THE ERAS TOUR

Bili smo na premijeri: Šiške Taylor Swift postaju mokre od znoja kako koncert odmiče. Nas, Swiftie, film nije razočarao

Brittany Mahomes I Taylor Swift

 Jamie Squire/Getty Images Via Afp
U pretprodaji u jednom jedinom danu, ovaj koncert/film zaradio više od 100 milijuna dolara i tako postao novi rekorder. Nikome nije pošlo za rukom takvo što...

Diljem svijeta u petak navečer obožavatelji Taylor Swift (Swiftiesi) otputili su se u kina kako bi vidjeli koncertni film njene aktualne turneje. Mnogi su nosili odjeću inspiriranu nekom od njenih era, drugi su nosili narukvice prijateljstva (friendship bracelet je pojam iz njene pjesme You Are On Your Own Kid, kojeg su Swiftiesi prigrlili i na njenom Eras touru dijele narukvice koje su sami napravili, a na njima slažu riječi iz pjesama, prva slova stihova ili pojmove iz Swiftie svijeta)... U Zagrebu su se okupili u kinu Cineplexx, jedinom koje prikazuje The Eras Tour film. Zagreb i Split su, naime, gradovi koji su se priključili ovoj svjetskoj premijeri, premda je zapravo sama Taylor koncert na kraju ‘pustila‘ u kina dan ranije, i to u Kanadi i SAD-u, jer su se karte razgrabile.

Već na samom dolasku u prostor Cineplexxa u petak navečer bilo je jasno da se očekuje nešto posebno. Osim što su se u kinu puštale samo njene pjesme, u prodaju su puštene posebne posude za kokice (trajne, od čvrste plastike) i čaše za piće sa slamkom. To dvoje, bilo puno ili prazno, košta 14.50 eura. Mnogi su, a među njima i potpisnica ovih redaka, kupili posude samo zbog njih, a ne zbog hrane, i onda su ih odnijeli doma, gdje će za njih naći posebno izložbeno mjesto.

- Prve smo večeri planirali četiri izvedbe, a onda će ih biti još tijekom idućih mjesec dana. Toliko za sad planiramo prikazivati film - to je naputak kojeg smo dobili od distributera. Očekivali smo veliki interes, jer vidimo što se događa u svijetu, i zaista, publika je odmah pokupovala sve karte za prvu večer - kaže Ana Bušurelo iz Cineplexxa.

Cilja ona na činjenicu da je u pretprodaji u jednom jedinom danu, ovaj koncert/film zaradio više od 100 milijuna dolara i tako postao novi rekorder. Nikome nije pošlo za rukom takvo što, ali Taylor Swift je ove godine poput mitskog kralja Mide - sve što takne pretvara u zlato. Bez Midinih nuspojava, naravno, jer Swift izgleda bolje nego ikad, u savršenoj je fizičkoj kondiciji i bez problema pleše i pjeva po 3,5 sata, koliko joj traju koncerti, a šuška se da sprema i novi album. Ne mislimo pritom na re-recordingse (ostali su joj još Reputation i prvijenac, koji je nazvan po njoj, a ponovno snimljeni 1989. će svjetlo dana ugledati 27. listopada).

Premda su Swiftiesi diljem svijeta dogovarali da tretiraju film kao koncert, to se u Zagrebu tek djelomično dogodilo. Bilo je nekoliko onih koji su poklanjali ili mijenjali narukvice prijateljstva, a nešto više bilo ih je odjeveno na poseban način. Jedan je mladić nosio evermore kaput, druga je djevojka imala na sebi Reputation majicu, nekoliko ih je nosilo majice kao iz spota ‘You belong to me‘, bilo je nekoliko folklore džempera, a jedna je djevojka bila odjevena kao Taylor na naslovnici albuma Red (Taylor version). U samoj dvorani su svi sjedili do pjesme ‘Shake it off‘, kad je publika većinom ustala i počela plesati, no ubrzo su sjeli. Na noge ih je podigla ‘Anti-Hero‘, pa su ostatak pjesama, do kraja, otplesali na nogama. Ne svi, jasno, nego samo najveći obožavatelji, oni koji su znali svaku riječ pjesama i koji su se ponašali kao da su na koncertu. Pljeskali su na kraju svake pjesme, pokazivali srca rukama, ovacijama ispratili Taylorino zahvaljivanje bendu, a nisu propustili ni u pjesmi Delicate učiniti ono što treba - pa su na pravom mjestu zdušno povikali ‘1,2,3, let‘s go, bitch‘, iako to nije sastavni dio pjesme.

- Idem iduće godine u Beč - kaže nam nakon filma djevojka koja je došla s mlađom sestrom, odjevena u bijele majice iz ‘You belong to me‘, koja nam daje narukvice prijateljstva. Drugi dečko ponosno kaže kako on ide u Zurich i Beč, jer mu se nije činilo dovoljnim ići samo jednom. U koncertu su oboje uživali - kažu, pjevali su cijelo vrijeme, a pri kraju su i zaplesali. Vidjeli su veliki dio svega ovoga s velikog platna i prije, na raznim snimkama koje se mogu naći na internetu, ali ovo je ipak bilo drugačije. Cjelovitije, posebnije, magičnije.

Nismo filmski kritičari, pa da komentiramo kako je zvuk čist, a snimka toliko dobra da vidimo kako Taylorine šiške postaju mokre od znoja kako koncert odmiče, ali kao Swiftie možemo reći da nas film nije ni najmanje razočarao. Pošto je naša karta z Beč ‘v žepu‘, ovo je bilo svojevrsno zagrijavanje. Bilo je sjajno vidjeti snimku u kinu, pjevati okružen onima koji znaju svaku riječ, ali bit će još i bolje vidjeti je na pozornici. Show kojeg je pripremila zaista je spektakl, za kojeg vjerujemo da bi bio zanimljiv čak i onima koji nisu Swiftiesi. No, nama koji jesmo, on je, naravno, drugi najbolji način na koji možemo provesti večer. Prvi je, jasno, vidjeti je kako nastupa uživo.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 23:31