KOMORNA GLAZBA

Danas počinje tradicionalni Festival sv. Marka sa četiri ekskluzivna glazbena događanja

Festival sv. Marka
 Pavel Posavec
Festival otvara mlada pijanistička zvijezda Ivan Krpan s Lisztovim ciklusom deset kompozicija za klavir

Dvadeset i treći Festival sv. Marka neće se otvoriti u crkvi Sv. Marka koja je stradala u zagrebačkom, pa petrinjskom potresu, već u Hrvatskom glazbenom zavodu koji također štete nisu zaobišle. Festival 29. travnja otvara mlada pijanistička zvijezda Ivan Krpan s programom koji se rijetko izvodi, odnosno koji je još prije dvadesetak godina izvela pijanistica Sretna Meštrović.

Riječ je o Lisztovom ciklusu deset kompozicija za klavir "Harmonies poétiques et religieuses". Mnogi su razlozi zašto baš Krpan otvara festival, kako će objasniti ravnatelj Festivala sv. Marka Zdravko Šljivac, koji je na tom mjestu naslijedio pokojnog maestra Vladimira Kranjčevića.

Tri mlade glazbenice

- Ne znam da li je posebnije Lisztovo djelo ili Ivan Krpan kao interpret. Ivan je ozbiljan i temeljit umjetnik čiji je pristup umjetnosti upravo fascinantan. Mislim da umjetnike u kovid vremenima ne treba pozicionirati, nego pozicioniranje treba ostaviti, nadam se što prije, boljim vremenima. Ipak, Ivanova pozicija je neupitno sjajna - govori dirigent, skladatelj, utemeljitelj i voditelj zbora Zvjezdice te dobitnik više diskografskih nagrada Porin.

Festival koji se sastoji od četiri ekskluzivna glazbena događanja, čiji su protagonisti mlađi hrvatski instrumentalisti internacionalnog iskustva. Nakon koncerta Ivana Krpana u Glazbenom zavodu, u istom se prostoru nastavlja 3. svibnja koncertom triju mladih glazbenica, flautistice Lucije Stilinović, pijanistice Zrinke Ivančić-Cikojević, te harfistice Veronike Ćiković koje će izvesti Schumanna, Prokofjeva, Debussyja i Joliveta.

- Sve navedene mlade dame, flautistica Stilinović, pijanistica Ivančić–Cikojević te harfistica Ćiković redom su vrhunske. Dobitnice su najviših nagrada, što im je i omogućilo nastup na Festivalu sv. Marka - reći će maestro Šljivac.

Dana 1. lipnja u crkvi Sv. Antuna Padovanskog, jednom od rijetkih zagrebačkih sakralnih objekata koji nije stradao u godini potresa, nastupit će violinistica Eva Šulić. Eva Šulić je talentirana mlađa sestra međunarodne zvijezde Luke Šulića.

Čeka li nju vrsta slave kakvu je doživio njezin brat sa 2Cellos?

- Ne znam da li je Evi Šulić cilj i smisao slava, ali sam siguran da su talent i izvedbena razina te briljantne i jedinstvene violinistice na razini najizvrsnijih i najboljih, uključujući i njezinog brata Luku. Nekako imam osjećaj da je Luki i Evi radost i razlog bavljenja glazbom dosegnuti nedostižne, neopisive vrhunce i domete glazbenog neba pa ako to uključuje i slavu, zašto ne? - nastavlja maestro.

Uz festivalski orkestar u crkvi Sv. Antuna Padovanskog Eva Šulić izvest će megahit klasične glazbe Koncert za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog. Čuvenom kompozicijom dirigirat će Filip Šljivac.

- Koncert za violinu i orkestar u D-duru bio je izbor Eve Šulić, koji sam ja prihvatio s oduševljenjem. Siguran sam da će to biti vrhunski umjetnički doživljaj koji će snimiti i ovjekovječiti i Hrvatska radiotelevizija - ističe Zdravko Šljivac.

Mozartov Rekvijem

On je ravnatelj Festivala sv. Marka od lani, nakon što je preminuo dugogodišnji umjetnički ravnatelj festivala maestro Vladimir Kranjčević, koji je svoj 80. rođendan i dugodišnju karijeru obilježio dirigiranjem Verdijeva Rekvijema. Festival sv. Marka ove će godine uspomenu na njega obilježiti Mozartovim Rekvijemom, a datum i mjesto muziciranja Rekvijema još nisu određeni.

- Rukovoditeljica radne jedinice Glazba HRT-a gđa Ivana Kocelj i ja upravo smo unisono promišljali sve vezano za održavanje navedenog koncerta. Mozartov Rekvijem, znam to pouzdano, bilo je jedno od nekoliko najdražih djela maestra Kranjčevića - zaključuje Zdravko Šljivac.

Festival sv. Marka održava se u tijeku pandemije i koncerte će moći slušati nešto manje od 30 ljudi u publici. Za neka bolja vremena ostaju planovi o proširenju na novi festivalski koncept koji bi nakon proljetnog otvorenja manifestaciju uveo i u ljetne mjesece. Festival sv. Marka, zamišljen ponajprije kao festival komorne glazbe, ostat će to i ubuduće jer je kao takav potreban kako bi sjajni komorni sastavi i ansambli imali reprezentativno mjesto za prezentaciju svog djelovanja i izvrsnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 04:36