DUBRAVKA ŠEPAROVIĆ MUŠOVIĆ

‘Danas ugled znači biti poznat na društvenim mrežama, imati veliki broj sljedbenika. Kojih? Istina je drugačija...‘

Dubravak Šeparović i Ivica Čikeš, probe za ”Juditu”, promo HNK

Poznata mezzosopranistica nastupa u operi ‘Judita‘ Frane Paraća, prvom premijernom naslovu nove sezone u HNK

U godini Marka Marulića, odnosno 500. godišnjici smrti pisca koji je pisao i lascivnu poeziju ("Peša pred očima svijeta na moju se djevojku čitav/Svalio, pijan ko čep, gubeći nad sobom vlast/Bezbrižan javno je stao ramena joj dirati nježna/Rukom poludjelom njen prebjeli grliti vrat"), koju je Darko Novaković priredio u knjizi "Glasgowski stihovi", prvi premijerni naslov nove sezone Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu opera je hrvatskog skladatelja i akademika Frane Paraća "Judita". U režiji Snježane Banović i pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera i Davora Kelića bit će izvedena 4. listopada, kao tematizacija priče iz biblijske "Knjige o Juditi", lijepoj udovici iz Betulije (Dubravka Šeparović Mušović/Sofija Petrović) koja odlučuje zavesti i ubiti asirskog vojskovođu Oloferna (Ivica Čikeš/Matija Meić) i tako spasiti židovski narod. U taboru asirske vojske ona nagovara Oloferna da osvoji Betuliju, a Oloferno, zaslijepljen Juditinom ljepotom i mudrošću, za nju priređuje zabavu. Ostavši sama s Olofernom, Judita ga ubija njegovim mačem, uzevši kao dokaz Olofernovu glavu.

Skladatelj Parać je, uz pomoć nekadašnje dramatizacije "Judite" Marina Carića u suradnji s Tonkom Maroevićem, i libretist.

Priča o Juditi je priča o ženi koja odvažno uzima stvar u svoje ruke, dakako, aktualna u vremenu mnogo jakih žena i i još više oslabljenih muškaraca.

Nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović u naslovnoj ulozi vidi "Juditu" kao poziv na hrabrost i čvrstu vjeru.

- Vjerujući u svoje poslanje i misao za koju sama kaže da joj je dana od Boga, a to je da otiđe u protivnički tabor i odrubi glavu Oloferna, Judita okuplja svoj narod i odvraća ga od čekanja i nepoduzimanja, dok je neprijatelj pred vratima. Ona poziva na molitvu i traženje pomoći od Boga, ali uz čvrstu vjeru, ne kalkulacije. Odlazak u protivnički tabor je čin hrabrosti i moguće spasenje - kaže mezzosopranistica.

U suvremenom čitanju opere, uz redateljicu Snježana Banović i dirigenta Ivana Skendera, prikazat će se suvremena žena, nastavlja mezzosopranistica.

- Žene danas na sebe preuzimaju veće obaveze i odgovornosti, pa tako postaju manje nježne, a više umorne i iscrpljene. Muškarci prepuštaju svoje obaveze ženama, pa naša "Judita" poziva muškarce da se i oni malo trgnu.

Kroz "Juditu" će se prikazati ona žena koja se usudi suprotstaviti bilo kakvoj vrsti autoriteta koji žene ne prihvaća i ne poštuje. To se odnosi na sve one žene koje trpe u svojim brakovima, na poslu, u tradicionalnim obiteljima, koje vlastiti odgoj transgeneracijski prenose na svoju djecu, odgoj kojemu je glavna misao - trpjeti. Ovdje govorimo o tome kako svoje slabosti, poteškoće i ograničenja moramo iskoristiti i pretvoriti ih u našu jakost - kaže Dubravka Šeparović Mušović.

image

Dubravka Šeparović Mušović i Ivica Čikeš probe za "Juditu", HNK promo

HNK promo

Judita je, nadalje, žena koja o sebi govori svojim djelima, a ne riječima.

- Danas ljudi hvale sami sebe, prave se mudri, preuveličavaju svoje rezultate i umanjuje svoje pogreške, a slabosti skrivaju. Čovjekovo ponašanje, pak, otkriva njegovu pravu dušu i istinsku vrijednost. Danas "ugled" znači biti poznat na društvenim mrežama, imati veliki broj sljedbenika... Kojih to, zapravo? Istina je, međutim, drugačija; čovjekov ugled podrazumijeva djela, činiti dobro i ispravno. "Judita" je, konačno, poziv da obavljamo svakodnevne dužnosti strpljivo i ponizno i onda kad nas nitko ne razumije i ne lajka, vjerujući u pozitivan ishod. To je naša suvremena "Judita" - tumači operna pjevačica.

U suvremenom društvu nova je pojavnost, smatra, pasivnost, čekanje da netko za nas nešto napravi.

- U takvom odnosu prema realitetu, u tom čekanju, možemo biti samo gubitnici, a ne pobjednici. Nažalost, čini se kako je nekome u interesu stvoriti ovisnike o potrošnji, kao i ovisnike o lošim i iskrivljenim odnosima, odnosima u kojima mislimo da napredujemo, ali ostajemo zatvoreni u usađenim obrascima, bez hrabrosti za iskorak - rekla je mezzosopranistica.

Nakon premijerne izvedbe opere "Judita", u subotu 5. listopada od 10 sati će se publici predstaviti i novi svečani zastor "Judita" autora Zlatka Kauzlarića Atača povodom 500. obljetnice smrti Marka Marulića te uz stručno predavanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 09:41