'DEADPOOL'

VIDEO: KONAČNO SUPER JUNAK KOJI PROSTAČI Neuništivi snagator koji psuje, vapi za seksom, a ni opijati mu nisu bog zna kako strani

 Screenshot YouTube

Na filmskom tržištu prezasićenom super junacima morao se pojaviti i netko ovakav - neuništivi snagator koji prostači, vapi za seksom, a ni opijati mu nisu bog zna kako strani. Čim vidite špicu, znat ćete da vas očekuje nešto posebno, jer su producenti predstavljeni kao “šupci”, a redatelj kao “precijenjeni debil”. Nimalo slučajno, ovaj film u američkim kinima ima “R” predikat (Restricted), što znači da ga klinci smiju gledati samo u pratnji starije osobe. Izbjegnuta je borba za puno blaži predikat “PG-13” (Parental Guidance-13), koji dobivaju filmovi poput “Osvetnika” ili “Thora”: u njima je nasilje pažljivo dozirano kako se ne bi uzbudilo javno mnijenje. Ovdje krv lije u potocima, a bezobrazluka je napretek, štos je upravo u tome da se bude neobuzdan.

Već je bilo filmova o super junacima s “R” predikatom, ali ne i Marvelovih. “Čuvari” (Watchmen) su stigli iz svijeta konkurentskog DC Comicsa (Superman, Batman & Co.), ispali su neobično i neujednačeno ostvarenje koje se nekako dokopalo i kultne reputacije, a izvrsni “Štemer” (Kick-Ass) je nezavisnjak koga kao strip samo objavljuje Marvel Comics, nema licencu na njegov lik. Deadpool se već pojavio u filmu “X-Men počeci” iz 2009., tamo mu je Wolverine ( Hugh Jackman) odrubio glavu, ali kao što znate, super junaci su neuništivi.

Dedapool se zapravo zove Wade Wilson, svojedobno je to bio zgodan momak, ali kad je doznao da ima rak (teške bolesti među super junacima nisu nikakva rijetkost), pristao je na eksperimentalni tretman koji mu je ponudio zločesti Ajax. Zbilja ga je izliječio, ali mu je uz nove super moći podario deformirano tijelo, pa se Deadpool mora skrivati iza crno-crvenog lasteks kostima.

Marvel ekranizacije svojih stripova dijeli s Disneyjem i Foxom. S prvom kompanijom surađuje i njegov filmski studio, to su obično “ziherice” u kojima nema previše provokacija (kako sada stoje stvari, “Kapetan Amerika” najbolja mu je franšiza), no Fox voli eksperimentirati, što se vidjelo po serijalu “X-Men”, no nešto kao “Deadpool” dosad nije napravljeno. Naravno, nije se srljalo bezglavo, film je dobio oprezan budžet od 60 milijuna dolara (takvi blockbusteri obično koštaju dvostruko ili trostruko više), što objašnjava mali broj likova i ne tako spektakularnu završnicu napravljenu uz pomoć CGI-a (kompjutorski generiranih slika), međutim, ono što je pokazano napravljeno je bez greške.

Radnja započinje in medias res, usred ubitačne tučnjave i krkljanca na autocesti, da bi se malo pomalo vraćala unatrag kako bi gledatelj shvatio što se tu uopće zbiva. Skokovita naracija izvedena je vješto, a u nju su upletena i super junakova obraćanja publici (to je inače zaštitni znak Deadpoola), koja se uopće ne doimaju ishitreno nego spontano i duhovito. Redatelj debitant Tim Miller (inače majstor specijalnih efekata) ima efektan vizualni prosede, glumci su mu odlični - od Ryana Reynoldsa u naslovnoj ulozi i Morene Baccarin (u prve tri sezone “Domovine” igrala je suprugu Damiana Lewisa) do odličnog negativca Eda Skreina (u trećoj sezoni “Igre prijestolja” glumio je Daaria Naharisa, simpatiju plavokose Daenerys, da bi ga u četvrtoj sezoni neočekivano zamijenio Michiel Huisman). Nije bez vraga što film stiže upravo za Valentinovo, jer praznik zaljubljenih u njemu se i izričito spominje, a zapravo je to - ispod orgijanja nasilja - vrlo romantična priča.

I ne pokušavajte napustiti kino prije no što završi odjavna špica, komadić filma koji je preostao zafrkava se na račun “Osvetnika” i to na urnebesan način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 02:37