KULTURNA VRIJEDNOST

Crteži i grafiti Sex Pistolsa u njihovom londonskom stanu postaju arheološko nalazište?

Bend Sex Pistols nastao je u Londonu 1975. i smatra ih se jednim od najutjecajnijih bendova u povijesti popularne glazbe

LONDON - Grafiti pronađeni na zidu londonskog stana koji su 1970-ih koristili članovi punk-rock sastava Sex Pistols trebali bi se tretirati s istim arheološkim pristupom kakav se koristi pri istraživanju prapovijesne špiljske umjetnosti, upozoravaju britanski znanstvenici, piše The Independent .

Naime, znanstvenici smatraju kako bi se opsceni grafiti i crteži, otkriveni iza ormara prilikom nedavne obnove stana na drugom katu kuće iz 19. stoljeća u ulici Denmark u središnjem Londonu, toliko su važni za britansku kulturnu povijest tog vremena da bi se trebali očuvati i za buduće generacije. Predlaže se i postavljanje plave ploče na pročelje zgrade u kojoj se stan nalazi, čime se u Britaniji obilježavaju veze između određene lokacije i poznate osobe ili događaja.

Do sada je utvrđeno kako je autor većine crteža John Lydon , odnosno pjevač benda Johnny Rotten. Na osam crteža prikazani su članovi benda te menadžer Malcoma McLarena kako u rukama stišće svežanj novčanica kao i suradnici benda.

Znanstvenici koji su proveli detaljnu analizu sadržaja crteža te procijenili njihovu kulturnu vrijednost ističu kako, unatoč vulgarizmima, njihova prisutnost potvrđuje da stan u kojemu su pronađeni predstavlja važno povijesno i arheološko nalaziše.

Bend Sex Pistols nastao je u Londonu 1975. i tijekom kratke karijere od dvije i pol godine postali su jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih punk sastava u drugoj polovici 70-ih godina te pokretač punk-pokreta u Velikoj Britaniji. Snimili su jedan studijski album 'Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols' te četiri singlice, no smatra ih se jednim od najutjecajnijih bendova u povijesti popularne glazbe.

Originalni postav činili su pjevač Johnny Rotten, Steve Jones na gitari, Paul Cook na bubnjevima i basist Glen Matlock, kojega je 1977. zamijenio Sid Vicious.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 14:31