se da je Sergej kao leptirić, najsretniji je kad je puno i zanimacija i tema, kad je mozak na višem stupnju...

Posjetila sam ga u njegovu domu, prostranom modernom stanu u poslovnom dijelu Zagreba, u kojem živi s obitelji. Oko nas, dok razgovaramo, skače njihov pas Dior...

image
Boris Kovacev/Cropix

TVOJ OSOBNI STILSKI ZNAK?

"S godinama sam se suočio s tim da je moj osobni životni stil: zašto jednostavno ako može komplicirano. Međutim, komplicirano i nije loše. Volim se odjenuti tako da mogu ići takav u kazalište ili na tržnicu. I tu dolazi do izražaja kontradikcija zašto jednostavno kad može biti komplicirano. Jednostavnije je izabrati jednu kombinaciju za kazalište, a jednu za tržnicu, puno je kompliciranije izabrati jednu kombinaciju koja će zadovoljiti i jedno i drugo. Tako je i sa svim ostalim životnim izazovima, uvijek postoji prečac. Ako ideš očekivanim putem, možda propustiš neka iskustva. Kako volim reći, ne znam kamo idem, ali želim da mi je dobro na putu."

image
Boris Kovacev/Cropix

ZADNJI PREDMET KOJI SI KUPIO I BAŠ TI JE DRAG?

"Uređaj U1 koji služi za stvaranje glazbe na temelju električne provodljivosti biljaka. Objedinjuje ono čime se bavim u profesionalnom životu, a to su visoke tehnologije, zelena rješenja i elektronsku glazbu. Nevjerojatno je slušati kako različite biljke različito kreiraju zvukove. Nadam da ću ove godine objaviti neke glazbene uratke u kojima koristim taj uređaj za skupljanje nota koje nam šalju biljke. To je na neki način emotivan proces jer sam još od svoje bake, kad je umrla, preuzeo njezine biljke, a sada su postale dio stvaralačkog procesa utemeljenog na nekoj novoj tehnologiji. Čudan je osjećaj čuti kako biljka emitira note i onda istima dodavati različite zvukove i kasnije ih ukomponirati u glazbenu kompoziciju."

image

Uređaj U1, koji služi za stvaranje glazbe temeljem električne provodljivosti biljaka. Objedinjuje ono čime se bavim u profesionalnom životu, a to su visoke tehnologije, zelena rješenja i elektronsku glazbu.

Boris Kovacev/Cropix

GRAD KOJI TI OSIM ZAGREBA ZNAČI PUNO?

"London gdje sam studirao, a s tim gradom me povezuju slike iz studentskih dana koje je slikala moja žena Olja koja je tamo studirala fotografiju. Tada je još bio prisutan analogni pristup fotografiji i sve te fotografije razvijene su u fotolaboratoriju na fakultetu gdje smo studirali, tako da nose mnogo uspomena. S jedne strane, u tim slikama pohranjenje su uspomene na studentske dane, na sam London koji je ostavio utjecaj na moj osobni razvoj, na ljubav mog života jer ih je ona slikala i razvila, a bome i na mladost. Gledajući ih, shvatim da život prolazi, da čovjek stari i da treba uživati u životu. Ali istovremeno mi osvještavaju da je život nepredvidiv i da nikada čovjek nije siguran gdje ga život može odnijeti."

image

Fotografije Sergeja i njegove supruge Olje kad su bili mlađi i živjeli u Londonu. Oboje su tamo studirali

Boris Kovacev/Cropix

GDJE U STANU RADO ČITAŠ, SLUŠAŠ MUZIKU...?

"Muziku slušam svuda. U različitim situacijama slušam različitu muziku. U radnoj sobi kad radim, volim slušati opuštajuću muziku koje me opušta i fokusira istovremeno. Za DJ pultom preslušavam elektronsku glazbu koju sam kupio kako bih se pripremio za nastupe. U posljednje vrijeme počeo sam slušati puno glazbu s telefona na kauču jer tako kupujem glazbu. Isto tako, s televizora u dnevnoj sobi slušamo DJ setove."

image
Boris Kovacev/Cropix

DIZAJNERSKI PREDMETI ILI RUKOTVORINE?

"U tome sam specifičan. Istodobno volim suvremenu umjetnost i slike suvremenih umjetnika, a dizajnerski predmeti, poput odjeće, imaju svoje mjesto u mojoj kolekcionarskoj misiji. Međutim, tu je i jedna strana mene koja voli stvari, na primjer, s Benkovačkog sajma ili neke stare stvari bez realne tržišne vrijednosti, ali me iz nekog razloga privuku. Volim i ručne radove koje možemo naći na sajmovima. Uvijek me intrigira spoznaja da takvo bogatstvo u rukotvorinama zjapi kao neiskorištena prilika za Hrvatsku."

OD KUĆNIH POSLOVA OBAVIT ĆEŠ?

"Volim ručno pranje suđa, tako i garderobe. Nisam siguran je li to zato što me opušta voda kad teče ili zato što često imam nekih tehničkih problema s kućanskim aparatima pa mi je lakše oprati na ruke to što treba."

OPUŠTANJE UZ PLES, UZ KOJU STVAR?

