95. DODJELA OSCARA

Totalni trijumf SF komedije! Najbolja muška uloga ide u ruke godinama šikaniranom glumcu

Ekipa filma ”Sve u isto vrijeme”

 KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
"Sve u isto vrijeme" osvojio je ukupno sedam Oscara, njemački film "Na zapadu ništa novo" kući ide s četiri kipića, a "Kit" s dva

Znanstveno-fantastična komedija "Sve u isto vrijeme" redatelja Daniela Kwana i Daniela Scheinerta apsolutni je pobjednik 95. dodjele nagrade Oscar.

Film o obitelji azijskih imigranata koja jednog dana zapne u multiverzumu osvojila je Oscara za najbolji film, Kwan i Scheinert osvojili su Oscare za režiju i originalni scenarij, zvijezda filma Michelle Yeoh postala je prva glumica azijskog podrijetla koja je dobila Oscara za glavnu žensku ulogu, a nagrade za najboljeg sporednog glumca i glumicu otišle su Ke Huy Quanu i Jamie Lee Curtis. Konačno, kući s famoznim zlatnim kipićem ide i montažer filma Paul Rodgers.

Njemački antiratni film "Na zapadu ništa novo" švicarskog redatelja Edwarda Bergera osvojio je četiri Oscara, i to one za najbolji međunarodni film, filmsku glazbu, filmsku fotografiju i scenografiju.

Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je američki glumac Brendan Fraser za svoj rad na filmu "Kit" redatelja Darrena Aronofskog. "Kit" je nagrađen i za šminku te masku.

Pomalo iznenađujuće, Oscara za scenarij prema predlošku dobila je kanadska redateljica Sarah Polley za film "Žene govore" koji se temelji na istoimenom romanu Miriam Toews.

"Pinokio Guillerma del Tora" meksičkog redatelja Guillerma del Tora proglašen je najboljim dugometražnim animiranim filmom, a "Navaljni" redatelja Daniela Rohera najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom.

Oscar za najbolju pjesmu otišao je M. M. Keeravaniju i Chandrabosu, autorima međunarodnog hita "Naatu Naatu" iz film "RRR".

Ruth Carter dobila je Oscara za najbolju kostimografiju za svoj rad na filmu "Crna pantera: Wakanda Zauvijek", "Avatar: Put vode" nagrađen je za specijalne efekte, a "Top Gun: Maverick" za zvuk.

Uvjerljivo najveći gubitnici ovogodišnje dodjele su "Tár" redatelja Todda Fielda, "Fabelmanovi" Stevena Spielberga, "Duhovi otoka" britansko-irskog filmaša Martina McDonagha te "Elvis" Baza Luhrmanna.

Ta su četiri filma ukupno bila nominirana za 30 Oscara, a nisu dobili niti jedan.

Prijenos dodjele trajao je blizu tri i pol sata, no ove je godine djelovao nešto lepršavije i brže. Voditelj Jimmy Kimmel nije previše riskirao s humorom, a više se puta referirao na šamar koji je Will Smith na prošloj godini opalio komičaru Chrisu Rocku. S obzirom na to da je dodjela prošla bez incidenata i u ležerom tonu, Kimmela bi Akademija mogla pozvati da vodi i 96. dodjelu.



Tijek 95. dodjele Oscara koju smo pratili uživo možete pročitati u nastavku teksta



>>> 04:35 >>> Oscara za najbolji film dobio je "Sve u isto vrijeme".

image

Ekipa filma "Sve u isto vrijeme"

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Brendan Fraser za svoj rad na filmu "Kit". "Znači ovako izgleda multiverzum. Hvala Akademiji na ovoj časti. Zahvalan sam Darrenu Aronofskom koji mi je bacio uže spasa. Kolege nominirani, ogolili ste srce kako bismo mogli vidjeti u vaša srca. Želim vam reći da samo kitovi mogli plivati s talentom Hong Chau. Počeo sam prije 30 godina. Tada to nisam cijenio. Nisam mogao ovo postići bez drugih glumaca u filmu. Hvala svima", rekao je Fraser.

