JULIEN TEMPLE

U Gorski kotar stiže slavni redatelj, veteran rock dokumentarizma uz čiji rad vežemo Rolling Stonese, Bowieja, Depeche Mode...

Glastonbury

 Cinehill
Na Cinehillu će biti prikazano jedno od njegovih ponajboljih ostvarenja, Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa

Nove avanture i stari prijatelji potka su novostarog festivala Cinehill, nasljednika Motovun Film Festivala. Četrnaest godina nakon prvog posjeta Motovunu, festivalu se, sada u Gorskom kotaru, pridružuje jedan od najznačajnijih veterana rock dokumentarizma - Julien Temple, ovaj put kao dobitnik počasne nagrade Maverick, koja se dodjeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja.

Dobro poznato lice svim ljubiteljima punka i glazbenih dokumentaraca, Temple je redatelj čiji opus dijeli najbolje vrijednosti Cinehilla – brisanje ustaljenih granica, kršenje pravila, neobuzdanu kreativnost i nadasve revolucionarnu snagu umjetnosti. Ovaj veliki dokumentarist karijeru je započeo 70-ih, snimajući filmove o pionirima punka i majstorima provokacije, Sex Pistolsima, da bi u narednim desetljećima izgradio impresivnu filmografiju krcatu suradnjama s najvećim legendama rock glazbe.

image

Julien Temple, Motovun

Cinehill

The Clash, Rolling Stones, David Bowie, Neil Young, Judas Priest, Depeche Mode, pa čak i Whitney Houston i Janet Jackson samo su neka od brojnih imena koja vežemo uz Templeov redateljski rad, od dokumentarnih i igranih filmova, do glazbenih spotova. A spotovi za pjesme Neila Younga ("This Note‘s for You") i Davida Bowieja ("Day in Day Out") donijeli su mu čak dva Grammyja.

"Julien je jedna od ikona britanske filmske i glazbene scene, koji je radio s drugim britanskim legendama, i drago nam je što će publika Cinehilla vidjeti taj izuzetan dio naše kreativne industrije. Templeovi filmovi na Petehovcu sjajan su spoj britanske i hrvatske filmografije te kulture općenito" izjavio je Simon Thomas, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, uz čiju se potporu realizira ovaj program.

image

Absolute Beginners

Cinehill

U maniri svojih punk miljenika kojima se uvijek iznova vraća, Temple je redateljem postao gotovo igrom slučaja. Naime, film ga nije nimalo zanimao sve dok tijekom studija nije otkrio Jeana Vigoa, redatelja čiji su filmovi i anarhistični duh uvelike utjecali na redatelje francuskog Novog vala, te je Temple kasnije o njemu snimio i film Strast za životom (Jean Vigo: Passion for Life, 1998.). "Nisam gledao filmove kao klinac, ali kad sam krenuo na faks i susreo se s djelima Jeana Vigoa, automatski sam se navukao na filmove" priznao je Temple prilikom prvog posjeta Motovunu.

Takvi uzori transgresiju su upisali u same temelje Templeova stvaralaštva, kojima je ostao vjeran sve do danas te se pankerski duh koji ga je privukao u glazbi očituje i u njegovom redateljskom potpisu koji nikad ne bježi od rizika. Takav ga je pristup po vlastitom priznanju umalo i otjerao u financijsku propast kada je 1986. snimio Apsolutne početnike (Absolute Beginners). Danas kultni film svojedobno je doživio kolaps na kinoblagajnama, a neki mu pripisuju i dio krivnje za propast produkcijske kuće Goldcrest. No već tada, film je imao svoje obožavatelje, među kojima su bili i Michael i Janet Jackson, što je otvorilo put i novim suradnjama.

image

Crock of Gold

Cinehill

Pomni kroničar punk rocka, Temple je ostavio neizbrisiv trag u povijesti glazbene umjetnosti filmovima kao što su Velika rock‘n‘roll prijevara (The Great Rock ‘n‘ Roll Swindle, 1980.), u kojem prati uspon i pad Sex Pistolsa iz perspektive njihova menadžera Malcolma McLarena. Vrsna je to pseudodokumentarna komedija koja do kraja zamućuje granicu između stvarnosti i fikcije (ili istine i laži), a u kojem je dio članova benda odbio sudjelovati. Vagu je izbalansirao 2000. dokumentarnim filmom Prljavština i bijes (The Filth and the Fury, 2000.), u kojem preživjeli članovi benda napokon pričaju svoju stranu priče. Godine 2006. uslijedio je Glastonbury, dokumentarac u kojem bilježi trideset godina ovog velikog glazbenog festivala, a godinu nakon snimio je hvaljenu posvetu svome bliskom prijatelju i frontmenu The Clasha – Joe Strummer: Neispisana budućnost (The Future Is Unwritten, 2007.).

Na Cinehillu će biti prikazano jedno od njegovih ponajboljih ostvarenja, Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa (Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan, 2020.), ovjenčan na Sundanceu Posebnom nagradom žirija. Intimna je to i potpuno otkačena oda nedavno preminulom irskom glazbeniku i utemeljitelju benda The Pogues, koja kombinira dotad neprikazane arhivske snimke, animaciju i razgovore sa samim MacGowanom i njemu bliskim prijateljima i obitelji. Film o istinskom punku, životu bez kompromisa i pjesničkoj legendi – Shaneu MacGowanu.

image

Crock of Gold

Cinehill

To je tek jedan od brojnih naslova koji čekaju u bogatoj ponudi ovogodišnjeg programa, za koji karte možete kupiti već od ovog ponedjeljka. Naime, za one koji vole gledati puno filmova, u ponedjeljak 16. lipnja u pretprodaju kreću paketi ulaznica po najpovoljnijim cijenama Veliko i Malo brdo. Paketi su u online pretprodaji samo do 7. srpnja, a od 8. srpnja kreće i prodaja pojedinačnih ulaznica.

Ovogodišnji Cinehill održat će se od 24. do 28. srpnja na izletištu Petehovac i u okolnim mjestima uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica.

image

Glastonbury

Cinehill
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 17:42