UOČI NASTUPA U TVORNICI

BLOOD RED SHOES Naše pjesme pune su tajnih referenci na Davida Lyncha

Današnja muzika je pasivno iskustvo, svi samo sjede ispred ekrana i dozvoljavaju da ih se hrani na žlicu

Ugodno iznenađena bila sam kada je prije koja dva tjedna njemačko-francuski kanal Arte uživo prenosio pariški koncert benda Blood Red Shoes i to u udarnom terminu od 21.30. Duo koji čine gitaristica i pjevačica Laura-Mary Carter i bubnjar Steven Ansell osnovan je u Brightonu i od početka su krenuli vrlo ambiciozno, želeći nadići okvire lokalne punk scene. Prijelomnim se pokazao drugi album “Fire Like This”, pa nije čudno da ih je na turneju pozvao i lider Gaslight Anthema, Brian Fallon. Uoči dolaska u Tvornicu, gdje sviraju 3. travnja, na naša pitanja odgovorio je Steven Ansell, a prvi savjet koji nam je dao bio je - ne vjerujte svemu što bendovi izjavljuju.

Skriveni QR kodovi

Pa tako nismo povjerovali da su se on i Laura-Mary upoznali u čekaonici kod psihijatra (“imao sam majicu na Nirvanu, a ona majicu na Hole; odmah smo znali da moramo osnovati bend”), ali jesmo da su prije benda imali sasvim običan život (“zbog benda sam napustio posao, a Laura svoju diplomu iz umjetnosti”) i da ne razmišljaju o širenju članstva:

- Ponekad se posvađamo, ali to je prirodno. Ne bismo mogli biti bend i nakon devet godina da među nama ne postoji duboko i iskreno prijateljstvo - smatra Steven.

Za snimanje najnovijeg albuma odabrali su Berlin (“zato što je jedan od najslobodnijih i najzanimljivijih gradova na svijetu pun sjajnih ljudi”), a prvi singl, pjesmu “The Perfect Mess”, fanovima su otkrili putem QR kodova skrivenih u gradovima diljem svijeta.

- Za ovu akciju odabrali smo deset gradova u kojima imamo fanove, kao što su Jakarta, Mexico City i Moskva. Cilj je bio natjerati ljude da se uključe u aktivnu potragu za kodovima. Oboje smatramo da je današnja muzika nevjerojatno pasivno iskustvo gdje svi sjede ispred ekrana, dozvoljavaju da ih se hrani na žlicu i zadovoljavaju se pukim pritiskom na tipku “download”.

Svoje ime bend duguje filmu “Fred & Perry” s Ginger Rogers i Fredom Astaireom u glavnim ulogama, a oboje su veliki fanovi Davida Lyncha.

- Volimo njegov stil i njegovu bizarnost. U našim pjesmama ima mnogo tajnih referenci na Lyncha, a čak i logo naše izdavačke kuće Jazz Life ima dvije planine - otkriva Steven (referenca na Lynchov imaginarni gradić Twin Peaks, op. a.).

Hrvatice su drage

U Hrvatsku dolaze drugi put nakon što su u jesen 2012. održali jedan od najboljih koncerata te godine, također u Tvornici. Pitam Stevena što znaju o našoj zemlji, ali bez pomoći Googlea?

- Znamo da je jeftino izaći i piti cijelu noć, znamo da se možete švercati u tramvaju i da su djevojke koje slučajno upoznate na cesti vrlo drage i odvest će vas na dobar tulum. Također znam da je Hrvatska u međuvremenu postala dio eurozone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:32