PRISILNO ISELJAVANJE

Zbog ovog su filma redatelju prijetili smrću. Sada dolazi u hrvatska kina: ‘Potresni je to dokumentarac o uništavanju sela...‘

No Other Land

 Promo/
Film ‘Jedina zemlja‘ bit će prikazan 26., 27., 28. i 29. rujna u Dokukinu KIC u Zagrebu te potom i u Splitu, Puli, Osijeku, Zadru, Dubrovniku, Rijeci i Karlovcu

Jedina zemlja - potresni dokumentarac o suradnji, prijateljstvu i otporu protiv apartheida na okupiranoj Zapadnoj obali u Palestini, 26. rujna stiže u kina diljem Hrvatske. Jedina zemlja (No Other Land), poziva distributer: "potresni je dokumentarac četveročlanog palestinsko-izraelskog kolektiva koji dokumentira višedesetljetno sistematsko uništavanje palestinskih naselja, raseljavanje palestinskog naroda te plansko naseljavanje židovskih doseljenika na području Zapadne obale".

Palestinski aktivist i novinar Basel Adra pet je godina bilježio uništenje njegova sela u regiji Masafer Yatta uz pomoć i suautorstvo izraelske snimateljice, montažerke i redateljice Rachel Szor, palestinskog fotografa i filmaša Hamdana Ballala te izraelskog redatelja i istraživačkog novinara Yuvala Abrahama. Film Jedina zemlja bit će prikazan 26., 27., 28. i 29. rujna u Dokukinu KIC u Zagrebu te potom i u Splitu, Puli, Osijeku, Zadru, Dubrovniku, Rijeci i Karlovcu. Nakon prve zagrebačke projekcije 26. rujna u 19 sati održat će se razgovor s palestinskim umjetnikom i aktivistom Majdom Nasrallahom koji će voditi Diana Meheik.

Film Jedina zemlja na velikom Berlinaleu proglašen je najboljim dokumentarnim filmom te je ovjenčan nagradom publike u programu Panorama. Od tada je osvojio još 12 međunarodnih nagrada, između ostalih i na danskom CPH:DOX-u, švicarskom Visions du Reelu te ZagrebDoxu.

Basel Adra od djetinjstva se borio protiv protjerivanja Palestinaca s njihovih ognjišta od strane izraelskih okupatora. Tijekom više godina, navodi distributer filma," dokumentirao je sustavni pritisak izraelske vojske i doseljenika na regiju Masafer Yatta smještenu u južnom dijelu Zapadne obale, nadomak Hebronu. Brojni domovi su nasilno iseljeni, a dio stanovništva preselio se u pećine nadomak svojih mjesta - riječ je o najvećem pojedinačnom činu prisilnog premještanja stanovništva ikada provedenom na okupiranoj Zapadnoj obali. Baselu se u otporu pridružuje izraelski novinar i aktivist Yuval, a njihov odnos postaje nevjerojatna priča o solidarnosti, otporu i prije svega - prijateljstvu. Iako žive tek 30 minuta jedan od drugog, s obzirom na svoju nacionalnu pripadnost, između njih je ekstremna nejednakost.

Basel živi pod brutalnom vojnom okupacijom, nema pravo glasa niti veliku mogućnost kretanja. Ja mogu ići gdje god hoću i imam pravo glasa. To je apartheid i ta nejednakost između nas konačno mora prestati, izjavio je na dodjeli berlinskih nagrada, Izraelac Yuval.

O zajedničkom radu na filmu dodali su i ovo: Mi kao palestinsko-izraelska skupina aktivista i filmaša ovaj film radimo zajedno jer želimo zaustaviti protjerivanje zajednice Masafer Yatta i oduprijeti se apartheidu u kojemu smo rođeni - i to na suprotnim, nejednakim stranama. Stvarnost oko nas svakim je danom sve strašnija, nasilnija, opresivnija – a mi smo pred njom sve slabiji. Jedan od načina otpora je i ovaj film čija je srž zapravo naš prijedlog suživota Izraelaca i Palestinaca i načina na koji mogu živjeti na ovoj zemlji - ne kao tlačitelj i potlačeni, već u potpunoj jednakosti!

