IRON MAN 3

Tony Stark suočava se sa zlikovcem koji ne poznaje granice

Robert Downey Jr. ovih se dana naputovao svijetom zbog filma “Iron Man 3”. Najprije je u Seoulu pokazao da zna što je “Gangnam Style”, zatim je navratio u Peking, pa u Moskvu, München i Pariz, jučer je bio u Londonu na svjetskoj premijeri (pomaknutoj za jedan dan unaprijed, kako je ne bi zahvatile eventualne gužve oko sprovoda Željezne lady Margaret Thatcher), a još ga očekuju Los Angeles i New York. Nije to lak posao, no skupim hollywoodskim proizvodima treba globalna promocija, a glumci ponesu najveći teret kada su takve stvari u pitanju.

Inzistiranje na globalnom nije bez vraga. Prvi “Iron Man” iz 2008. bio je megahit, ali je kompaniju Marvel, koja je upravo tim filmom počela kontrolirati ekranizacije svojih stripova o super junacima, donekle oneraspoložilo što je samo 45 posto ukupnih prihoda (581 milijun dolara bruto) ostvareno izvan Amerike: dobar je odnos kada ta brojka iznosi barem 65 do 70 posto. Valjda su im objasnili da takve priče najbolje prolaze upravo u Americi, no u Marvelu se nisu predavali: “Iron Man 2” iz 2010. djelomično se odigravao na utrkama za Grand prix Monaca, a glavni negativac Whiplash (Mickey Rourke) stigao je iz Rusije. Napravljen je kakav takav pomak, zarada u Americi i ostatku svijeta se izjednačila, no kako je globalno tržište posljednjih godina procvalo - posebno zahvaljujući Aziji - “trojka” bi trebala proći puno, puno bolje. Prema nekim prognozama, to je prvi hollywoodski blockbuster u ovoj godini koji ima šanse približiti se bruto prometu od milijardu dolara.

Bez pogreške

Puno toga ovisit će o kvaliteti filma, no u tom pogledu, reklo bi se, marvelovci tijekom produkcije nisu povukli nijedan pogrešan potez. Kada im je Jon Favreau, redatelj prva dva filma, poručio da mu se više ne robija na njihovim projektima, da ga zanimaju drugačiji kreativni izazovi (ipak je zadržao funkciju izvršnog producenta i ulogu Happyja Hogana, vozača i tjelohranitelja Tonyja Starka, tj. Iron Mana), prihvatili su sugestiju Roberta Downeyja Jr.-a i angažirali Shanea Blacka, nekoć vrhunski plaćenog scenarista (serijal “Smrtonosno oružje”, “Prljavi igraju prljavo”, “Posljednji akcijski junak”), koji je od druge polovice prošlog desetljeća gotovo nestao s hollywoodskog “radara”. Bio je, naime, razočaran slabim odjekom svog redateljskog prvijenca “Kiss Kiss Bang Bang”, u kojem je glavnu ulogu igrao upravo Downey Jr., i to u razdoblju kada su ga mnogi odbijali angažirati zbog ovisničke prošlosti. Glumac nije zaboravio uslugu i uvjerio je šefove Marvela da je Shane Black upravo filmaš kakvog trebaju: netko tko odlično poznaje narativne konvencije, ali se voli zafrkavati s njima i koristiti ih na svjež način. Novi se redatelj predstavio u dobrom svjetlu pa su marvelovci, nakon velikog lanjskog uspjeha “Osvetnika”, pojačali budžet filma, koji se popeo na 200 milijuna dolara.

Redatelj je zajedno s Drewom Pearceom napisao i scenarij, koristeći dva važna motiva iz povijesti strip serijala: za glavnog negativca odabrali su Mandarina, koji je još šezdesetih godina neprestano izazivao Iron Mana, a nadahnuli su se i novijom serijom albuma “Extremis”, na kojima su između 2005. i 2006. radili Warren Ellis i Adi Granov. Iz potonjeg je i preuzet glavni zaplet filma.

Spas u zadnji tren

Radnja “trojke” ne nastavlja se na “dvojku” nego na “Osvetnike”. Zadovoljan odličnim poslom koji je obavio s kolegama Thorom, Hulkom, Kapetanom Amerikom, Okom Sokolovim i Crnom Udovicom, Tony Stark (Downey Jr.) uvjeren je da se sad može posvetiti onome što ga najviše intrigira, a to su novi izumi. Pepper Potts, njegova draga i šefica korporacije Stark Enterprises, smatra to djetinjarijama i vjerojatno je i u pravu. Potpuno neočekivano, neprijateljski udar razori njegovu vilu u Malibuu: Stark se jedva uspije spasiti, ali se nađe u srcu Tennesseeja, u ruralnoj zabiti, bez svojih čudesnih letećih odijela i super junaka na koje se može osloniti. Jedino mu je društvo mali Harley (Ty Simpkins), koji s razlogom stranca smatra čudakom.

Ispostavlja se da iza atentata stoji Mandarin ( Ben Kingsley), zagonetni zlikovac koji kontrolira udrugu Deset prstena, specijaliziranu za ekstremni terorizam. Njegovi su nemilosrdni egzekutori Eric Savin (James Badge Dale) i Ellen Brandt ( Stephanie Szostak), ali puno važniju ulogu u priči ima Aldrich Killian ( Guy Pearce), vlasnik korporacije AIM, i biokemičarka Maya Hansen ( Rebecca Hall): oni su, naime, osmislili program kojim ljudsko tijelo može steći nadnaravne moći. Za tako nešto, dakako, Mandarin je uvijek zainteresiran.

Shane Black objasnio je da je njegov koncept puno bliži trilerima Toma Clancyja (“Lov na Crveni oktobar”, “Patriotske igre”) nego filmovima u kojima se kostimirani super junaci bore na život i smrt. Bit će zanimljivo vidjeti je li mu to i uspjelo. Primjereno novoj globalnoj strategiji, “Iron Man 3” sljedećeg se vikenda počinje prikazivati u Europi i Aziji, a tek tjedan dana kasnije stiže u Ameriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:02