TRILOGIJA ‘MILLENNIUM’

Tko će uz Daniela Craiga oživiti junake Stiega Larssona?

U švedskim nastavcima naslovne uloge tumače Michael Nyquist i Noomi Rapace

Kombinirajte jezovitu švedsku atmosferu, čudljivu psihološku dramu Bergmanovih filmova s pirotehnikom serijskih ubojica. Dodajte bijesnu punk heroinu i nesretnog novinara i imate sastojke prvog romana Stiega Larssona, megabestselera u autorovoj domovini, senzacije u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Dva Larssonova protagonista - Mikael Blomkvist, novinar koji postaje detektiv i njegova partnerica Lisbeth Salander ili djevojka s tetovažom zmaja - oni su zbog kojih je ovaj roman više od običnog krimića - napisala je Michiko Kakutani, slavna kritičarka New York Timesa o romanu “Muškarci koji mrze žene”, prvom dijelu trilogije “Millennium” švedskog pisca. U vrijeme kad je Kakutani pisala prvu kritiku, Larssonovi posthumno objavljeni romani bili su “tek” hit u Skandinaviji i pojedinim europskim zemljama.

Na Motovun film festivalu

Danas, pak, o njima se govori kao o izdavačkom fenomenu - trilogiji dosad prodanoj u 40 milijuna primjerka.

Mjerilo uspjeha neke knjige je i brzina kojom se dogode filmske ekranizacije, pa će tako atrakcija ovogodišnjeg Motovun film festivala biti premijera švedskog filma “Muškarci koji mrze žene”, premijerno prikazan u veljači 2009. godine koji je na svjetskom tržištu dosad zaradio oko sto milijuna dolara. Naime, ponukani uspjehom romana, švedska filmska i TV kuća Yellow Bird udružila se s danskim Nordisk filmom kako bi, kao svojevrsni panskandinavski projekt, producirala trilogiju Stiega Larssona. U tom aranžmanu snimljena su sva tri nastavka u kojima naslovne uloge tumače Michael Nyquist i Noomi Rapace.

Europski uspjeh

Prikazivači su se pomamili za filmom koji je, odmah nakon premijere, u skandinavskim zemljama potukao najveće hollywoodske blockbustere, a osvojio je gledatelje i u drugim zemljama. Procjena je da bi filmska trilogija ukupno mogla zaraditi oko 200 milijuna dolara bruto, što je vrtoglav iznos za europske filmove.

Kako je u međuvremeno Larssonova trilogija sve popularnija - zainteresirao se i Hollywood. Nakon što se licitiralo s brojnim slavnim redateljima, odabran je David Fincher, a premijera se očekuje 2012. godine. Uloga šarmantnog, poštenog novinara bit će dodijeljena Danielu Craigu. Još uvijek se traga za glumicom koja bi trebala glumiti Lisbeth, što je i najteži dio.

Naime, u romanima je hakerska heroina Lisbeth “niska, tetovirana, anoreksično mršava djevojka, koja uglavnom izgleda kao da se upravo probudila nakon tjedan dana orgijanja sa skupinom metalaca”. Među imenima koje se licitira je Carey Mulligan, ali i južnoafrička pjevačica Yo-Landi Vi$$er. A. M.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 23:23