image

Brendan Fraser

Patrick T. Fallon/Afp

Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Michelle Yeoh za svoj rad u filmu "Sve u isto vrijeme". "Hvala vam. Za sve dječake i djevojčice koji me gledaju - ovo je dokaz da se snovi ostvaruju. Dame, nemojte nikome dopustiti da vam kaže da više niste najbolje. Ne bih stajala ovdje bez Danijela, producentske kuće A24 i ekipe filma. Moram ovo posvetiti svojoj majci i svim majkama. One su prave superjunakinje. Bez njih, ne bismo bili ovdje. Moja majka ima 84 godine i ovo joj nosim. Nosim vam ovo. Ovo je povijest", rekla je Yeoh, koja je upravo postala prva glumica azijskog podrijetla koja je dobila Oscara za glavnu žensku ulogu.

image

Michelle Yeoh

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 04:15 >>> Oscara za montažu dobio je Paul Rogers za svoj rad na filmu "Sve u isto vrijeme". "Ovo je previše. Ovo mi je drugi film. Moram zahvaliti svojoj supruzi i obitelji. Ovdje smo jer ste divni, čudni i seksi ljudi. Bila mi je čast raditi s ovim predivnim glumcima", rekao je Rogers.

Oscara za režiju dobili su Daniel Kwan i Daniel Scheinert za film "Sve u isto vrijeme". "Ovo je čudno. Želimo ovo posvetiti svim majkama. Želim se zahvaliti roditeljima jer nisu gušili moju kreativnost", rekao je Scheinert. "Svijet polako prihvaća ideju da genijalci nisu pojedinci. Želim odati počast svome ocu koji mi je darovao ljubav prema filmu i majci koja je htjela biti puno toga, ali nije uspjela. Djeco moja, ovo nije normalno. Ne morate me slijediti. U svakoj osobi čuči veličina. Svi ste genijalci", rekao je Kwan.

image

Daniel Scheinert i Daniel Kwan

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 04:00 >>> Oscara za najboljih zvuk dobili su Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon i Mark Taylor za svoj rad na filmu "Top Gun: Maverick". "Hvala svima koji su film vidjeli i čuli u kinu. Hvala redatelju i producentima te drugim suradnicima", rekli su dobitnici.

image

Dobitnici Oscara za najbolji zvuk

Patrick T. Fallon/Afp

Oscara za najbolju pjesmu iz filma dobila je pjesma "Naatu Naatu" iz filma "RRR". Glazbu je napiao M. M. Keeravani, a riječi Chandrabose. "Odrastao sam slušajući Carpenterse, a sad sam tu na Oscarima. ‘RRR‘ me mora staviti na vrh svijeta", otpjevao je Keeravani.

image

M. M. Keeravaani (desno) i Chandrabose

Patrick T. Fallon/Afp

Glumac John Travolta uveo je okupljene i gledatelje prijenosa u segment u kojem Akademija odaje počast svim filmskim umjetnicima koji su preminuli tijekom posljednje godine.


>>> 03:45 >>> Oscara za najbolji originalni scenari dobili su Daniel Kwan i Daniel Scheinert za film "Sve u isto vrijeme". "Nikad nisam mislio da ću biti scenarist. Ima problema sa samopouzdanjem. Želim se zahvaliti svima koji su me oblikovali. Želim zahvaliti supruzi koja mi je svaki dan slala SMS-ove podrške", rekao je Kwan.

image

Daniel Scheinert i Daniel Kwan

Patrick T. Fallon/Afp

Oscara za najbolji scenarij prema predlošku dobila je Sarah Polley za film "Žene govore" koji se temelji na istoimenom romanu Miriam Toews. "Miriam je napisala roman od radikalnoj demokraciji. Žene iz moga filma bore se govoreći i slušajući. Imamo divnu ekipu i hvala svima koji su radili na filmu. Primam ovaj Oscar ime svih vas", rekla je Polley.

image

Sarah Polley

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 03:30 >>> Oscara za najbolje vizualne efekte dobili su Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon i Daniel Barrett za svoj rad na filmu "Avatar: Put vode".