Masafer Yatta planinska je regija koja uključuje dvadeset starih palestinskih sela na južnom rubu Zapadne obale u Palestini. Jedan od autora filma, Basel Adra, rođen je u jednom od tih sela. Okupacijska izraelska vojska, bez ikakvog objašnjenja proglasila je područje zonom "zatvorene vojne obuke" - zabranjenom za Palestince i tražila od palestinskih starosjedilaca da ga napuste. Uz sustavne nasilne upade izraelske vojske i židovskih doseljenika te sukobe s lokalnim stanovništvom, započela je i pravna bitka protiv prisilnog protjerivanja koja je završila 2022. odlukom izraelskog suda koji je protjerivanje odobrio. To je ujedno i najveći pojedinačni čin prisilnog premještanja proveden na Zapadnoj obali otkako je okupirana 1967. godine. Odluka o uništenju palestinskih sela i iseljavanju oko 1.800 ljudi izazvala je osudu međunarodne zajednice i mnogi je, uključujući Amnesty International i UN-ove stručnjake za ljudska prava, smatraju ratnim zločinom. Ovaj dokumentarac dodatno rasvjetljava višegodišnju politiku prisilnog protjerivanja stanovništva, uz primjenu vojne sile, rušenja kuća, uništenja bunara s pitkom vodom i razaranja usjeva.

Distributer filma je Restart Label u suradnji s Inicijativom za slobodnu Palestinu. Dio projekcija pratit će i tematski razgovori na ovu goruću temu.

O ovom filmu smo pisali i u Jutarnjem. Naš kritičar Jurica Pavičić, među ostalim je napisao: "Masafer Yatta grozd je neuglednih zaselaka na palestinskoj Zapadnoj obali, dvadesetak kilometara od povijesnog grada Hebrona. Zaseoci su politički dio teritorija Palestine, ali uz samu izraelsku granicu, u području koje Izrael drži pod vojnom kontrolom. Da bi spriječio koncentraciju arapskog stanovništva u toj zoni, Izrael je područje proglasio vojnim vježbalištem te je naložio deložaciju i rušenje postojećih sela. Stanovnici Masafer Yatte stoga su otpočeli borbu da spase vlastiti zavičaj i domove. Ta je bitka trajala 22 godine i završila je odlukom izraelskog ustavnog suda koji je rušenje naselja proglasio zakonitim.

Palestinac Basel Adra odrastao je u Masafer Yatti. Prvi je put na prosvjedu protiv deložacija bio kao sedmogodišnjak. Postoji VHS snimka tog prosvjeda na kojem je dječačić Basel s vlastitim djedom. U međuvremenu je diplomirao pravo, počeo raditi kao novinar i postao aktivist za obranu Yatte. Godine 2019. posjetio ga je kolega novinar i mirovni aktivist s druge strane demarkacije - Izraelac Yuval Abraham. Abraham i Adra su se zbližili i odlučili zajedno sa združenim arapsko-izraelskim autorskim kolektivom snimiti dokumentarac o Adrinu selu. Koristili su VHS snimke koje su Adra i njegovi suseljani snimali tijekom dva desetljeća. Snimali su također daljnja zbivanja, sve do listopada 2023...".

Također je napisao i: Jedina zemlja" nije film lak za gledanje: sigurno ne predstavlja pitki filmofilski užitak za ljetnu večer. No to je film koji mora vidjeti svatko - a takvih u Hrvatskoj bome ima - tko sipa paušalne i kavanske komentare o palestinsko-izraelskom političkom konfliktu. "No Other Land" je politički važan film. Ali osim što je politički važan, film četveročlanog autorskog kolektiva je i filmski uspio. Jednu desetljetnu političku dramu autori su uspjeli obojiti kroz upečatljive likove s kojima suosjećamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:06