‘SVE ILI NIŠTA‘

‘Wille Smithe, sve ti je oprošteno!‘ poručuje nanoviji hit film Zločesti dečki

Will Smith i Martin Lawrence, Bad Boys: Ride or Die(2024).(©Columbia/Sony) 

 Supplied By Lmk/landmark/profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Malo je tko očekivao da će četvrto izdanje ‘Zločestih dečki‘ u samo nekoliko dana u svjetskim kinima zgrnuti 105 milijuna dolara bruto

U Hollywoodu se nakon prošlog vikenda i prethodnih razočaranja koje je prikazivačima pribavio spektakl Georgea Millera "Furiosa: Pobješnjeli Max saga" lakše diše. Naime, malo je tko očekivao da će četvrto izdanje "Zločestih dečki" s Willom Smithom i Martinom Lawrenceom u samo nekoliko dana u svjetskim kinima zgrnuti 105 milijuna dolara bruto, pogotovo stoga što je prvospomenuti glumac 2022. napravio veliki skandal na dodjeli Oscara, kad je njegov trijumf - nagrada za glavnu ulogu u "Kralju Richardu" - potamnjen šamarom koji je lupio svom kolegi Chrisu Rocku. Otad Smith kao da i ne postoji, njegov jedini film "Emancipacija" pojavio se samo nakratko u kinima, a koštao je navodno 160 milijuna dolara i završio je na streaming platformi Apple+. Krahirala mu je i videoigra "Undawn", u kojoj se glumac bori protiv zombija, a naposljetku su stigli i četvrti "Zločesti dečki". Njihova je poruka: "Wille Smithe, sve ti je oprošteno!"

U početku nemamo taj dojam, budući da se lik koji on igra, Mike Lawrey, ženi za fizioterapeutkinju (Melanie Liburd) koju dosad u toj franšizi uopće nismo vidjeli. Srećom, uz njega je urnebesno smiješni Martin Lawrence, koji kao i dosad igra njegova kompića Marcusa Burnetta, a još izvede i nevjerojatan štos - doživi srčani udar i dok tone u vječni san susretne svog pokojnog šefa Conrada Howarda (Joe Pantoliano), koji mu utješno poruči: "Još nije tvoje vrijeme." Marcus se vrati iz mrtvih i nakon toga izigrava superjunaka, uvjeren da mu ništa ne može naškoditi. Usput Mikea propisno išamaraju, kao da ga kažnjavaju za blamažu koju je izazvao na dodjeli Oscara i zbog koje je na deset godina izbačen iz Američke akademije, no to će shvatiti samo dobro upućeni.

Film je kao i "Zločesti dečki zauvijek" režirao belgijski dvojac Adil i Bilall, no u prethodnom ostvarenju kao da su se malo više trudili. Ovdje dosta šmiraju, oponašaju videoigre i izvode ekshibicije za kameru, no kad imate budžet od 100 milijuna dolara, valjda vam je sve dozvoljeno. U jednom kadru pojavljuje se i Michael Bay, redatelj prva dva filma franšize, koji je u tom trenutku zasigurno uživao što se ne mora petljati s akcijskim spektaklom čije se finale odigrava u zabavnom parku s umjetnim krokodilima. I pravi tvorac te majstorije, producent Jerry Bruckheimer, dao si je malo oduška i na špici napisao da je ove "Zločeste dečke" proizvela kompanija Don Simpson/Jerry Bruckheimer Films, iako je njegov bivši partner Simpson umro od prekomjerne količine droge davne 1996., neposredno nakon što su završili prvi film iz franšize.

Zločesti dečki: Sve ili ništa KINO

am. akc. spektakl, 2024.

OCJENA: 4

R: Adil i Bilall

G: Will Smith, Martin Lawrence, Jacob Scipio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 09:34