Nakon toga, Rihanna je izvela za Oscara nominiranu pjesmu "Lift Me Up" iz filma "Crna pantera: Wakanda Forever".

image

Rihanna

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 03:15 >>> Oscara za najbolju scenografiju dobili su Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper za svoj rad na filmu "Na zapadu ništa novo". "Hvala redatelju Edwardu Bergeru. Ovo je bio timski rad, hvala svima koji su radili na projektu. Bila mi je čast. Želim se zahvaliti svojim sinovima", rekao je Goldbeck. "Hvala obitelji, mama, tata, volim vas. Kada sam počela raditi, rekli su mi da ne zaboravim da sam onoliko dobra koliko je dobar moj tim. Ovo je velika čast, hvala vam", rekla je Hipper.

image

Ernestine Hipper i Christian M. Goldbeck

Patrick T. Fallon/Afp

Oscara za najbolju filmsku glazbu dobio je Volker Bertelmann za glazbu u filmu "Na zapadu ništa novo". "Hvala svima, hvala Akademiji na ovoj velikoj čast. Kada sam radio na filmu, mislio sam na svoju majku. Govorila mi je da moram prvo promijeniti sebe, a da onda mogu mijenjati čovječanstvo. Želim se zahvaliti svojoj supruzi i djeci. Želim se zahvaliti redatelju Edwardu Bergeru i Netflixu na potpori. Želim se zahvaliti i drugim nominiranima. Na kraju, želim se zahvaliti svima vama na predivnoj večeri", rekao je Bertelmann.

image

Volker Bertelmann

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 03:00 >>> Oscara za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobili u "Šaptači slonovima" redateljica Kartiki Gonsalves i Guneet Monga. "Hvala Akademiji što je nagradila naš film i u prvi plan gurnula manjine i manjinske životinje", rekla je Gonsalves.

Oscara za najbolji kratkometražni animirani film dobili su "Dječak, krtica, lisica i konj" redatelja Charlieja Mackesyja i Matthewa Freuda. "Žao mi je zbog svih koji su radili na našem filmu, a koji ne mogu biti na ovoj pozornici. Žao mi je što me moja obitelj zbog snimanja nije vidjela dvije godine", rekao je Freud. "Ljudi s kojima sam radio tolerirali su me dvije godine i želim im se zahvaliti. Hvala vam", dodao je Mackesy.

Nakon toga, Lady Gaga izvela je svoju pjesmu "Hold My Hand" iz filma "Top Gun: Maverick".


>>> 02:45 >>> Predsjednica Američke filmske akademije Janet Yang i glumica Eva Longoria predstavile su Muzej Američke filmske akademije.

Oscara za najbolji međunarodni igrani film dobio je "Na zapadu ništa novo" redatelja Edwarda Bergera. "Ovo nam puno znači. Tijekom snimanja upoznao sam toliko mnogo ljudi. Sve dugujem svojim kreativnim suradnicima. Neki dan sam sreo Floriana Hoffmeistera. Dolazimo iz istog mjesta. Hvala Netflixu što nas je podržao. Hvala mojoj obitelji. Hvala mojim glumcima i producentima. Hvala Felixu Kammereru. Ovo ti je prvi film, a iznio si ga kao da je ništa", rekao je Berger.

image

Edward Berger (sredina)

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 02:30 >>> Nakon što je predstavljen film "Duhovi otoka", Jimmy Kimmel je na pozornicu došao s magaricom za koju je rekao da je i certificirana životinja za pružanje emotivne potpore.

image

Jimmy Kimmel s magaricom

Patrick T. Fallon/Afp

Oscara za kostimografiju dobila je Ruth Carter za svoj rad na filmu "Crna pantera: Wakanda Zauvijek". "Hvala Akademiji što priznala superjunakinju koja je crna žena. Ona je svaka žena u ovom filmu. Ona je moja majka, koja je postala predak. Chadwicke, čuvaj je molim te", rekla je Carter. "Dijelim ovu nagradu s mnogim umjetnicima koji su napravili sve kostime u filmu", dodala je kostimografkinja.

image

Ruth E. Carter (desno), Paul Dano (lijevo) i Julia Louis-Dreyfus (sredina)

Patrick T. Fallon/Afp

Pjesmu "Naatu Naatu" iz filma "RRR", nominiranu za Oscara za najbolju pjesmu, izveli su Rahul Sipligunj i Kaala Bhairava.

image

Izvedba pjesme ‘Naatu Naatu‘

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 02:20 >>> Oscara za najbolju šminku i frizuru dobili su Adrien Morot, Judy Chin i Anne Marie Bradley za rad na filmu "Kit". "Željeli bismo se zahvaliti svim umjetnicima koji su nam pomogli stvoriti lik Charlieja. Željeli bismo zahvaliti redatelju Darrenu Aronofskom i glumcu Brendanu Fraseru", rekao je Morot.

