BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Bio je to nesvakidašnji koncert - oni su doista zaljubljeni u glazbu

Beogradska filharmonija u Lisinskom dočekana ovacijama

ZAGREB - Energičnom, uzburkanom, živom izvedbom, nabijenom emocijama i žarom, Beogradska je filharmonija u ponedjeljak potpuno osvojila dvoranu Lisinski.

Rijetki su orkestri u Zagrebu dočekani na ovakav način, s oduševljenim usklicima odobravanja i dugim ovacijama, koje su umjetnici Beogradske filharmonije i njihov šef dirigent Muhai Tang zaslužili, i to srčanim, muzikalnim i uigranim izvedbama. Beogradska filharmonija gostovala je u sklopu regionalnog ciklusa “Točka - tačka - pika”, označivši ovim koncertom kraj ovosezonskog ciklusa, no “Točka - tačka - pika” nastavlja se i u idućoj sezoni, a, kako doznajemo od ravnatelja Zagrebačke filharmonije Miljenka Puljića, postoje i planovi o osnivanju zajedničkog festivala u Mostaru.

Blještavo i efektno

Beogradska filharmonija koncert je započela djelom “Train Toccata” kineskog skladatelja Liua Yuana, blještavom i efektnom skladbom u kojoj su filharmoničari i zapjevali. U izvedbi Trećeg koncerta za klavir i orkestar S.

Rahmanjinova uz filharmoniju nastupio je pijanist Aleksej Volodin, mladi umjetnik koji je publiku zapanjio tehničkom spremnošću u izvedbi jednog od najzahtjevnijih koncerata za klavir, ali još i više snažnim, gromoglasnim tonom kristalne čistoće te profinjenim bojama koje je postizao svirajući.

Oduševljena je publika od Volodina je izmamila dva dodatka, Chopinov Nokturno u cis-molu te “Minutni valcer” istoga skladatelja. Beogradska filharmonija se u pravim trenucima transformirala iz gromovitog aparata u nenametljivu i nježnu pratnju, vrsno prateći pijanista. Drugi dio koncerta bio je posvećen Petoj simfoniji P. I. Čajkovskog, koju su umjetnici izveli vatreno i s golemim zalaganjem, mnogo emocija, ali i velikom radošću muziciranja, što se jasno mogla očitati s lica izvođača, predvođenih karizmatičnim maestrom Tangom - oni su doista bili zaljubljeni u glazbu.

Pamtljiva izvedba

Cijeli je orkestar ostvario odličnu, uigranu i pamtljivu izvedbu, no posebno su oduševili doista sjajni gudači. Nakon posljednjeg tona, dvoranom je odjeknulo oduševljenje, a Beogradska filharmonija Zagreb je počastila ponovivši ulomak “Train Toccate” te odsviravši stavak srpskog skladatelja Stevana Hristića.

Najljepša stvar

Velika količina pozitivne energije i izvrsnog muziciranja ovu su večer učinili posebnom. A gledajući kako su Slovenska, Beogradska i Zagrebačka filharmonija dočekane u Ljubljani, Beogradu i Zagrebu, složit ćemo se s ravnateljem Beogradske filharmonije, Ivanom Tasovcem, kako je “najljepša stvar koja se izrodila iz ovog regionalnog projekta - prijateljstvo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 11:03