LEGENDA ZA PULTOM

Asad Rizvi: Čast mi je što nastupam u zagrebačkog Sirupu

1. Hrvatski "Home Made Electronica" je ponovo aktivan. Konkretno, uskoro izlazi "Are you Home Made? Ask your parents" miks za koji si ti zaslužan. Ispričaj nam malo o ideji, projektu i suradnji sa Sergejem i Ivanom.

S obzirom na količinu odličnih DJa koji su prošli kroz Sirup, bila mi je čast što su mi ponudili da budem uključen u ovaj projekt. Ideja iza svega je bila staviti u odnos trenutnu internacionalnu i hrvatsku elektronsku glazbu rame uz rame. U biti, glazbu koja je trenutno aktualna i zanimljiva na obje strane, naravno, iz moje perspektive.

2. Recesija i clubbing. Ti živiš u Londonu. Poznati klub Matter iz Londona je nedavno zatvoren zbog financijskih problema. Većina promotora se žali na ogromne honorare koje traže neki DJi. Koji je tvoj komentar na trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo. S jedne strane, DJi traže sve više i više novaca, a s druge strane sve više klubova se zatvara i clubberi općenito imaju manje novaca.

Da, postoji šablona sa DJima koji se iznenada pojave sa dva-tri hita, i koriste to kao temelj za pretjerane honorare koje klubovi ne mogu isplatiti bez da završe na gubitku. Takav model se pokazao kao kratkotrajan jer se ubrzo ispostavi da klubovi ne mogu plaćati tolike iznose pa ili smanje buđet ili propadnu. Ako želiš dugo ostati u ovome, moraš biti pošten i naplaćivati iznose proporcionalne buđetu mjesta gdje nastupaš. Ljudi će te više poštivati i vrlo vjerojatno ponovo pozvati.

3. Asad producent, Asad DJ. Koje je bitnije? Koje su razlike?

Oba posla u mojem slučaju funkcioniraju odlično zajedno, iako su prilično različiti. Sam proces produkcije je nešto privatno, kontrolirano i za mene skoro meditativno. DJanje je s druge strane više spontano i postoji element interakcije sa publikom. Moraš biti u stanju razmišljati na različit način. Baš zato se trudim ne raditi u studiju one dane kada DJam. Obožavam oboje zato jer me tjeraju da razmišljam drugačije. Osjećam ogromno osobno zadovoljstvo kad napravim nešto zanimljivo u studiju, ali i obožavam osjetiti trenutnu energiju u klubu.

4. Tvoj komentar trenutnih trendova u elektronskoj glazbi. Čini se kako sve više nestaju žanrovske granice.

Drago mi je reći da je plesna glazba izvršila svojevrsni "reality check" tokom zadnje 2-3 godine. Na neki način glazba se vratila u "underground" i isfiltrirala one koji se bave ovim iz krivih razloga. Napokon DJi sviraju raznolike setove i ne trude se biti fokusirani na trend mjeseca. Ove godine je izašlo puno odlične glazbe i čini se da će taj nivo kreativnosti nastaviti rasti.

5. Što misliš o našoj lokalnoj sceni? Bio si već nekoliko puta u Zagrebu. Subota, 22.10.će biti tvoj drugi nastup u Sirupu. Što očekuješ? Kakvi su ti dojmovi sa nastupa u Hrvatskoj?

Hrvatska je jedna od zemalja u kojima sam jako puno svirao od svojeg prvog dolaska, koji je bio 2001. u OTV Domu. Prošli put u Sirupu je bilo odlično, prepuno pozitivne i glazbeno iskusne party ekipe. Ništa manje ne očekujem ovaj put. U Splitu sam 2.XX.(koji mjesec?), u klubu Jungla. Mislim da sam svirao u svim većim gradovima u Hrvatskoj, i Hrvatsku bi stavio u sam vrh clubbing zemalja u kojima sam bio.

6. Što je "Reverbrations"? Upoznaj nas sa projektom. I navedi neke ljude koji su tebi zanimljivi danas.

Reverbrations je primarno , ali u usto vrijeme i party kolektiv i organizacija. Iznad svega, mi smo "obitelj" i svi koji su uključeni su, osim što su iznimno talentirani, i jako bliski prijatelji. Nakon problema sa distributerima morali smo napraviti pauzu sa om, no od jeseni nastavljamo dalje sa radom. Što se tiće zanimljivih ljudi, ima ih nekoliko koji su zbilja fantastični. Prošli vikend me Osulade impresionirao svojim setom u Panorama Baru u Berlinu. Onda recimo, obožavam sve što Solomun izbaci. Mogao bi dugo pričati o tome. Svako malo naletim na nekog novog zanimljivog artista i nemoguće ih je sve zapamtiti.

7. Ovo ljeto DJ Tiesto je stigao na otok Pag sa 2 privatna aviona. Celebrity kultura u elektronskoj glazbi?

Takva "kultura" nije nešto što bi meni odgovaralo, ali ako on u tome uživa, ja nemam ništa protiv toga. To je jedan kraj spektra koji će uvijek biti prisutan i ako neće Tiesto, uvijek će biti drugih DJa koji će letjeti okolo u privatnim avionima.

8. Clubbing za nekoliko godina, iz tvoje perspektive?

Mislim da clubbing neće nigdje otići u skorije vrijeme. Ako house glazba može preživjeti još 20 godina, onda ima još puno života u sebi. Svaka zemlja u određeno vrijeme prolazi kroz ciklus "dobra scena - ne tako dobra scena" ali ja mislim da u ovoj "zvijeri" ima još dosta energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:03