image

Adrien Morot (desno), Judy Chin (sredina) Annemarie Bradley

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 02:10 >>> Oscara za najbolju filmsku fotografiju dobio je James Friend za rad na filmu "Na zapadu ništa novo". "Kakva čast. Hvala vam na svemu. Drugim nominiranima želim reći da je vaš rad fenomenalan. Želim se zahvaliti ocu i majci koji su vjerovali u mene i supruzi koja je vjerovala u mene. Želim se zahvaliti Edwardu Bergeru. Žao mi je ako sam ikoga zaboravio", rekao je Friend.

image

James Friend

Patrick T. Fallon/Afp

Pjesmu "This is the Life", koja je nominirana za Oscara za najbolju pjesmu izveli su Stephanie Hsu, David Byrne i Son Lux. Njezinu su glazbu napisali Ryan Lott, Byrne i Mitski, a riječi Lott i Byrne.

image

Stephanie Hsu i David Byrne

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 01:55 >>> "Navaljni" najbolji je dugometražni dokumentarni film. Režirao ga je Daniel Roher, a producirali su ga Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller, Shane Boris i Roher. "Mnogo dugujemo obitelji Navaljni. Hvala vam na hrabrosti. Svijet je uz vas. Aleksej Navaljni nije mogao biti s nama. U samici je. Želim ovaj film posvetiti svim političkim zatvorenicima", rekao je Roher.

image

Daniel Roher (sredina)

Patrick T. Fallon/Afp

"Moj je muž u zatvoru jer je rekao istinu. Zbog branjenja demokracije. Sanjam o danu kad ćeš biti slobodan i kada će naša zemlja biti slobodna. Ostani snažan, ljubavi moja", rekla je Julija Navalnaja.

image

Julija Navalnaja (za mikrofonom)

Patrick T. Fallon/Afp

"Irsko zbogom" najbolji je kratkometražni igrani film. Režirali su ga Tom Berkeley i Ross White. Umjesto dugog govora, Berkeley, White i svi okupljeni zapjevali su "Sretan Rođendan" glumcu Jamesu Martinu.


>>> 01:45 >>> Pjesmu "Applause", koja je nominirana za Oscara za najbolju pjesmu iz filma, izvela je Sofia Carson. "Applause" je napisala Diane Warren, a dolazi iz filma "Reci to kao žena".

image

Sofia Carson

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 01:40 >>> Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Ke Huy Quan za rad na filmu "Sve u isto vrijeme". Dok se penjao na pozornicu, okupljeni su ustali i zapljeskali mu. "Hvala vam, hvala vam", rekao je Quan kroz suze. "Moja mama ima 84 godine i gleda me. Mama, dobio sam Oscara! Moje je putovanje počelo na brodu, godinu sam dana proveo u izbjegličkom kampu. Kažu da se ovakve priče događaju samo u filmovima. Ovo je američki san. Hvala Akademiji, hvala mami za žrtvu, hvala mome mlađem bratu, volim te, hvala A24, hvala Danijelima, hvala Michelle. Sve dugujem supruzi, ljubavi moga života, koja mi je mjesecima i godinama govorila da će moje vrijeme doći. Gotovo da sam odustao, svim vama želim poručiti da ne odustanete od svojih snova. Hvala vam što ste me primili nazad", dodao je Quan.

image

Ke Huy Quan

Patrick T. Fallon/Afp

Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu dobila je Jamie Lee Curtis za rad na filmu "Sve u isto vrijeme". I ona je dobila ovacije dok se penjala na pozornicu. "Tu sam sama, ali sam 100 ljudi. Ja sam svi oni koji su radili na filmu. Dobili smo Oscara. Ja sam svi članovi moje obitelji. Dobili smo Oscara. Ja sam svi oni koji su gledali moje žanrovske filmove. Dobili smo Oscara. Moji otac i majka bili su nominirani za Oscara. Osvojila sam Oscara", rekla je vidno emotivna Jamie Lee Curtis.

image

Jamie Lee Curtis

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 01:20 >>> "Pinokio Guillerma del Tora" najbolji je dugometražni animirani film. Režirao ga je Meksikanac Guillermo del Toro, a producirali Mark Gustafson, Gary Ungar, Alex Bulkley i Del Toro.

image

Guillermo del Toro (lijevo) i Mark Gustafson

Patrick T. Fallon/Afp

>>> 01:15 >>> Dodjelu Oscara otvorio je voditelj Jimmy Kimmel. "Dajte mi sekundu da podesim svoju zonu opasnosti", rekao je Kimmel na samom početku te svima poželio dobrodošlicu. Kimmel je potom rekao da mu je drago što se filmska publika vratila u kina, što su uzvanici popratili aplauzom.

