POZNATA AKTIVISTICA

Umrla glumica koja je u ime Marlona Branda šokirala svijet: Hollywood ju je nakon toga stavio na crnu listu

Sacheen Littlefeather 1973. godine

 Globe Photos/Zuma Press/Profimedia/Globe Photos/Zuma Press/Profimedia
Nakon ceremonije je stavljena na crnu listu, a tek ovog kolovoza je Akademija filmske umjetnosti i znanosti objavila službenu ispriku

Sacheen Littlefeather, indijanska aktivistica koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara za "Kuma", umrla je u dobi od 75 godina, objavila je Akademija filmskih umjetnosti u nedjelju.

Littlefeather je bolovala od raka dojke.

Akademija je objavila njezinu smrt u tvitu u nedjelju navečer.

Hollywood Reporter prenio je izjavu njezinog skrbnika koji kaže da je umrla u nedjelju u podne u svom domu u gradu Novato u sjevernoj Kaliforniji, okružena svojim najmilijima.

Brando je 1973. osvojio Oscara za najboljeg glumca za ulogu u "Kumu", ali nije prisustvovao ceremoniji, prosvjedujući u znak podrške pravima američkih domorodaca.

image

Sacheen Littlefeather 2022. godine

Rob Latour/Shutterstock Editorial/Profimedia/Rob Latour/Shutterstock Editorial/Profimedia

Littlefeather se na događaju pojavila u Brandovo ime.

Odbila je primiti nagradu i održala kratak govor objašnjavajući da je glumčevo odbijanje djelomično posljedica "tretiranja američkih Indijanaca u filmskoj industriji... i na televiziji, u reprizama filmova."

Hollywood ju je nakon ceremonije stavio na crnu listu.

U kolovozu je Akademija filmske umjetnosti i znanosti objavila službenu ispriku zbog postupanja prema njoj.

Tijelo koje nadzire dodjelu Oscara opisalo je njezin nastup kao "snažnu izjavu koja nas nastavlja podsjećati na nužnost poštovanja i važnost ljudskog dostojanstva".

“Zlostavljanje koje ste pretrpjeli zbog tog nastupa bilo je neopravdano i neopravdano. Emocionalni teret koji ste proživjeli i cijena za vašu vlastitu karijeru u našoj industriji nepopravljivi su. Predugo je hrabrost koju ste pokazali bila nepriznata. Zbog toga nudimo i naše najdublje isprike i naše iskreno divljenje,” rečeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:56