MARKANTAN 'MAFIJAŠ'

VIDEO: PREMINUO LEGENDARNI SALVATORE TESSIO IZ ‘KUMA’ Abe Vigoda umro je u snu u 95. godini života

 Screenshot YouTube

Legendarni filmski glumac, Abe Vigoda, najpoznatiji po ulozi jednog od ‘glava’ obitelji Corleone u filmu ’Kum’ iz 1972. i detektiva Phila Fisha u seriji ‘Barney Miller’, preminuo je u utorak ujutro u svom domu u New Jerseyju u 95. godini života.

Njegova kćer, Carol Vigoda Fuchs, rekla je za novinsku agenciju Associated Press da je glumac preminuo u snu okružen obitelji.

Visok, izduženog lica, snažne vilice i prodornih očiju, Vigoda je bio jedan od markantnijih glumaca u povijesti. Iza sebe ima 50 godina karijere na kazališnim daskama, na Broadwayu i izvan njega, a izvodio je djela Shakespearea, Strindberga i Shawa.

Priliku u Hollywoodu je dobio upravo ulogom Salvatorea Tessija u filmu Francisa Forda Coppole, ‘Kum’. ‘Nisam nešto sklon mafiji. Ja sam glumac koji je život proveo u kazalištu, ali mi je Francis rekao da ne želi u filmu gangstere i razbijače, nego ljude koji plemenito djeluju. U meni je vidio nešto što odgovara liku Tessija i što ga podsjeća na klasični Rim’, rekao je Vigoda, rusko-židovskog porijekla, u intervjuu za Vanity Fair 2009. godine.

Dvije godine kasnije dobio je ulogu detektiva Phila Fisha u sitcomu ‘Barney Miller’ gdje je glumio dvije sezone - od 1975. do 1977, a što mu je donijelo tri nominacije za nagradu Emmy za najboljeg sporednog glumca.

Vigodina glumačka karijera bila je ‘poljuljana’ 1982. godine kad je magazin People objavio vijest o njegovoj smrti. Glumac je odgovorio tako što je objavio fotografiju na Varietyju sebe kako sjedi na lijesu i drži izdanje časopisa s netočnom vijesti.

Abraham Charles Vigoda rodio se u New Yorku 24. veljače 1921. godine, a glumiti je počeo kao tinejdžer. Glumio jeu kazalištu, na televiziji i filmu, a posljednju ulogu odigrao je u reklami za Snickers emitiranoj tijekom Super Bowla 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:16