Kimmel je istaknuo da u glumačkim kategorijama ima 16 glumaca koji su nominirani prvi puta. Notirao je da su Ke Huy Quan i Brendan Fraser, obojica debitanti, zajedno glumili u filmu Encino Man.

"Steven Spielberg kaže da nikada nije pušio travu, što mi je čudno jer je morao biti na nečemu kada je radio E.T.", našalio se Kimmel. "Želim odati počast John Williamsu, Stevenovom dugogodišnjem suradniku, koji je postao najstariji nominirani", dodao je Kimmel te notirao da je Williams nominiran za 53 Oscara te da ih je osvojio pet.

"Ima nešto što serije ne mogu, a filmovi mogu, a to je izgubiti 100 milijuna dolara. Gdje je ekipa iz ‘Babilona‘?", rekao je Kimmel, što je auditorij popratio dubokim uzdahom.

image

Jimmy Kimmel

Patrick T. Fallon/Afp

"Ovo je velika godina za uključivost. Imamo nominirane iz svih dijelova Dublina", našalio se Kimmel te dodao da su upravo porasle šanse da se netko potuče na pozornici.

"Večeras nisu došli niti James Cameron, niti Tom Cruise, dva tipa koja su vas vratila u kina nisu došli u - kino", rekao je Kimmel.

Kimmel je rekao da će Rihanna i Lady Gaga nastupiti tijekom dodjele.

"Znamo da je ovo posebna noć, želimo da se osjećate sigurno. Ako netko nekoga napadne, dobit će Oscara za najboljeg glumca i moći će održati govor od 19 minuta", našalio se Kimmel te dodao da će bilo tko, tko poželi njega napasti morati poraziti Adonisa Creeda, Michelle Yeoh, Mandalorian i Čovjeka-pauka.

Kimmel je rekao da će sve nagrade biti u prijenosu jer je filmska zajednica to htjela. "Sad je na meni red da vas natjeram da u kinu sjedite tri i pol sata", zaključio je Kimmel.


>>> 01:00 >>> Počela je 95. dodjela nagrade Oscar!


>>> 00:55 >>> "Nervozna sam i uzbuđena. Slavimo posao kojim se bavimo", rekla je Cate Blanchett, zvijezda filma Tar. "Ujutro sam s kćeri otišla na plivanje, zatim sam se okupala. Danas je uobičajeni dan", dodala je Australka.

"Velika je čast što ću dobiti AFI-jevu nagradu za životno djelo. Nisam mislila da je zaslužujem. Odat ću počast redateljima s kojima sam radila rekla je Nicole Kidman.

"Zadržao sam jedno Elvisovo odijelo nakon snimanja", rekao je Austin Butler, zvijezda filma Elvis. "Prije nisam znao da su filmski glumci toliko velika zajednica", dodao je Butler.


>>> 00:45 >>> "Tom Cruise je toliko sposoban i osjećala sam se sigurno. Čak i kada sam vidjela kako vatra izlazi iz motora", rekla je uoči dodjele glumica Jennifer Connelly.

"Sve naše majke često padnu u drugi plan i ovaj je film bio prilika da pokažemo da su superjunakinje", rekla je Michelle Yeoh, zvijezda filma Sve u isto vrijeme te jedna od glavnih favoritkinja za Oscara.

"Nisam na TikToku", našalio se Pedro Pascal nakon što ga je Ashley Graham pitala je li na toj društvenoj mreži te da ga korisnici TikToka obožavaju.


>>> 00:35 >>> "Ovo je pravi mali vašar taštine", šaljivo je rekao Hugh Grant tijekom vrlo kratkog i ne baš ugodnog razgovora s voditeljicom Ashley Graham.

