Počast švedskoj četvorki

Agnetha, Björn, Benny i Anni-Frid postali vitezovi: članovi ABBA-e dobili titulu koja se nije dodjeljivala čak pedeset godina

Članovi ABBA-e u Kraljevskoj palači u Stockholmu primili su kraljevski orden od kralja Carla i kraljice Silvije

 Henrik Montgomery/afp/profimedia/Henrik Montgomery/afp/profimedia
U Kraljevskoj palači u Stockholmu primili su kraljevski orden Vasa kao "zapovjednici prve klase"

Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad jučer su postali vitezovi. Članovi kultne grupe ABBA, čiji je "Waterloo" prije pola stoljeća po mnogima postao najveći eurovizijski hit svih vremena, 31. svibnja su u Kraljevskoj palači u Stockholmu primili kraljevski orden Vasa kao "zapovjednici prve klase", vitešku titulu koja se nije dodjeljivala 50 godina. To je nagrada koju je 1772. prvi put utemeljio kralj Gustav III., a dodjeljuje se istaknutim švedskim građanima. Skupinu ABBA je za ovo priznanje nominirala i publika i švedska vlada, a kralj Carl XVI. Gustaf odobrio je počasnu listu.

image

Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog i Benny Andersson nakon primanja prestižnog kraljevskog ordena Vasa

Henrik Montgomery/tt/afp/profimedia/Henrik Montgomery/tt/afp/profimedia

Švedski kralj Carl i kraljica Silvia posebno su povezani s ABBA-om jer su članovi grupe nastupili dan prije vjenčanja kraljevskog para 1976. na nastupu Royal Variety održanom njima u čast. Pjevali su "Dancing Queen", u znak posebne počasti novoj kraljici svoje zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 19:32