Piše Jurica Pavičić

Zlatko Burić nominiran je za europskog Oscara za ulogu u filmu ‘Trokut tuge‘: glumi pitoresknog istočnoeuropskog tajkuna

Ruben Ostlund, Henrik Dorsin, Carolina Gynning, Zlatko Burić i Vicki Berlin

 Pontus Lundahl/tt/shutterstock/Pontus Lundahl/tt/shutterstock
Za nagradu EFA natječu se filmovi ‘Alcarràs‘, ‘Trokut tuge‘, ‘Blizu‘, ‘Sveti pauk‘ te ‘Corsage‘

Hrvatski glumac Zlatko Kićo Burić jedan je od pet glumaca nominiranih za Europsku filmsku nagradu (EFA) za najbolju mušku ulogu. Osječki glumac koji dugo djeluje u Danskoj nominiran je za crnu komediju "Trokut tuge" švedskog redatelja Rubena Ӧstlunda. U tom filmu- ambijentiranom na turistički kruzer- Burić glumi pitoresknog istočnoeuropskog tajkuna.

Za "europskog Oscara" u kategoriji su najbolje muške uloge nominirani uz njega još i Britanac Paul Mescal za film "Aftersun", Danac Elliot Crosset Hove za islandski film "Božja zemlja", Talijan Pierfrancesco Favino za film "Nostalgija", te belgijski glumac-dječak Eden Dambrine za ulogu u filmu "Blizu" Belgijanca Lucasa Dhonta.

Nominacija za nagrade EFA- obznanjene u srijedu- nisu donijele većih iznenađenja. Za najbolji europski film nominirani su španjolski film "Alcarràs" redateljica Clare Simon, "Trokut tuge" Šveđanina Ӧstlunda, "Blizu" Belgijanca Dhonta, "Sveti pauk" iransko-danskog redatelja Alija Abbasija, te "Corsage" Austrijanke Marije Kreutzer. "Sveti pauk" je kriminalistički noir o novinarki koja istražuje niz ubojstava prostitutki u iranskom svetištu, a "Corsage" film o devetnaestostoljetnoj austrijskoj princezi Sissi. Filmovi koji su nominirani za najbolji film imaju i ukupno najviše nominacija: "Blizu", "Trokut tuge" i "Sveti pauk" četiri, a "Corsaire" tri.

Od redatelja filmova nominiranih za najbolji film samo Španjolka Simon nije nominirana i za režiju. Za režiju su uz preostalih četvero nominirani još Francuskinja Alice Diop za film "Saint Omer", te poljski veteran Jerzy Skolimowski za film "Eo" u kojem je glavni junak magarac.

image

Ruben Ostlund, Dolly De Leon i Zlatko Burić

Dave Allocca/starpix/shutterstock/Dave Allocca/starpix/shutterstock

Za najbolju žensku ulogu nominirane su Luksemburžanka Vicky Krieps za "Corsage", Iranka Zar Amir Ebrahimi za "Svetog pauka", Penelope Cruz za Almodovarov film "Paralelne majke", Francuskinja Lea Seydoux za "Jedno lijepo jutro", te njemačko-turska komičarka Meltem Kaptan za komediju "Rabiye Kurnaz protiv Georgea Busha".

S obzirom na to da je "Alcarràs" pobijedio u Berlinu, a "Trokut tuge" i "Blizu" dobili dvije glavne nagrade u Cannesu, nominacije za EFA su očekivane, te uočljivo reflektiraju dominantni festivalski ukus. Među nominiranim filmovima iznenađenje je dijelom tek ulazak "Corsaire" u top pet. Što se izostavljenih filmova tiče, najveće je iznenađenje što je "Belfast" Kennetha Branagha ostao na samo jednoj nominaciji- onoj za najbolji scenarij. Glasači su gotovo sasvim zaobišli "Paralelne majke" Almodóvara- redatelja koji je na EFA redovno prolazio dobro. Također su potpuno preskočili trenutni hit Netflixa, "Na zapadu ništa novo" Nijemca Edwarda Bergera. Film je bio u širem krugu kandidiranih, ali nije dobio ni jednu nominaciju.

Zanimljivo je da nominacije reflektiraju i novi, ratni interes za Ukrajinu. Tako je za najbolji debitantski film nominirana gangsterska drama "Pamfir" Ukrajinca Dmitra Sukolitki-Sobčuka, ali i dokumentarac "107 majki" kojeg je u Odesi snimio Slovak Peter Kerekes.

Od ovoljetnih hrvatskih filmova samo je "Stric" mogao ući u širi kandidacijski popis, jer je svjetsku premijeru imao u prvoj polovici godine. Taj film, međutim, nije uvršten na širi popis pa nije ni mogao dobiti nominaciju. Od filmova iz bivše Jugoslavije jedini na širem popisu bio je "Strahinja Banović" beogradskog redatelja Stefana Arsenijevića. Ni taj film, međutim, nije dobio ni jednu nominaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:33