Godina velikana

U povodu 100. obljetnice Miljenka Smoje, planira se predstava po ‘Borbenoj ponoćki‘, kultnoj epizodi iz ‘Našeg malog mista‘

Mural na Blatinama na kojem su prikazani Damir Mihanović Cubi, Miljenko Smoje, Milorad Bibić Mosor i Zdenko Runjić

 

 Sasa Buric/Cropix
2023. će biti godina velikog Miljenka Smoje. Planira se i otvaranje Smojine sobe, velika izložba fotografija...

Splitski advent u subotu je završio otvaranjem ‘Godine Miljenka Smoje‘ povodom stote godišnjice njegova rođenja, a u sklopu koje će se tijekom cijele godine organizirati više od 30 programa posvećenih tom splitskom novinaru, književniku i televizijskom scenaristu.

Koordinatorica događaja Herci Ganza najavila je kako će među više o trideset programa posvećenih Smoji u svibnju u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu biti izvedena dramatizacija "Borbene ponoćke ", kultne epizode iz televizijske serije Naše malo misto.

Premijera te kultne komedije kako je kazala Ganza, u ožujku će biti izvedena i u zagrebačkom kazalištu Komedija.

Na Smojin rođendan, 14. veljače, u splitskom Fotoklubu upriličiti će se izložba fotografija posvećena Smoji, a večer uči rođendana gradski zbor Brodosplit održat će koncert u Hrvatskom domu, dodaje Ganza.

U Žrnovici, gdje je njegovo grobno mjesto, 6. veljače biti će otvorena Smojina soba odnosno kantun u kojem će biti njegove stvari.

Ganza je rekla kako će u travnju biti promovirana i poštanska marka s likom tog splitskog velikana te je napomenula da će do svibnja na splitskoj Matejuški biti postavljena i Smojina spomen bista.

Novinar iz organizacijskog odbora Damir Šarac je na otvaranju ‘Godine Miljenka Smoje‘ rekao kako je taj kroničar Dalmacije unatoč svim preprekama kojima su on i njegovo djelo bili izloženi ostao "nepreskočiva činjenica dalmatinske sadašnjosti".

"Smoje u svojim djelima opisuje nas i naš karakter. Njegovi likovi su ljudi koje je sretao lutajući Dalmacijom i pišući reportaže o tomu," naglasio je Šarac.

Miljenko Smoje rođen je u Splitu, 14. veljače 1923. godine, a umro je 25. listopada 1995. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:59