KADROVIRANJA U RUSIJI

Dirigent Valerij Gergijev, odan Putinu, novi je ravnatelj Boljšoja. Više je puta nastupao i u Zagrebu: ‘Vrijeme je da se vratim kući‘

Valerij Gergijev i Vladimir Putin

 Sergey Guneev/Sputnik Via Afp
U obraćanju Boljšoju nakon odluke o imenovanju, on je minimizirao svoj status nepoželjne osobe u Europi, kazavši da je gostovao u Kini i da je sada vrijeme da se radi više kod kuće

Ruska vlada imenovala je predsjedniku Vladimiru Putinu odanog dirigenta Valerija Gergijeva za ravnatelja Boljšoj teatra, što je novi potez u procesu preslagivanja na kulturnoj sceni Rusije u vrijeme rata protiv Ukrajine.

Svjetski poznat dirigent Gergijev (70), dugogodišnji je pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina nije osudio rusku invaziju na Ukrajinu zbog čega ga bojkotiraju zapadni orkestri, pa je tako smijenjen i s mjesta glavnog direktora Filharmonijskog orkestra u Munchenu.

Imenovanjem koje jer potpisao ruski premijer Mihail Mišustin, Gergijev je ipak preuzeo dužnost čelnog čovjeka slavnog peterburškog kazališta iako je ranije otklonio takva nagađanja kazavši da je već angažiran u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu i da je već jako zaposlen te ne traži dodatni posao.

Sada će Gergijev, koji je ravnatelj Marijinskog teatra od 1996., upravljati dvama vodećim kazalištima u Sankt Peterburgu, što se događa prvi put nakon 1917. godine.

Naime, Putin je predložio u ožujku 2022. spajanje dvaju uglednih kazališta kao što je to bilo prije ruske revolucije.

Gergijev je postao nepoželjan na Zapadu zbog svoje bliskosti s Putinom, a posebno tijekom aneksije poluotoka Krima, no izazvao je polemike i drugim odlukama. Primjerice sudjelovao je na koncertima u separatističkoj regiji Južnoj Osetiji te u drvenom gradu Palmiri što je bio znak podrške režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

U ožujku 2022. filharmonijski orkestar iz Munchena odlučio je otkazati suradnju Gergijevu jer nije osudio rat u Ukrajini.

Nekoliko orkestara i festivala u Europi i u Sjedinjenim Državama otkazalo je već dogovorene angažmane s Gergijevom.

Do danas taj dirigent nije dao nikakvu političku izjavu o sukobu i sada radi uglavnom u Rusiji iako je početkom godine bio na turneji u Kini.

U obraćanju Boljšoju nakon odluke o imenovanju, on je minimizirao svoj status nepoželjne osobe u Europi, kazavši da je gostovao u Kini i da je sada vrijeme da se radi više kod kuće.

Gergijev je često gostovao u Hrvatskoj, između ostalog s Londonskim simfonijskim orkestrom (u Zagrebačkoj areni 2009.), s orkestrom milanske Scale, a nastupio je i na Splitskom ljetu s orkestrom Kirov iz Sankt Peterburga izvedbom opere Evgenij Onjegin.

Nevladine udruge i mediji upozoravaju da se u Rusiji provodi kulturno čišćenje degradacijom, smjenama ili bijegom u inozemstvo onih umjetnika koji nisu javno podržali rusku invaziju na Ukrajinu.

Neki su čak završili u zatvoru kao redateljica Evgenija Berkovič, dramaturginja Svetlana Petričuk ili Aleksandra Skočilenko koja je osuđena sredinom studenog na sedam godina zatvora zbog antiratne akcije

S druge strane, napredovali su umjetnici i kulturne produkcije koje podržavaju rusku ofenzivu na Ukrajinu i sve konzervativnija stajališta Moskve.

Valerij Gergijev tako zamjenjuje na mjestu ravnatelja Boljšoja Vladimira Urina koji je smijenjen jer je na početku ofenzive u veljači 2022. potpisao otvoreno pismo umjetnika i kulturnih radnika koji su pozivali "sve strane da prekinu" sukob u Ukrajini.

U rujnu je Urin u intervjuu za provladini list Rosiskaja Gazeta priznao da je Boljšoj povukao imena "kulturnih radnika" koji su kritizirali sukob.

U proljeće je Boljšoj skinuo s repertoara balet Njurejev umjetnika Kirila Serebrenikova jer navodno ne odgovara ruskom zakonu koji zabranjuje "propagandu LGBT+".

Balet je priča o životu baletana Rudolfa Njurejeva (1938.-1993.), koji nikada nije prikrivao svoju homoseksualnost. Ta predstava imala je velik uspjeh na premijeri u Moskvi 2017.

Kiril Serebrenikov, koji je i sam branitelj LGBT+ i protivi se ratu u Ukrajini, napustio je Rusiju ubrzo nakon početka ofenzive 24. veljače 2022., kao i brojni drugi umjetnici i intelektualci.

Primabalerina u Boljšoju do 2022., Olga Smirnova također je napustila Rusiju 2022. i osudila ofenzivu u Ukrajini.

Kako smo pisali, zbog podrške Putinu otkazali su mu Carnegie Hall i Bečka filharmonija, a na Twitteru se užarila kampanja s hashtagom #CancelGergiev

gostovao je u zagrebu u više navrata, u Areni je 2009. nastupio s Londonskim simfonijskim orkestrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:34