USKORO U ARENI

Dave Gahan uoči gostovanja Depeche Mode: ‘Fletchu bi se svidio ovaj album. Veselimo se što ćemo ga uskoro podijeliti s vama‘

Dave Gahan

 Mondadori Portfolio/Ddp Usa/Profimedia/Mondadori Portfolio/ddp Usa/profimedia
‘Gotovo svaki put mislim da je to kraj, kako je ovo posljednja turneja, posljednji album, posljednji nastup, posljednji koncert…‘

Grupa Depeche Mode u sklopu velike svjetske turneje Memento Mori Tour kojom će podržati svoj 15. studijski album istoimenog naziva u nedjelju, 23. srpnja 2023. stiže u zagrebačku Arenu, a karte su već odavno raspodane. Publiku će za njihov nastup koji je rasprodan do zadnjeg mjesta zagrijati britanski sastav HÆLOS, a vrata Arene Zagreb otvaraju se u 18:00.

"Fletchu bi se svidio ovaj album. Zaista se veselimo što ćemo ga uskoro podijeliti s vama i jedva čekamo da vam ga predstavimo uživo" kazao je 60-godišnji Dave Gahan u Berlinu, na konferenciji na kojemu je bio i Jutarnji list.

Nakon ovog tragičnog događaja, fanovi diljem svijeta strepili su hoće li Fletcherova smrt značiti i konačni kraj kultnog benda. No ipak nije ispalo tako. Naziv petnaestog albuma nosi simbolično ime Memento Mori što u prijevodu znači "sjeti se da moraš umrijeti", odnosno podsjeća na prolaznost života. O imenu albuma odlučili su prije smrti Andyja Fletchera.

The Memento Mori Tour njihova je devetnaesta turneja, a prva nakon više od pet godina. Posljednji album "Spirit" objavljen je 2017., a prateća turneja završila je u srpnju 2018. Više od tri milijuna obožavatelja pogledalo je glazbeni show s ukupno 130 izvedbi, a turneja je zabilježena kao turneja s najvećom zaradom u godini.

- Na ovom smo projektu počeli raditi rano u pandemiji, pa su njegove teme izravno inspirirane tim vremenom. Nakon Fletcheve smrti, odlučili smo nastaviti jer smo sigurni da je to ono što bi on želio, a to je projektu doista dalo dodatnu razinu značenja - kazao je 61-godišnji Martin Gore.

Posljednji put Depecheovci su svirali u Hrvatskoj 2013. pred 16 tisuća obožavatelja, također u zagrebačkoj Areni.

Nakon konferencije, dao je i ekskluzivni intervju za Jutarnji: "Pitate me jesam li i ranije mislio da ću završiti glazbenu priču? Da, naravno, skoro svaki put mislim da je to kraj, kako je ovo posljednja turneja, posljednji album, posljednji nastup, posljednji koncert… No, imali smo jako puno uspjeha, posljednjih 20 godina baš je bilo posebno. Dobili smo toliko puno glazbenih kritika, puno pohvala, turneje su bile sve uspješnije, ali baš kao što samo ime albuma kaže - ‘Memento Mori‘ - jednom moraš umrijeti, sve se jednom mora završiti. A kada će to točno biti? Ne znam. Kako sam stariji, osjećam da se vrijeme bliži, osjećam da dolazi kraj. Ne samo za Depeche Mode, nego općenito, jednom ću naprosto stati. Uvijek sam vidio sebe kako radim glazbu, ali turneje, turneje su teške…".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:35