PIŠE NENAD POLIMAC

VIDEO: FILMSKI KRITIČAR JUTARNJEG POGLEDAO JE DUMBA Na originalni crtić svi smo cmizdrili, ali teško da će nova verzija u vama probuditi te emocije...

 

Unatoč tome što je najuspješnija, Disney je bez konkurencije najnesimpatičnija holivudska kompanija. Najprije su kupili Lucasfilm i nije im dugo trebalo da jednu od najomiljenijih franšiza, “Ratove zvijezda”, pretvore u sprdnju inzistiranjem da svake godine naprave jedan film: Georgeu Lucasu se, recimo, nikud nije žurilo, pa mu je poduzeće svejedno vrlo dobro poslovalo štancanjem animiranih serija, igračaka, knjiga i stripova.

Sada su se domogli svog nekad velikog konkurenta Foxa i odmah ukinuli njegov odjel Fox 2000, koji je producirao filmove srednjeg budžeta, često s velikim uspjehom, osobito kad su bili namijenjeni mladeži (“Krive su zvijezde”, “S ljubavlju, Simon”): kao da su se odlučili samo za blockbustere, ništa drugo ih ne zanima. Pitanje je koliko će izdržati Fox Searchlight, specijaliziran za filmove s oskarovskim pretenzijama (“Oblik vode”, “12 godina ropstva”, “Birdman” i dr.): Oscari nisu nešto što Disneyja osobito zanima, ionako ih se dovoljno nakupio sa svojim crtićima.

Kad su njegovi klasični crtići u pitanju, i to je riznica na kojoj se može dobro zaraditi, pogotovo ukoliko ih se napravi iznova, spojem igranog i kompjutorskog filma. “Ljepotica i zvijer”, “Alisa u zemlji čudesa” i “Knjiga o džungli” zgrnuli su bogatstvo, već gledamo najave za novu verziju “Kralja lavova”, a u kina je upravo stigao “Dumbo”, igrano-kompjutorizirani prepravak dražesnog crtića iz 1941. Slonić s velikim ušima, naime, nije nacrtan i animiran, nego je modeliran uz pomoć kompjutora.

Druga velika razlika je u tome što u originalu uopće nije bilo ljudskih likova, samo sjene u drugom planu, dok u ovoj novoj verziji oni drže radnju, to su cirkuski kauboj koji je u 1. svjetskom ratu ostao bez ruke (Colin Farrell) i njegovo dvoje djece, simpatični vlasnik cirkusa (Danny DeVito), naizgled prijetvorna cirkuska akrobatkinja koja je zapravo pozitivka (Eva Green), megaloman koji na Dumbu želi zgrnuti milijune (Michael Keaton) i njih još nekolicina.

Tim Burton činio se dobar odabir za redatelja, svijet čudaka njegov je teren, čak i kad radi filmove o Batmanu, međutim, ispalo je da se on prvenstveno želi potvrditi kao majstor koji se dobro snalazi u visokobudžetnom spektaklu. Originalni “Dumbo” je bio crtić tijekom kojeg smo svi kao klinci u kinu cmizdrili, pogotovo kad se slonić opraštao od majke zatvorene u cirkuskom kavezu, no teško da ćete imati tu vrstu emocija dok gledate novu verziju.

Ovdje se više radi o ispunjavanju prohtjeva političke korektnosti (pouka je da životinje ne smiju biti eksploatirane u cirkusu) i, dakako, insceniranju spektakularnih prizora. Može se to gledati, film, uostalom, traje tek nešto malo preko 100 minuta, ali da će vas neka scena dirnuti kao u prvom “Dumbu”, o tome nema govora.

Tim Burton ipak si je našao ispušni ventil za svoju kreativnost, a to je zafrkavanje samog Disneyja. Što je drugo Wonderland V.A. Wandeverea (Keaton) nego satira na Disneyland. I tu ima svakojakih igrački na prodaju, a kad bi se Disneyjev zabavni park još mogao domoći slonova koji lete, poslovao bi kao nikad dosad. Zasad se mora zadovoljiti samo ovim filmom, koji je nama kritičarima osrednji, ali to nije presudno: važnije je hoće li se isplatiti budžet od 100 (ili tko zna koliko) milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 11:36