MY FRENCH FILM FESTIVAL

Virtualni festival kojeg pratite sami ispred kompjutora

Od 14. siječnja na internetu će biti prikazano 10 dugometražnih i 10 kratkih filmova. Svatko tko kupi virtualnu ulaznicu može pogledati filmove i glasati za njih

Francuski filmski festival “my French Film Festival.com” , održat će se od 14. do 29. siječnja, ali ne u nekom velikom kinu i filmovi se neće puštati na filmskom platnu, a gledatelji se neće naguravati oko pulta za kupnju ulaznica, niti će odabrani žiri morati doputovati u Pariz jer će se svi filmovi u konkurenciji prikazati na internetskoj stranici.

Prema riječima organizatora, riječ je o “dematerijaliziranom festivalu” za čije će se praćenje ljubitelji filmova jedino morati udobno smjestiti u svoje naslonjače. Kao, uostalom, i članovi međunarodnog žirija, koji uglavnom čine filmski kritičari iz raznih zemalja svijeta, od Francuske, preko Brazila i Ujedinjenih Arapaskih Emirata, do Južne Koreje, te filmski blogeri, također u “svim bojama”.

Intervjui s autorima

Osim stručnog žirija, o pobjednicima festivala odlučivat će i gledatelji diljem svijeta. Glasanje za svojeg favorita bit će omogućeno onima koji na internetskoj stranici festivala otvore svoje profile, no za gledanje filmova ipak će se morati platiti “virtualna ulaznica”. Ona je najskuplja za Francuze, odnosno one koji će festival na računalu pratiti iz Francuske (oko 220 kuna za cijeli paket filmova), a za sve ostale stoji stotinjak kuna. Moguće je i kupiti ulaznicu samo za određeni film. Za dugometražni film potrebno izdvojiti otprilike 15 kuna, koliko, uostalom, stoji iznajmljivanje novih filmskih naslova u videoteci, za kratki film oko sedam kuna, a za paket dugometražnih oko 75 kuna, odnosno oko 17 kuna za paket kratkometražnih filmova. Mala napomena, kada smo uputili upit organizatorima kada će se ulaznice pustiti u prodaju, odnosno kada će gledatelji moći platiti filmove koje bi željeli pogledati, u vrlo kratkom roku ljubazno su nam odgovorili da će “komercijalni dio internetske stranice biti dostupan na prvi dan festivala, 14. siječnja”. Do tada je na stranici moguće pogledati trailere svih deset dugometražnih te deset kratkih filmova u konkurenciji, kao i intervjue s autorima i glumcima u filmovima.

Što se tiče gledanja filmova, nakon kupovine ulaznice gledatelji će imati ograničeno vremensko razdoblje u kojem će im film biti dostupan, primjerice 24 sata od prvog klika na film.

Nagradna putovanja

Kako je riječ o filmovima francuskih autora, točnije francuske produkcije, pa su na francuskom jeziku, organizatori su se pobrinuli da svaki film ima prijevod. Hrvatski jezik ne postoji kao opcija, ali nude se prijevodi na engleski, njemačkii, španjolskii, talijanski, portugalski, ruski, japanski i arapski jezik.

Glasanje za filmove nije jedino što bi moglo privući jer će oni gledatelji koji najviše pridonesu promociji festivala ili francuskoga filma (putem popularnih društvenih mreža) postati “ambasadori francuskoga filma” te osvojiti nagradna putovanja u Francusku, ali i u New York.

Osim ovog festivala, do sada su nešto slično organizirali rijetki festivali u svijetu, uglavnom manji festivali nezavisnog ili studentskog filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 02:46