MLADI MJESEC

U filmu će uživati jedino curice, a možda i gay dečki

Nekako se da otrpjeti situacija da neka cura nabasa na vampira, ali kad nesretnica za svog novog dečka izabere vukodlaka, to se zbilja zove peh

ZAGREB - U filmu “Sumrak” središnja dramska situacija nije bila nezanimljiva: školarka Bella (Kristen Stewart) zaljubila se u otmjenog, bljedunjavog kolegu iz razreda Edwarda (Robert Pattison) i ustanovila da je on vampir. Šteta!

Iako se jako vole, ona se nećka pridružiti se krvopijcima, a i on ne inzistira na tome, pa im ne preostaje drugo nego da se maze na krevetu i uživaju u svim dozvoljenim vrstama pettinga: ako prijeđu granicu, on bi se mogao suviše uzbuditi i zariti joj zube u vrat.

Muke djevičanstva

Ta luckasta postmodernistička oda mukama djevičanstva odlikovala se atraktivnim lokacijama (američki sjeverozapad) i zanimljivim glumcima (osobito je dobra Stewartica), pa se dala otrpjeti i za takvu vrstu filma neprimjerena dvosatna dužina.

U “Mladom mjesecu”, nastavku “Sumraka”, uživat će jedino curice, koje su i prethodni film gledale u stanju histerične opčinjenosti. A možda i gay dečki! Bella je u prvoj polovici filma u nekoj vrsti obamrlosti, sjedi u polumračnoj sobi, jedva ide u školu, a zato ima dobar razlog.

Na rođendanskoj proslavi u Edwardovoj vampirskoj obitelji porezala je prst, što je bilo dostatno da umalo strada. Edward zaključuje da je ostanak uz vampire za nju poguban i zauvijek je napušta, što nju doslovno pokosi.

Zgodan susjed

Prve znake ozdravljenja pokaže kad ugleda razgolićene bicepse i torzo svoga susjeda Jacoba (Taylor Lautner), kojeg redatelj Chris Weitz i direktor fotografije Javier Aguirresarobe (snimao Almodovaru, Amenabaru, Medemu i Woodyju Allenu) slikaju kao da je u pitanju model za muško donje rublje .

Usta su mu uvijek sugestivno poluotvorena, kosa i koža vlažni, pa je teško procijeniti sprema li se momak za glumački nastup ili za ovjekovječenje na jumbo plakatima. U filmu koji nimalo ne drži do ženske erotike, to je ponajbolji signal kojoj je vrsti publike “Mladi mjesec” namijenjen.

Problem je još jedan. Nekako se da otrpjeti situacija da neka cura nabasa na vampira, uostalom, vidjeli smo to već u stotinama filmova, ali kad nesretnica za svog novog dečka izabere vukodlaka, to se zbilja zove peh.

Pritom su njezini izabranici krajnje suprotnosti: Edward je eteričan, gotovo ženskast, a Jacob je pravi šumski fakin, potukao bi se sa svakim tko ga ugrozi na njegovom terenu.

Da jedino ovaj drugi ne bi eksploatirao svoju muževnost, završna trećina “Mladog mjeseca” zadovoljit će sve koji maštaju o tome da senzualnog vampira vide razgolićenog.

“Sumrak” je razmjerno podnošljivo balansirao stvarno i nestvarno, no ispod dramske konstrukcije nastavka odmah su uklonjeni potpornji. Edward se pojavljuje samo u flash backovima, Bella je neprestano tmurnog raspoloženja, a dečko koji bi ju mogao otkraviti je nešto još luckastije od vampira. Zvuči priglupo? Tako i izgleda.

Samo zadrti poklonici

Za sve su, dakako, krivi romani Stephenie Meyer, kojih se filmovi ropski moraju držati, no to samo znači da će serijal krenuti smjerom koji je prihvatljiv samo zadrtim poklonicima. U “Gospodaru prstenova” i “Harryju Potteru” ima dosta toga i za slučajne namjernike, međutim, “Sumrak saga” sve se manje njima obraća. Pogotovo što dužina filma od 131 minutu sugerira da je u pitanju obred za posvećene, neka vrsta rituala u kojem uobičajena filmska priželjkivanja i racionalne prosudbe treba isključiti.

Sudeći po golemom zanimanju za “Mladi mjesec” (čak je i u nas planulo rekordnih deset tisuća ulaznica u pretprodaji), poklonika tog kulta ima posve dovoljno.

Loše prve ocjene

Ipak, budućnost serijala nije posve izvjesna: prvih šesto gledatelja koji su na web stranici www.imdb.com ocijenili film dali su mu tek nešto više od “dvojke”, a to je zasigurno ona zagrižena publika s pretpremijernih projekcija. Možda u idućem nastavku “Pomrčina” treba ipak pokušati napraviti uzbudljiv film, a manje se baviti strategijom mamljenja adolescenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 02:08