"Najviše me opušta plesna glazba na plesnom podiju dok plešem. Može remix Start Over, Damian Lazarus&Gorgon City ft. Leia Contois."

SKUPLJAŠ LI ŠTO?

"Skupljamo figurice zagrljenih parova koje donosimo s putovanja. Simboliziraju ljubav, a istovremeno i pohranjuju uspomene s putovanja."

image

Sergej i njegova supruga s putovanja skupljaju figurice zagrljenih parova. Simboliziraju ljubav, a istovremeno i pohranjuju uspomene s putovanja

Boris Kovacev/Cropix

BILJKA U STANU KOJA TI JE FAVORIT?

"Ime joj je Sergej, naslijedio sam je od bake. Ne znam kako, ali baka je jednom točno rekla da čekamo dijete - jer je tada na biljci počela rasti nova grana. Na neki način i dalje promatram što se s njom događa kao neku vrstu kristalne kugle. Nedavno sam je skroz ‘ošišao‘ i čekao što će se dogoditi, a pojavile su se dvije nove grane. Imam neke naznake što bi to moglo značiti, ali neka vrijeme pokaže svoje."

image

Najdražu biljku u stanu naslijedio sam od bake. Zove se Sergej

Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽA USPOMENA IZ MLADOSTI?

"Na žalost moja, ali i mladost čitave moje generacije bila je prekinuta ratom u 90-ima, međutim, klub Kulušić je ostavio najviše uspomena..."

ZADNJI ZANIMLJIVI ODJEVNI KOMAD U GARDEROBI?

"Ručno rađene čizme koje sam kupio na Benkovačkom sajmu. Baš sam na njih ponosan jer su odlično, jednostavno dizajnirane, a istovremeno izgledaju neuništive. Super mi je osjećaj kad imam takav odjevni predmet koji nikome nije jasan u potpunosti, a sa sobom nosi kako vizualnu, tako i mentalnu poruku."

image

Ručno rađene čizme koje je Sergej kupio na Benkovačkom sajmu

Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽI KUTAK U STANU?

"Moja radna soba. U njoj je sve posloženo kako meni paše, ali na neki način i odražava moja životna stanja. Nekada je sve zatrpano papirima i post it notesima, nekad se može transformirati u glazbeni studio, nekada u čitaonicu, nekada u prostor za eksperimente vezane za zelene tehnologije. Zanimljivo je pratiti tu interakciju života i radne sobe. Ne volim kad se ‘zapeče‘ u jedno stanje, sviđa mi se proces transformacije."

NAJDRAŽA ZGRADA U ZAGREBU?

"Definitivno, Meštrovićev Umjetnički paviljon. Kao dijete sam pokraj njega prolazio svaki dan kad sam išao u školu te je takvo zdanje na mene ostavilo impresivan dojam. Međutim, sama zgrada u sebi nosi toliko priča u relativno kratkom vremenu. Od muzeja do džamije, do simbola jednog rata pa simbola drugog rata pa opet do izložbenog prostora te konteksta trga na kojem je zgrada i svih vezanih javnih rasprava. Zapravo, kontroverzno zdanje, koje se odvaja od ostalih jednostavnošću i monumentalnošću."

ZA NASTUPE SE PRIPREMAŠ?

"Uglavnom plešući uz zvučnike doma. Nikada ne radim unaprijed pripremljene playliste, a više se fokusiram na to da ponovim pjesme koje ću puštati tu večer, jer smatram da je važno osjetiti u kojem smjeru publika želi da ih odvedeš izborom glazbe, a da bih to mogao, moram dobro poznavati pjesme koje namjeravam puštati."

KAD SI TOTALNO DOWN...?

"Nabolje je to razdoblje prespavati ili provesti na kauču gledajući TV jer ako nisi sebi dobar, kako ćeš biti dobar bilo kome tko je oko tebe. Smatram da ne treba forsirati u životu jer onda se čovjek isprazni i nađe se u sumornom stanju koje je zapravo samo odraz iscrpljenosti uma i tijela."

ZADNJA GLAZBA KOJU SI STREAMAO JE...?

"Zadnje što mi je baš zapelo za uho i oko je stream DJ seta Jennifer Cardini i Pabla Bozzija na HÖR Berlin. Baš vrlo intenzivan DJ dvoboj. Jer od prve pjesme me zaintrigriralo što će drugi DJ pustiti kako bi nastavio dizati intenzitet, i tako od prve do zadnje pjesme. Inače, super mi je koncept koji je HÖR kreirao u vrijeme pandemije. U prostoru od bijelih pločica DJ svira setove koji se streamaju kao video ili samo audio, ali bez publike ili krajolika, što su formati nekih drugih streaming koncepata. Ovdje je fokus samo na DJ-u i glazbi koju pušta".

NAJDRAŽA APLIKACIJA BEZ KOJE NE BI MOGAO...

"Definitivno Netflix. Streaming videa i glazbenih sadržaj predmet su mojih istraživanja koja se pojavljuju vrlo intenzivno u mom životu. Sami algoritmi vezani uz pretraživanje glazbe su i tema mog doktorskog istraživanja, a ono što mi se sviđa kod Netflixa je to što se kontinuirano unapređuje."

ŠTO SI ZADNJE COOL GLEDAO?

"Na HBO-u seriju ‘Bijeli lotos‘."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:45