"Koristili smo Elvisov život kako bismo istražili Ameriku", rekao je redatelj Baz Luhrmann.

"Poveo sam dosta članova svoje obitelji na dodjelu. Obitelj me gleda pa ću ih odmah pozdraviti", rekao je glumac Ke Huy Quan. "Najviše se radujem biti u toj sobi sa svim tim talentiranim ljudima", dodala je zvijezda filma Sve u isto vrijeme.

"Uzbudljivo je biti prva glumica iz nekog Marvelova filma koja je nominirana za glumačkog Oscara. Zadovoljna sam što je naš rad rezultirao nominacijom. Htjeli smo filmom odati počast Chadwicku Bosemanu", rekla je Angela Bassett.


>>> NOVO, 00:30 >>> Tepihom boje šampanjca već su prodefilirale brojne zvijezde. Evo nekih od najboljih izdanja:

image

Jessica Chastain

Angela Weiss/Afp
image

Austin Butler

Angela Weiss/Afp
image

Jennifer Connelly

Angela Weiss/Afp
image

Angela Bassett

Angela Weiss/Afp
image

Stephanie Hsu

Angela Weiss/Afp

>>> NOVO, 00:25 >>> "Lijepo je ne razmišljati o tome hoćete li ili nećete pobijediti. Bilo je odlično raditi na animiranom filmu Mačak u čizmama", rekla je Florence Pugh. "Jako sam ponosna na Austina (Butlera). Lijepo je vidjeti kada je netko nominiran za izvrstan rad", rekla je Pugh, koja će s Butlerom glumiti u drugoj Dini.

"Osjećaj na pozornici je isti kao i pred kamerama", rekao je britanski glumac Paul Mescal. "Sjećam se da smo kao obitelj išli na jedan mali irski otok, jedno lijepo idilično mjesto", dodao je Mescal na pitanje o svome djetinjstvu.


>>> 00:15 >>> "Za film smo se pripremili leteći. Svi smo proveli oko 40 sati u zraku. Monica (Barbaro) je vjerojatno bila najbolja letačica", rekao je uoči dodjele Jay Ellis, jedan od zvijezda filma Top Gun: Maverick.


>>> 00:10 >>> "Jako sam sretna što sam ovdje, ali ovo je i svojevrsni oproštaj od ‘Duhova otoka‘. Imam popis ljudi kojima se želim zahvaliti", rekla je glumica Kerry Condon.

image

Kerry Condon

Mike Coppola/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

>>> 00:05 >>> "Kad govorimo o nemilim događajima na prošloj dodjeli, nismo dobro reagirali i zato smo se ove godine dobro pripremili", rekla je predsjednica Američke filmske akademije Janet Yang. "Sretni smo što ove godine među nominiranima imamo odlične filmove. Ovo je odlična godina", dodala je Yang.


>>> 23:55 >>> "Uzbudljivo je što je ove godine 16. debitanata među nominiranima za glumačke nagrade. To je dobra indikacija, nova krv, postoji novi način za rađenje stvari. Ove godine osjećam manje pritiska, ali magično je biti nominiran za Oscara. Istovremeno, upijam ovogodišnju dodjelu", rekla je uoči dodjele Ariana DeBose.

image

Ariana DeBose

Angela Weiss/Afp

>>> 23:45 >>> Na Oscarima će uzvanicima kokice posluživati djelatnik jednog američkog kina Jason Grossboll koji je zbog velike spretnosti postao internetska senzacija.


>>> 23:40 >>> "Čast mi je odati počast filmskim umjetnicima koji su nas napustili u prošloj godini", rekao je uoči Oscara američki rocker Lenny Kravitz te dodao da je sretan što je na Oscarima. Kravitz je rekao i da će uskoro objaviti novi album te potom krenuti na svjetsku turneju.

