ANALIZA PREDVIĐANJA

FILMSKI KRITIČAR O FAVORITIMA ZA OSCARA Zasad je u velikoj prednosti film o skandalu s crkvenom pedofilijom

Kako su mnogi favoriti u međuvremenu otpali, 'Spotlight' ima sve izglede da osvoji i glavnog Oscara, no treba pričekati dosta presudne nominacije Ceha američkih producenata

Za otprilike tri tjedna, 14. siječnja, Američka akademija proglasit će nominirane za Oscara u ovoj sezoni. Prognoza već ima napretek na internetu, no što je od svega toga realno?

U kategoriji najboljeg filma dvojbe nema, zasad je u velikoj prednosti “Spotlight” Toma McCarthyja, glumca koji je vrlo zapaženo debitirao “Čuvarom stanice” s patuljastim Peterom Dinklageom u glavnoj ulozi. Film je snimljen po istinitom slučaju, na prijelazu milenija The New York Times kupio je Boston Globe, a novi urednik ( Liev Schreiber) zahtijeva žešće reportaže i veću nakladu. Njegov novinarski tim ( Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo, John Slattery) baca se na slučaj kojim se već bavio, ali nije bilo rezultata, no ovaj put nalaze svjedoke za pedofiliju u bostonskoj katoličkoj crkvi. Izbio je svjetski skandal, koji je rezultirao povlačenjem s funkcije bostonskog nadbiskupa 2002. Film je dobio tri nominacije za Zlatni globus, između ostalih za najbolju dramu i režiju, te još pregršt priznanja kritičarskih udruga.

Loš start ‘Stevea Jobsa’

Kako su mnogi favoriti u međuvremenu otpali (“Steve Jobs” Dannyja Boylea jako je loše prošao u američkim kinima, “Joy” Davida O. Russella nije dočekan osobito entuzijastično, a bilo je još razočaranja), “Spotlight” ima sve izglede da osvoji i glavnog Oscara, no treba pričekati dosta presudne nominacije Ceha američkih producenata.

“Povratnik” ovogodišnjeg oskarovca Alejandra G. Iňárritua (“Birdman”) najavljivan je također kao mogući pobjednik, iako se dosad nikad nije dogodilo da jedan redatelj dvaput za redom osvoji nagradu za najbolji film. Nakon što je film prikazan, art vestern koji traje preko dva i pol sata, neosporno fascinantno režiran, ali i vrlo krvav, sigurno je jedino da će dobiti nominaciju za najbolje ostvarenje i režiju, no nagradi se može nadati tek glavni glumac Leonardo DiCaprio, povremeno neprepoznatljiv s dugom kosom i bradom, prljav i u dronjcima: nakon četiri nominacije Oscara je itekako zaslužio.

Među nominiranima će se posve sigurno naći i “Marsovac” Ridleyja Scotta, odlično je prošao u svjetskim kinima (576 milijuna dolara bruto), manje je vjerojatno da će i pobijediti, no na kladionicama bolje kotira redatelj negoli sam film. Ukoliko Scott osvoji nagradu, bit će mu to prvi Oscar nakon “Gladijatora”. Među nominiranima trebao bi se naći i glavni glumac Matt Damon. Od veterana se natječe i Steven Spielberg, njegovo prethodno ostvarenje “Lincoln” dobilo je 12 nominacija (i samo dva potvrdilo), njegov novi film “Most špijuna” također bi trebao proći jako dobro, iako će nominacija vjerojatno biti nešto manje. U završnici najviše šansi ima sjajni Mark Rylance u kategoriji najbolje sporedne uloge (igra sovjetskog špijuna Rudolfa Abela).

Šanse za lezbijsku dramu

Nominacije očekuje i nekoliko filmova skromnog budžeta. Lezbijska drama “Carol” već je dobila pet nominacija za Zlatni globus, a ništa slabije neće vjerojatno proći ni s Oscarima, jer očekuje nominacije u kategoriji najboljeg filma, režije ( Todd Haynes dosad je nominiran jedino za scenarij “Daleko od raja”), glavne i sporedne glumice ( Cate Blanchett i Rooney Mara).

Favorit za Oscara za glavnu žensku ulogu je Brie Larsen u filmu “Soba” Lennyja Abrahamsona, široka je publika uglavnom zna po seriji “Sva lica Tare”, što nije bog zna kakva preporuka, no na narednoj dodjeli nagrada nadoknadit će dosta propuštenog. Očekuje se i nominacija za film, iako to nije posve izvjesno. Slična je situacija i s “Brooklynom” Johna Crowleyja, melodramom o Irkinji koja početkom pedesetih stiže u tu njujoršku četvrt, već renomirana Saoirse Ronan bit će ozbiljan konkurent Brie Larson, no sam film i ne mora izboriti nominaciju.

Posljednjih tjedana kao favorit se počela spominjati crna komedija Adama McCaya “Oklada stoljeća” za zvjezdanom postavom: Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carrell i Brad Pitt igraju četiri autsajdera s Wall Streeta koji u jeku velike ekonomske krize s kraja prošlog desetljeća odluče kazniti banke za njihovu gramzljivost. Publika je lako ovladala kompliciranim stručnim rječnikom protagonista, što ponajviše objašnjava njegov uspjeh.

‘Ratovi zvijezda’ kasne

A blockbusteri? Već je počelo lobiranje da se nominiraju “Ratovi zvijezda: Sila se budi” J.J. Abramsa, no filmu bi se mogla osvetiti suviše kasna premijera i izostanak novinarskih projekcija, puno bolje šanse ima “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” Georgea Millera koji je dobio i nekoliko važnih nagrada kritičarskih udruga. Pixarov crtić “Izvrnuto/obrnuto” Petea Doctora i Ronnie Del Carmen također ima dosta zagovornika, dok rap kronika “Straight Outta Compton” ima veliki problem, jako je slabo prošla izvan Amerike.

Izvjesne šanse za ulazak među najbolje imaju i “Trumbo” Jaya Roacha, biografija legendarnog scenarista “crnolistaša” Daltona Trumboa: Bryan Cranston iz “Breaking Bad” igra naslovnu ulogu i vjerojatno će izboriti nominaciju za svoju impresivnu glumačku izvedbu. A trosatni vestern Quentina Tarantina “Mrska osmorka”? Najprije su ga proglašavali jednim od favorita, no u posljednje vrijeme ga sve rjeđe spominju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 17:43