‘SUPER VELIKI JA‘

Umro je Morgan Spurlock, redatelj kontroverznog hit dokumentarca koji je želio razotkriti McDonald‘s

Morgan Spurlock

 Angela Weiss/AFP
‘Super veliki ja‘ uprihodovao je 22 milijuna dolara u svjetskim kinima te potaknuo raspravu o brzoj hrani

Morgan Spurlock, redatelj za nagradu Oscar nominiranog dokumentarnog filma "Super veliki ja", preminuo je u u četvrtak u 54. godini života zbog komplikacija povezanih s rakom od kojega je bolovao, piše Variety.

Spurlockova je obitelj potvrdila je vijest o njegovoj smrti.

- Bio je to tužan dan jer smo se oprostili od moga brata Morgana - rekao je Craig Spurlock, koji je radio na nekoliko bratovih filmova.

- Morgan je dao mnogo kroz svoju umjetnost, ideje i darežljivost. Danas je svijet izgubio pravog kreativnog genijalca i posebnog čovjeka. Ponosan sam na to što sam s njime surađivao - rekao je Craig Spurlock.

Dokumentarac "Super veliki ja" (eng. Super Size Me) izašao je 2004. godine. Da bi ga snimio, Spurlock je 30 dana jeo samo u lancu restorana McDonald‘s. Uz to, nije smio odbiti ako bi mu djelatnici restorana ponude da svoj obrok učini "super velikim". Dok je provodio taj svojevrsni eksperiment, Spurlock je i manje vježbao kako bi bio više poput prosječnog Amerikanca.

Spurlock je ustvrdio da se nakon što je proveo eksperiment udebljao 11 kilograma te da mu jetra nije ispravno radila. Dodao je i da je imao problema s depresijom.

"Super veliki ja" uprihodovao je 22 milijuna dolara u svjetskim kinima te potaknuo raspravu o brzoj hrani.

Iako ga mnogi edukatori koriste kao bi ukazali na problematičnost brze hrane, njegova je točnost dovedena u pitanje jer Spurlock nikada nije objavio dnevnike prehrane koji je vodio tijekom snimanja.

Spurlock je sveučilišni prvostupnik filme umjetnosti, a diplomu Sveučilišta New York stekao je 1993. godine.

Nakon izlaska filma "Super veliki ja", Spurlock je snimio gotovo 70 dokumentarnih filmova i serija o raznima temama.

Spurlock je u prosincu 2017. priznao da je više puta prevario svoje supruge. Priznao je i da sa svojom bivšom asistenticom nagodio izvan suda nakon što ga je optužila za seksualno uznemiravanje. Rekao je i da je na fakultetu bio optužen za silovanje.

Njegova je karijera nakon tih priznanja de facto završila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 16:52