"Kad sam prvi puta s Avatarom došla na Oscare, bila sam puno opuštenija. Ove godine je sve napetije. Osim Avatara, navijat ću za Sve u isto vrijeme, Trokut tuge i Žene govore", rekla je uoči dodjele Oscara glumica Zoe Saldana.

image

Zoe Saldana

Angela Weiss/Afp

>>> 23:20 >>> "Bila je privilegija igrati tinejdžericu i u tom svijetu provesti više godina", rekla je uoči Oscara glumica Sigourney Weaver, koja u novom Avataru igra tinejdžericu iz plemena Na‘Vi. "Pamtit ću prvi dan snimanja pod vodom. Drago mi je što smo mogli izvesti ono što je James Cameron htio", dodala je Weaver.

image

Sigourney Weaver

Angela Weiss/Afp

>>> 23:10 >>> Dok čekamo Oscare, ovdje možete pročitati što su uoči dodjele rekli kritičari Jutarnjeg Jurica Pavičić i Nenad Polimac te kritičar Slobodne Marko Njegić.

A evo što je Nenad Polimac rekao o samoj dodjeli, odnosno TV prijenosu: "Jimmy Kimmel, voditelj ovogodišnje dodjele Oscara, obećao je štošta, ali jedino nije mogao jamčiti da će se broj gledatelja televizijskog prijenosa povećati u odnosu na protekle godine. Krivulja pada gledanosti je neumitna pa ne pomažu ni tri filma koja je publika vrlo dobro primila: "Avatar: Put vode" Jamesa Camerona, "Top Gun: Maverick" Josepha Kosinskog i "Elvis" Baza Luhrmanna."


>>> 23:00 >>> Iako nas od 95. dodjele nagrade Oscari dijele još dva sata, a od početka uvodne emisije 20-tak minuta, filmske su zvijezde već počele pristizati u kazalište Dolby u Los Angelesu.

Među pristiglima našli su se tako glumci Brendan Fraser i James Hong te glumica Monica Barbaro, čije toalete možete pogledati u nastavku teksta.

image

Brendan Fraser

Angela Weiss/Afp
image

James Hong

Angela Weiss/Afp
image

Monica Barbaro

Valerie Macon/Afp

Jutarnji će dodjelu Oscara pratiti uživo te vam donositi najzanimljivije detalje uoči i nakon dodjele. S vama će tijekom večeri biti Damjan Raknić, voditelj emisije Polimac preporučuje te jedan od filmskih i televizijskih kritičara Jutarnjeg lista.



"Sve u isto vrijeme", luckast znanstveno-fantastični film koji se bavi pitanjem paralelnih svemira, na dodjelu Oscara u nedjelju stiže kao krajnje neobičan favorit za najbolji film.

Šefovi Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, koja dodjeljuje nagrade, nadaju se da će gledatelji odlučiti pratiti ovogodišnju ceremoniju i vidjeti hoće li film koji je zaradio više od 100 milijuna dolara osvojiti najveću nagradu Hollywooda i okončati priču o prošlogodišnjem šamaru Willa Smitha.

"Sve u isto vrijeme", koji vodi s ukupno 11 nominacija na ovogodišnjoj svečanosti, prikazuje kinesku imigranticu, vlasnicu praonice rublja, koja se našla u sukobu s višedimenzionalnim zlim bićem, za koje se ispostavi da je zapravo njezina kći.

Lik Evelyn, koji utjelovljuje Michelle Yeoh, mora prikupiti moć svojih drugih ‘ja‘ koji žive u paralelnim svemirima, u kojima ljudi umjesto prstiju imaju hrenovke, koriste umjetna spolovila kao oružja, a u nekima od njih kamenje može govoriti.

Film se istaknuo na gotovo svakoj dodjeli nagrada u Hollywoodu, a njegove karizmatične zvijezde, uglavnom iz Azije, postale su jedna od glavnih tema ove sezone.

"To je skupina veoma dopadljivih ljudi koji stoje iza filma i zbog kojih se nije moguće ne radovati se", rekao je Scott Feinberg, kolumnist tjednika Hollywood Reporter za francuski AFP.

No, iako se očekuje da će čudan film dominirati svečanošću dodjele Oscara, mogao bi naići na kamen spoticanja pri odabiru najboljeg filma.

Akademija koristi poseban "preferencijalni" sustav glasanja za tu nagradu, u kojoj članovi ocjenjuju filmove od najboljih prema najgorim.

Takav pristup može naškoditi polarizirajućim filmovima.

Jedan glasač, koji je htio ostati anoniman, za AFP je rekao da su neki članovi, osobito stariji, "više podijeljeni što se tiče ‘Sve u svoje vrijeme‘".

"Bio je veoma smion i jedinstven, no ne i tradicionalan film. Za mnogo ljudi bi se mogao naći na donjem dijelu glasačkog listića", rekao je glasač.

Ako neki drugi film može imati koristi od toga, onda je to vjerojatno "Na zapadu ništa novo", Netflixov film na njemačkom jeziku o Prvom svjetskom ratu koji je trijumfirao na dodjeli nagrada britanske akademije BAFTA.

Drugi potencijalni dobitnik nagrade za najbolji film je i "Top Gun: Maverick", dugo čekani nastavak filma s glumcem Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, pri čemu je redatelj Steven Spielberg nedavno izjavio da su glumac i film "možda spasili čitavu filmsku industriju" od pandemije.

"To je bio film koji je publike vratio u kinodvorane", rekao je anonimni glasač na Oscarima.

Podjednaki izgledi

Premda utrka za najbolji film ima jasnog favorita, kategorije za pojedine uloge su nevjerojatno tijesne.

"Ne mogu se sjetiti godine, barem otkad ja ovo radim, gdje su u tri od četiri kategorije za glumu izgledi zaista bili podjednaki", rekao je Feinberg.

U kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu, Cate Blanchett je već duže vrijeme favorit da osvoji svog trećeg Oscara zbog uloge u filmu "Tar", no polet filma "Sve u isto vrijeme" bi mogao dovesti Yeoh do povijesne pobjede, kojom će postati prva Azijka koja je osvojila nagradu.

"Mislim da će Michelle Yeoh vjerojatno pobijediti," rekao je glasač.

"Cate Blanchett je već dva put pobijedila... neki ljudi glasaju uzimajući to u obzir", dodao je.

Tri su favorita u utrci za najbolju glavnu mušku ulogu: Austin Butler ("Elvis"), Brendan Fraser ("Kit"), i Colin Farrell ("Duhovi otoka").

Utrka za sporedne uloge je možda još i tješnja.

Angela Bassett iz filma "Black Panther: Wakanda zauvijek", prva glumica koja je nominirana iz Marvelovih filmova o superherojima natječe se protiv zvijezde Jamie Lee Curtis iz "Sve u isto vrijeme" i Kerry Condon iz "Duhova otoka".

Jedna kategorija pak djeluje kao da je već odlučena.

Ke Huy Quan, koji je kao dijete glumio u filmovima "Indiana Jones i ukleti hram" i "Goonies", osvojio je sve dosadašnje nagrade za sporednu ulogu i čini se gotovo sigurnim da će osvojiti i ovu za svoju ulogu u filmu "Sve u isto vrijeme".

Šamar

Svečanošću kruži bauk "šamara", šokantnog trenutka s prošlogodišnje svečanosti kada je Will Smith napao Chrisa Rocka na pozornici zbog šale o njegovoj supruzi.

Izvršna producentica Oscara Molly McNearney je na tiskovnoj konferenciji ovog tjedna rekla: "Spomenut ćemo to, a zatim ćemo krenuti dalje".

Organiziratori su prošle godine postali predmet kritika jer su Smithu dozvolili da nakon napada ostane na događaju i primi svoju nagradu za najbolju glavnu ulogu.

Kasnije mu je zabranjeno da deset godina prisustvuje dodjeli, što znači da ove godine ne može uručiti nagradu za najbolju glumicu kao što je običaj.

Po prvi put je uspostavljen "tim za krizne situacije" koji bi trebao odmah reagirati na bilo kakav neočekivani razvoj događaja.

Blockbusteri

Dijelom zahvaljujući "šamaru", prošlogodišnja gledanost se poboljšala u odnosu na rekordno niske razine, no ostala je dobrano ispod svog vrhunca iz 1990-ih dok interes za dodjele nagrada opada, a pesimisti i dalje predviđaju kraj odlazaka u kino.

Organizatori su ove godine treći put doveli Jimmyja Kimmela da vodi svečanost i nadaju se da će nominacije za blockbustere s velikom gledanošću poput "Top Gun: Maverick" i "Avatar: Put vode" vratiti publiku i za Oscare.

Kada je osobito popularan film "Titanic" 1997. osvojio 11 Oscara, dodjelu je pratilo 57 milijuna ljudi.

"Ako javnost mari za filmove, relativno više mari za Oscare", rekao je Feinberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:35